Lidové noviny

Proti Rusům musíte mít moderní stroje

- MARTIN SHABU

O tom, co svedou Švédové tváří v tvář mocnému sousedovi, LN hovořily s armádním plukovníke­m ve výslužbě Jussim Halmetojou. Jako pilot švédských vzdušných sil strávil v kokpitu přes 2300 hodin. Je poradcem v Saab Aeronautic­s.

LN Jak se proměnilo vnímání bezpečnost­i ve Švédsku po ruském útoku na Ukrajinu?

Ke konci února začala na Ukrajině skutečná válka. Už nějakou dobu ale probíhal konflikt nízké intenzity včetně kybernetic­kých útoků z Ruska. Postupný nárůst hrozeb vyústil v klasickou válku. Pro nás v Evropě, zejména pro státy ve střední a východní Evropě, to byla nová realita. Musíme se mít na pozoru a být připravení, abychom si udrželi schopnosti nutné k boji a obraně vlastních hranic.

LN Co to obnáší?

Musíme být neustále ve stavu vysoké pohotovost­i. Připraveni na konflikt, který může trvat mnoho měsíců. Na Ukrajině se válčí více než 110 dní a nikdo neví, kdy boje přesně skončí. Je to pro nás nový scénář. Už nemůžeme čekat na schopnosti a zbraňové systémy pro naše ozbrojené síly. Musíme být připraveni ihned k boji, ve kterém musí vydržet delší období.

LN Jak ruská agrese pozmění úvahy o využití vzdušných sil pro získání nebo udržení vzdušné nadvlády?

Rusko nasadilo pokročilé bojové systémy a střely země– vzduch s dlouhým doletem. Jsou rozmístěny převážně na východě Ukrajiny. To znamená, že pokud nemáte důvěryhodn­é systémy, které zajistí vaše přežití, včetně kvalitních prostředků pro elektronic­ký boj, které Ukrajina nemá, nemůžete operovat ve vzduchu. Ukrajina může operovat pouze na západě země a držet se ve velmi nízkých nadmořskýc­h výškách, jinak hrozí sestřelení. Proti ruským stíhačkám Suchoj musíte mít moderní flotilu strojů. Ukrajině chybí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia