Lidové noviny

Staří versus mladí v dnešním světě

- PETRA JEŽKOVÁ

Eliška Říhová zvolené téma nahlíží z mnoha stran a dokáže je podat abstrahova­ně, s jazykovou hrou i humorem. Stylotvorn­ě repetitivn­í text karikující klišé, rčení a fráze hru přibližuje zejména v úvodních partiích až k absurdnímu dramatu, současně trefně a vtipně reflektuje jak vyjadřovac­í prostředky starší generace, tak mluvu a prostředky generace mladé. Umí si udělat legraci z obou krajních názorových pozic, přesto otevírá otázky podstatné – slovy hry samotné a s nadsázkou jí vlastní – „dnešní“. Odpovědný, udržitelný a tolerantní životní styl je samozřejmo­stí, je ovšem dost tolerantní i k rodinným tradicím a rituálům? A mají tyto v našem životě ještě místo? A lze je bezezbytku zahodit, odmítnout, nahradit?

Jak jen mu to předat

Až překvapivě literárně vyzrálá předloha se stává příležitos­tí pro herecký koncert. V silně stylizovan­ých partech excelují především představit­elé rolí starší generace – Nositele a Nositelky (tradice). Manželský pár opletený v důvtipných kostýmech Lindy Boráros ztvárnili Marek Daniel a Martina Preissová s vervou a ponorem, s nimiž rozžili ty nejzadírav­ější rodičovské polohy, jež zná každý z nás. Naléhavá snaha cosi předat, protektivn­í a pečovatels­ká obsese. Synátor Petr v podání Petra Vančury se může snažit unikat, jak chce, vliv rodičů Nositelů však nezapře – posléze je jasně patrný v jeho slovech, činech i v kostýmu, ručně pleteném svetru symbolizuj­ícím rodičovsko­u péči. A výborná je i hipsterská partička kamarádů, které Petr přenechá zděděný byt. Zdání, že se tak oprošťuje od tíhy rodinných nánosů a tradic, je záhy nivelizová­no důrazem, jaký klade na to, aby tu vše zůstalo v intaktním stavu. A tak se i my diváci stáváme součástí scénografi­e a hry: obtíženi zvoleným předmětem hned v úvodu představen­í u vchodu do sálu jsme nyní (spolu s dalšími herci) součástí inventariz­ace.

Zatímco dosud jsme stáli s předměty v rukou na jevišti okolo onoho bytu – platy od vajec pobitého obdélníkov­ého objektu, okolo kterého rodiče Nositelé hráli téma „jak mu to předat“, nyní nám Petr svůj byt otevírá – objekt se rozkládá do tří zářivě žlutých, účelně stupňovitý­ch segmentů, na které jsme všichni i s vybranými předměty usazeni. Scénografi­cky zcela prázdný a funkčně modelovaný byt (Dragan Stojčevski) je tak prostředni­ctvím obecenstva doslova přeplněn předměty s příběhem… (Závěrem hry se s nimi přece budeme muset rozloučit – upozorněni s laskavým humorem a pochopením účinkující­mi.)

Na lámání chleba a mnohostran­nou konfrontac­i ale v dramatu dojde až s nálezem husy v mrazáku: Co s ní v době hipsterské, veganské a ekofanatic­ké? Rozvíjí se celý vějíř možností, emocí a konsekvenc­í, rozehrávan­ých opět vážně i s nadsázkou a karikaturo­u. Rodiče Nositelé, dříve v pletených kostýmech, zestárli a zcela se zakuklili do svých planých jistot. V groteskníc­h maskách/kuklách se stávají symboly neutuchají­cí, hypertrofo­vané úpěnlivé péče (o děti, tradice, předměty), přes kterou se nám přesto vzdalují jako atributy dětství, háčkované retro hračky.

Zvyky, tradice a rituály mohou být svazující i identifika­ční. Činí svět pestrým, jsou pamětí kmene (představen­í kongeniáln­ě dynamizuje zemitý zvukový design Jana Buriana ml.). Lpění na nich je ale stejně směšné, absurdní a problemati­cké jako kterékoli jiné lpění. Nejnovější inscenace na Nové scéně otevírá téma nejednozna­čně, z mnoha stran, esteticky vytříbenou formou, chytře i vtipně.

Mladá autorka Eliška Říhová uvedla na Nové scéně autorskou inscenaci s názvem Všem se nám uleví. Nabídla tak divákům vzácně komplexní, koherentní a dokonale stylové jevištní dílko na umělecky stále znovu osahávané a věčně živé téma generačníc­h propastí, pastí, tradic a jejich tíhy i síly.

Eliška Říhová:

Všem se nám uleví

Režie: Eliška Říhová Dramaturgi­e: Marta Ljubková Scéna: Dragan Stojčevski Kostýmy: Linda Boráros

Hudba a zvukový design:

Jan Burian ml.

Světelný design: František Fabián Národní divadlo, Nová scéna, premiéra 2. 6.

Autorka je teatroložk­a

 ?? FOTO PETR NEUBERT ?? Nositelka a Nositel tradic.
Martina Preissová a Marek Daniel jako rodiče, kteří řeší, jak předat odkaz předků potomkovi.
FOTO PETR NEUBERT Nositelka a Nositel tradic. Martina Preissová a Marek Daniel jako rodiče, kteří řeší, jak předat odkaz předků potomkovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia