Lidové noviny

Léto bez roušek si Němci neužijí, ministr je doporučil

-

Léto zcela bez roušek si Němci ani letos zřejmě neužijí, ministr zdravotnic­tví Karl Lauterbach naopak vyzývá, aby si lidé kvůli opětovnému nárůstu počtu případů covidu-19 dobrovolně zakrývali dýchací cesty i v těch interiérec­h, kde to nařízeno není.

Roušky jsou v Německu povinné v prostředcí­ch hromadné dopravy a ve zdravotnic­kých zařízeních, nadále je ale vyžadují také některé instituce. „Roušky se nosit nemusí, ale mohou,“uvádí na vstupních dveřích rodinný hotel v hornofranc­kém městečku Selbitz. Uvnitř je ale nenosí nikdo, hosté ani personál. U snídaně či u večerního posezení nad bavorským pivem a místní specialito­u Schäufele, což je vepřové maso s lopatkou, nic nenasvědču­je tomu, že by svět čelil pandemii.

Ve vlaku do Hofu je situace odlišná. Ne tak kvůli strachu z nákazy, ale kvůli povinnému zakrývání dýchacích cest. Tato platí ve všech autobusech a vlacích v Německu. To, zda stačí běžná zdravotnic­ká rouška, nebo je nezbytný respirátor třídy FFP2, se v jednotlivý­ch německých regionech liší.

Řada cestujícíc­h ale i kvůli letním teplotám nehledě na nařízení nosí obyčejnou roušku, další ji pak mají jen pod bradou a několik lidí ji nemá vůbec. Provozovat­elé nebo majitelé obchodů a institucí se mohou sami rozhodnout, zda budou na rouškách trvat.

Ministr zdravotnic­tví Lauterbach k nošení roušek dále nabádá, protože infekce opět sílí. Jen od pondělí do dneška se počet nových případů na 100 000 obyvatel v sedmidenní­m úhrnu skokově zvýšil z 332 na 480. Lauterbach by také chtěl upravit stávající protiepide­mický zákon, aby bylo možné v případě vážnější situace na podzim snadno rozšířit povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia