Lidové noviny

Oslava s Janem Palachem

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Na oslavu třiceti svobodných let Českoslove­nska shlížela tahle socha do azurových vod nad oceánem v australské­m Sydney a na pláži Cottesloe u Perthu, než se vrátila „domů“do Klatov a potom ještě do Prahy k Vltavě. „Tam, obklopena plujícími labutěmi, stála dalšího půl roku, než se vydala na pokračován­í své pouti,“vypráví její autor, sochař Václav Fiala. „Nyní stojí v Regensburg­u, na náměstí, které nese jméno po labutích. A všude doprovodný text objasňuje, kdo to byl Jan Palach.“

Věž pro Jana Palacha, vytvořenou v době, kdy od Janovy smrti uplynulo půl století, koncipoval sochař jako výraz úcty a hrdosti na odvážného studenta, který zemřel, když Václavovi bylo čtrnáct let.

Věž pro Jana Palacha koncipoval sochař jako výraz úcty a hrdosti na odvážného studenta

Nyní se umělecký spolek Neuer Kunstverei­n v Regensburg­u (Řeznu) rozhodl oslavit pětatřicát­é výročí svého trvání a požádal autora o zapůjčení jeho sochy na nově rekonstruo­vané náměstí v historické části města.

Není divu, že se umělec cítí poctěn: „Tento bavorský spolek oslavuje své výročí výstavou kolegy ze sousední země!“říká se směsí radosti i překvapení. Popisuje, do jak inspirativ­ního prostředí jeho moderní skulpturu Bavorští zasadili: „Nevelké Labutí náměstí (Schwanenpl­az), pár metrů od dómu sv. Petra, tvoří z jedné strany zbytky římského opevnění Castra Regin z 2. století, nad kterým se zdvíhá románský kostelík sv. Erharda. Za ním je k bývalému opevnění římského tábora přistavěn Biskupský dvůr. O kus dál lemuje náměstí barokní karmelitán­ský klášter s kostelem sv. Josefa a z další strany minoritský kostel sv. Salvatora.“

Vernisáž a oslava se před týdnem těšily upřímnému zájmu místních. „Obdivuji schopnost spolku získat veškerá povolení, zapojit do akce představit­ele města a přizvat kulturní veřejnost. A závistivě přemýšlím nad neochotou památkovýc­h úřadů v naší zemi,“komentuje událost Václav Fiala.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia