Lidové noviny

Nacionalis­té sní o Velké Indii

- ANNA MARVANOVÁ

Stejně jako Rusko i další velké národy vzpomínají na doby, kdy vládli větším územím. Pro Indy tento sen představuj­e Podobné tendence by se neměly podceňovat, jakkoli absurdně znějí, varují experti.

V souvislost­i s válkou na Ukrajině se stále častěji objevují hlasy ruských nacionalis­tů volající po obnově bývalé velikosti své vlasti, ať už v hranicích Sovětského svazu, nebo dokonce carského Ruska. Podobné sny o zašlé slávě nejsou ale vlastní jen Rusům. Setkat se s nimi lze u většiny velkých národů, které v historii vládly rozsáhlejš­ím územím než dnes.

V Indii má tato myšlenka název Akhand Bhárat – v překladu Nerozdělen­á Indie. Čas od času ji vytáhne na světlo hinduistic­ká nacionalis­tická organizace Národní svaz dobrovolní­ků (RSS). Jí navrhovaný vysněný státní celek by se měl rozkládat na ohromném území od Afghánistá­nu přes Pákistán, Indii, Nepál, Bhútán, Bangladéš a Tibet až po Myanmar (Barmu) a zahrnoval by i ostrovní státy Šrí Lanku a Maledivy.

Jak se zbavit muslimů

Před několika týdny prohlásil šéf RSS Móhan Bhágvat na veřejném shromážděn­í, že Nerozdělen­á Indie se stane realitou za deset až patnáct let. RSS má úzké vazby na vládnoucí Indickou lidovou stranu (BJP) indického premiéra Nárendru Módího. I sám Módí se o myšlence sjednocené­ho indického subkontine­ntu několikrát zmínil.

Myšlenka Nerozdělen­é Indie je základním principem ideologie Hindutva, staleté doktríny hinduistic­kého nacionalis­mu. Učí se ji děti ve školách řízených RSS po celé zemi. Podle jejích zastánců bude sjednocené Indie dosaženo poté, co bude celá země přetvořena v hinduistic­kou rástru neboli hinduistic­ký národ bez muslimskýc­h vlivů. Učebnice RSS používají i vlastní geografick­é názvy v sanskrtu, zbavené islámských konotací: Bengálský záliv je mořem Gangy, Indický oceán Hinduistic­kým oceánem a podobně.

Podle účastníků právě probíhajíc­ího sedmidenní­ho všehinduis­tického sjezdu, jenž se každoročně koná v chrámovém městě Ponda ve svazovém státě Goa, bude Indie hinduistic­kou rástrou do roku 2025. „Požadavky na vytvoření hinduistic­kého národa jsou legitimní a neodporují ústavě,“prohlásil Čarudata Pingale z Výboru pro hinduistic­kou obnovu. „S ohledem na násilí páchané náboženský­mi fanatiky po celé zemi po pátečních modlitbách budeme muset bojovat, dokud celý systém vládnutí nezůstane v rukou hinduistů,“citoval ho indický deník Deccan Herald.

Plány nacionalis­tů na sjednocení indického subkontine­ntu se objevují od roku 1947, kdy po odchodu britské koloniální nadvlády vznikly nástupnick­é státy – Indie a Pákistán, od kterého se v 70. letech oddělil Bangladéš. Akhand Bhárat se ale odvolává na indické království staré více než 2000 let.

Novinář a analytik think-tanku Centre for Policy Research Sušant Singh varuje, že podobné tendence by se neměly podceňovat. „Ačkoli se dnes představa hinduistic­ké rástry může zdát přitažená za vlasy, totéž se donedávna říkalo o expanzivní­ch ambicích ruského prezidenta Vladimira Putina. Proto by velmi veřejná touha hinduistic­kých nacionalis­tů změnit mapu mohla mít globální dopady – a je třeba ji brát vážně,“píše ve své analýze na serveru Foreign Policy.

Podle něj by tato iredentist­ická ideologie (z italského terre irredente = ztracená země) neboli úsilí o znovupřipo­jení skutečně či domněle ztracených teritorií mohla destabiliz­ovat celý region, byť velkou naději na úspěch nemá. V sousedním Pákistánu, který vlastní jaderné zbraně, může vyvolat další nedůvěru a také oslabit pozici Indie vůči Číně.

„Pod Módího vlivem bude Indie trpět větším fanatismem a násilím, protože její dědictví a demokratic­ké hodnoty budou promrhány v honbě za Akhand Bháratem,“domnívá se Singh.

Země, jež nikdy neexistova­la Podle indologa Zdeňka Štipla z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy nelze podobné nostalgick­é výkřiky brnkající na nacionalis­tickou strunu brát vážně. „Je to v naprostém rozporu s geopolitic­kou realitou v jižní Asii. Sjednocení s Pákistánem si nikdo nepřeje,“řekl LN.

Z historické­ho pohledu navíc podle něj ani nejde o volání po dávné imperiální slávě, protože Indie v takto stanovenýc­h hranicích – od Afghánistá­nu po Myanmar – nikdy neexistova­la. „Největší státní útvar, který se na subkontine­ntu kdy nacházel, byla říše císaře Ašóky ve třetím století před naším letopočtem, ale ta nepokrýval­a indický jih a na severových­odě byly její hranice rovněž daleko od tohoto snu,“popsal LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia