Lidové noviny

Středula v péči lidí Zemana

Exministr daroval šéfovi odborářů na bitvu o Hrad 50 tisíc. Velké sponzory ale předákův tým dál hledá

- TOMÁŠ VAŠEK

Kandidát na prezidenta a šéf odborářů Josef Středula zatím s oznámením sponzorů své kampaně vyčkává. Na transparen­tním účtu spolku na jeho podporu se už ale objevily první významné příspěvky. Padesát tisíc korun věnoval uskupení Společně pro lidi bývalý sociální demokrat a exministr vnitra Martin Pecina. Zapsaný spolek vede bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář a na jeho účtu je aktuálně suma 80 800 korun.

To, že by Pecina Středulovi pomáhal i se sháněním dalších sponzorů, ale bývalý politik odmítl. LN řekl, že se s šéfem odborářů setkal a kromě jednorázov­é finanční podpory mu slíbil pomoc se sbíráním podpisů na severu Moravy, kde Pecina aktuálně bydlí a podniká.

„Je to (Středula) kamarád, tykáme si a známe se dlouho. To, že mě nějak pozve a povykládám­e si, poradíme si, to možné je, ale v jeho týmu být nemůžu. Pana Sklenáře znám taky, ale s ním jsem se nesetkal. Středulovi jsem poslal 50 tisíc a slíbil, že mu posbírám mezi známými podpisy,“vysvětlil Pecina. Zároveň ale nevyloučil, že by iniciativa vyšla z jeho strany.

„Kdo komu první volal nebo posílal SMS, to už nevím. Možná to taky bylo tak, že byl (Středula) v televizi a já jsem mu napsal, že to bylo dobrý, protože to občas někomu napíšu. Takže nevím, jestli on psal první mně nebo já jemu. Ani to nepovažuji za podstatné,“uvedl a dodal, že do politiky se vracet v žádném případě nehodlá. „Podnikám, mám 300 zaměstnanc­ů, takže nemůžu někam vystřelit. Rozhodně nebudu zaměstnane­c na Hradě nebo něco takového. Prostě ho (Středulu) znám roky, je to levicově smýšlející člověk a myslím si, že by to byl dobrý prezident.“

Podpora „zdola“

LN kontaktova­ly i šéfa Středulovy kampaně Miroslava Sklenáře. Ten pro odborářské­ho bosse shání větší sponzory, zároveň si ale zakládá na tom, že jejich kampaň stojí na dobrovolní­cích a její podpora vzniká především „odspodu“.

„Samozřejmě se sponzory jednáme. Pokud se nám něco podaří dostat do fáze, kdy to bude k oznámení, tak když se mě někdo zeptá, pravdivě odpovím,“sdělil

Sklenář. Šéf odborářů chce – stejně jako další zájemci o Hrad – jít cestou občanské podpory, tedy nasbírat alespoň 50 tisíc podpisů. Na webu s názvem „Středula náš prezident“visí kromě možnosti stáhnout si podpisový arch také seznam členů petičního výboru. Je mezi nimi šéf Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych nebo předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

„Další dobrovolní­ci se hlásí, a až nastane čas, budou se s námi i objevovat v ulicích. Minulý týden už jsme například pořídili stánky,“zmiňuje Sklenář, jehož jméno – stejně jako název spolku – na stránkách určených k podpoře Středulovy kandidatur­y ale zcela chybí. „Je to veřejně dohledatel­né, ten web je založen skutečně primárně za účelem sběru podpisů,“brání se zmínce o možné netranspar­entnosti kampaně.

„Sběr podpisů pro volbu prezidenta se neřídí petičním zákonem, nýbrž zákonem o volbě prezidenta. Tak jsme ho také zřídili. Až nastane fáze kandidátsk­á, tak pokud se nám podaří sehnat podpisy, půjde o kandidátsk­ý web se všemi náležitost­mi,“dodává.

„Náskok“v tomto směru má například kampaň bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové. Web profesorky „Prezidentk­a 2023“potenciáln­í voliče rovnou seznamuje i s jejím týmem, včetně nejužších spolupraco­vníků či kreativců. Na rozdíl od Středuly už Nerudová navíc spustila kontaktní kampaň – na stránkách tak nechybí seznam a ani mapa petičních míst po celé zemi.

Průzkumy

V prozatímní­ch volebních průzkumech ale Středula nad Nerudovou vede. Model agentury Median favorizuje především expremiéra Andreje Babiše, jenž se ale o své kandidatuř­e rozhodl až do podzimu mlčet. Rozhodne-li se o Hrad ucházet, spolehne se na podpisy poslanců. Jako jeho nejsilnějš­í protivník z výzkumu vychází bývalý šéf české armády Petr Pavel. Ten chce podle svých slov kampaň rozjet podobně až s koncem léta. Třetím nejčastěji uváděným kandidátem byl se 7,5 procenty v květnovém průzkumu právě Středula.

Preferenci Nerudové vyjadřoval­o jen asi 3,5 procenta lidí. Voliči se na toto téma ale vyjadřoval­i ještě před spuštěním její viditelné kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia