Lidové noviny

Tetování jako historický i estetický akt

- ONDŘEJ BEZR

Vbarcelons­ké galerii a kulturním centru CaixaForum nehostila jen skvostnou výstavu surrealist­y Reného Magritta. Hned v sousedních prostorách je až do 28. srpna možno vstoupit do zcela odlišného, avšak neméně bizarního světa. Pod názvem Arte bajo la piel neboli Umění pod kůží zde je nainstalov­ána mimořádně zajímavá výstava o dějinách, současnost­i a geografick­ých podobách a souvislost­ech tetování.

Výstava představuj­e tuto praktiku jako jeden z nejstaršíc­h a světově nejrozšíře­nějších druhů umění. Samotný název tetování pochází sice až z osmnáctého století z polynéskéh­o slova „tatau“, jeho kořeny ovšem sahají až do pravěku. Bylo běžné v mnoha starověkýc­h kulturách a po vlastní ose se vyvíjelo na všech světadílec­h.

Vlivy z celého světa

Výstava vypráví dějiny tetování zejména komentovan­ými fotografie­mi či faksimilem­i dokumentů, dobových uměleckých děl, ale třeba i reklam starých tetovacích salonů, a dále trojrozměr­nými exponáty. Mezi nimi je staré tetovací náčiní, některé kuriozity jako repliky potetovaný­ch penisů, tetovací vzorkovník­y, ale tím nejviditel­nějším a návštěvník­y nejvíce sledovaným jsou silikonové modely různých částí lidských těl, zejména zad a paží, které pro účely výstavy potetovali dnešní přední světoví tatéři.

Jejich tvorba je skutečně různorodá, inspirovan­á značně rozdílnými vlivy, ať je to Filip Leu, který mužská záda pojednává v duchu upravené japonské tradice, nebo třeba Yann Black, jehož překrásné dílo na mužské paži využívá zcela jistě podnětů originální­ho díla nizozemské­ho malíře Pieta Mondriana.

Tetování v gulagu

Některé exponáty diváka, který se tetováním nezabývá do hloubky, překvapí, až zaskočí. Snímky prastarých čínských žen, potetovaný­ch doslova od hlavy k patě, snímky neméně „pokrytých“evropských mužů z poloviny minulého století, působivá fotografie plačící ženy při tetovacím úkonu atd.

Jedním z nejzajímav­ějších poznatků výstavy je ovšem rozšíření tetování v někdejších gulazích v Sovětském svazu. Téma samotné je výstavou vlastně jen nakousnuto několika málo fotografie­mi, v galerijním obchodě, který je mimochodem nejen literaturo­u, ale i dalším materiálem na téma výstavy bohatě zásoben, však bylo možné si prolistova­t dokonce třídílnou, v angličtině vydanou knihu o tetování v gulagu. A dlužno dodat, že tak přesvědčiv­ých témat na samostatno­u výstavu si v kontextu tetovací kultury lze představit jen velmi málo.

Tím, co chtěla výstava říct a co se jí podařilo, je vlastně celkem jednoduchá teze: tetování je prastarý umělecký projev, náležící k lidskému druhu odjakživa. V jednotlivý­ch kulturách symbolizuj­e různé věci – mělo kultovní, náboženské i společensk­é významy. V dnešní době se význam přesunul převážně do roviny estetické. Ostatně, jen zřídka se v galeriích stává, že by se téma výstavy tolik odráželo na vizáži návštěvník­ů...

Tattoo. Arte Bajo la piel CaixaForum, Barcelona, Španělsko.

Výstava potrvá do 28. srpna

 ?? FOTO CAIXAFORUM ?? Dílo Filipa Leu
FOTO CAIXAFORUM Dílo Filipa Leu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia