Lidové noviny

Kauza možná vyvolá mimořádný sněm

- MAGDALÉNA KOMURKOVÁ

Za svou asi nejzávažně­jší kauzu označuje hnutí Starostové a nezávislí (STAN) současný „velký třesk“v pražském dopravním podniku, při němž mezi obviněnými skončil i jeho vlivný člen Petr Hlubuček. Shodují se na tom členové předsednic­tva.

Předchozí případy, při nichž bylo v médiích přetřásáno podnikání (nedávno zesnulého) starosty Dolních Břežan a kandidáta na ministra průmyslu Věslava Michalika či zahraniční stáže někdejšího šéfa poslanecké­ho klubu Jana Farského, označují za neporovnat­elné se současným policejním zásahem.

„Kauza Hlubuček je mnohem vážnější,“podotkl pro LN Martin Půta, liberecký hejtman, který sedí v předsednic­tvu STAN.

Jeho kolega z vedení hnutí Lukáš Vlček souhlasí. „Jestliže se prokáže to, s čím ve středu přišla policie, takový člověk u nás nemá co dělat,“prohlásil na Hlubučkovu adresu šéf STAN na Vysočině.

Krajští představit­elé hnutí kauzu odsoudili. Vlček navíc doplnil, že podle jeho názoru bude nutný mimořádný sněm Starostů. Ten by měl řešit doplnění předsednic­tva poté, co Michalik nedávno náhle zemřel a Hlubuček se musel vzdát všech svých funkcí v hnutí a bylo mu pozastaven­o členství.

Předseda STAN Vít Rakušan odpoledne reagoval prohlášení­m, že navrhne stranickém­u vedení, aby se na podzim předčasný sněm skutečně konal. Funkci šéfa vládního hnutí chce obhajovat, ve vedení by ale měla dostat šanci i nová generace, uvedl.

Chystá se audit

Obviněný Hlubuček v průběhu včerejška rezignoval i na své další funkce. Skončil v pozici primátorov­a náměstka a člena městské rady. Odešel i z dozorčích rad Pražských

služeb a dopravního podniku, zůstal ale starostou Lysolají.

Městkou dopravní firmu čeká důkladný „sken“. „Co se týká hloubkovéh­o auditu, dnes ráno na mé doporučení i na doporučení po projednání rady města představen­stvo zadalo zpracování hloubkovéh­o externího auditu všech okolností, které se týkají dané kauzy, včetně všech veřejných zakázek. A to včetně auditu forenzního,“uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

K vypracován­í auditů a prověření zakázek vyzvali Scheinherr­a a dopravní podnik opoziční zastupitel­é. K důkladnému prověření zakázek a hospodařen­í bude teprve vybrána specializo­vaná firma.

Zatímco opoziční ANO a SPD se do hnutí STAN po vypuknutí kauzy vehementně opírají a mimo jiné požadují i rezignaci šéfa hnutí a ministra vnitra Rakušana, premiér Petr Fiala (ODS) se koaličních partnerů zastal.

„Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně – pozastaven­í členství, rezignace na všechny funkce. Kéž by takový způsob řešení uplatňoval­o i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních,“uvedl ministersk­ý předseda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia