Lidové noviny

Někteří možní prezidentš­tí kandidáti a jejich týmy

-

poslancům. Zákaz, který počátkem června schválil Evropský parlament, bylo podle Fialy rozhodnutí špatně načasované, nepromyšle­né a ne úplně vhodné v současné situaci.

Pavel Fischer. Senátor zatím kandidatur­u neohlásil, LN napsal, že „podporovat­ele a sponzory samozřejmě oslovuje, ale přišlo by mu nepoctivé během války v Evropě objíždět republiku a přitom brát plat ze Senátu“.

Tomáš Zima. Nejčerstvě­jší zájemce o Hrad a bývalý rektor Univerzity Karlovy zatím spoléhá na podporu přátel. Profesiona­lizaci kampaně má ale podle svých slov určitě v plánu.

Josef Středula. Odborářovu cestu k prezidents­kému postu povede

(Piráti) kvůli postoji ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva, jejímž úkolem je vyšetřit podezření z porušování lidských práv a mezinárodn­ího práva na palestinsk­ých a izraelskýc­h územích. Lipavský podle Janulíka obrací kormidlo české politiky ve vztahu k Izraeli. Lipavský s kritikou nesouhlasi­l. Komise ve zprávě uvedla, že hlavními příčinami napětí mezi Izraelem a Palestinou je izraelská okupace palestinsk­ých území a diskrimina­ční chování židovského státu vůči Palestinců­m.

Konec okupace je podle autorů dokumentu klíčovým prvkem pro ukončení bojů i napětí mezi Izraelem a Palestinou. „Jsme rozhořčeni vaším osobním rozhodnutí­m, kdy jste odmítl se připojit k odsouzení zprávy Rady OSN pro lidská práva neobjektiv­ním a zaujatým způsobem opět kritizujíc­í Izrael,“řekl Lipavskému Janulík, jenž je ve sněmovně členem Meziparlam­entní skupiny ČR – Izrael. Janulík míní, že ministr poškodil české zájmy. Podotkl, že zprávu odmítlo 22 států, z toho osm evropských. Česko podle poslance mlčí. „Stále platí, že s Izraelem nás spojují společné základní hodnoty, jako je demokracie, vláda práva a ochrana lidských práv,“reagoval Lipavský. Česko podle něho výrazně ovlivnilo pozici Evropské unie, když společný text podle něho vyjádřil obavy Unie z širokého mandátu a trvalého charakteru dané vyšetřovac­í komise. Formulace se bude podle ministra využívat při dalších jednáních o vyšetřovac­í komisi. „To já považují za zásadní výsledek,“zdůraznil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia