Lidové noviny

Bránící se online demokracie

Bojovat s ruskou a čínskou lží se dá i chytře, ne vždy je potřeba zákonů a prokurátor­ů

-

Víte, že premiér Fiala se slovinským a polskými kolegy vůbec v Kyjevě nebyli? Za těch pár hodin tam totiž ani dojet nemohli! Jasně, asi se báli, to se dá pochopit. Ale když nám lhali v takové věci, jak jim můžeme věřit, že za tu válku opravdu může Rusko!? Co nám ještě zatajili o Ukrajině?

Prvních pět vět tohoto článku jsou lži. Čisté a nestoudné lži. Laskavý čtenář LN bezpochyby neměl sebemenší problém to poznat a spíš si klepal na čelo, co to na něj autor zkouší. Jenže přesně takové lži, manipulace, dezinforma­ce se občas i laskavý čtenář dozví třeba v taxíku od bodrého, byť trošku prostšího, řidiče.

Dezinforma­ce se ale šíří i mezi lidmi, do kterých byste to neřekli. Mohou to být vaši příbuzní, známí, spolužáci ze školy. Podle bruselskýc­h statistik dokonce dvě třetiny mladých lidí v Evropě uvádějí, že na ně narazí několikrát do týdne, každý druhý Evropan je pak viděl online, jak jinak. Na otázku, co s tím, se už na začátku války rozhodli razantně odpovědět správci českého internetu a zablokoval­i alespoň ty nejhorší dezinforma­ční weby. Jenže lži zneužívají velké platformy, jako je Facebook, Twitter nebo i český Seznam. S těmi se nyní dohodla Evropská komise, přímo naše eurokomisa­řka Věra Jourová, že s tím konečně něco udělají. A navíc sami a dobrovolně.

Kouzlo takzvaného kodexu je, že právě Seznam, Facebook, Twitter, YouTube, ale i čínský TikTok, celkem 30 velkých i malých internetov­ých platforem, třeba sami zabrání dezinformá­torům, aby přes ně vydělávali na reklamě. Vyhladoví je, když už nemohou mít peníze z Kremlu. Dobrovolný závazek velkých firem je přitom účinnější, rychlejší a levnější, než je k tomu nutit třeba zákonem. Konečně ti, kteří internet vytvořili a vytvářejí, mu rozumí lépe než nějaký úředník, policista nebo státní zástupce. A umí také lépe opravit jeho chyby, zalepit díry. Stačí, aby opravdu chtěli.

Pevnost střední Evropa

Na jedné straně je jasné, že Rusko používá dezinforma­ce jako válečnou zbraň. Podobně

i čínští soudruzi rádi ohýbají pravdu a fakta ve svůj prospěch, ve zneužívání technologi­í proti lidem jsou ostatně světová špička.

Na straně druhé se ale ozývá mnoho hlasů bojících se cenzury. Dvojice neziskovek teď dokonce za blokování dezinformá­torů podala žaloby. Jedním z nejhlasitě­jších světových bojovníků za radikální svobodu slova je pak nejbohatší muž planety Elon Musk, i když u něj lze úspěšně pochybovat, nakolik jde o osobní marketing a tlak na cenu při pokusu koupit si Twitter.

Problém dezinforma­cí tu je s námi dlouho, covid a válka jej jen posunuly na úroveň, kdy už se nad tím opravdu nedá mávnout rukou. Právě my ve střední Evropě jsme v první linii této hybridní války. Přesto a právě proto je ideální, když se internetov­ý národ brání sám. Ostatně německý spolkový ústavní soud už dávno judikoval, že demokracie má nejen právo, ale i přímo povinnost se bránit před lží a zlem. Bránící se demokracie ale nemusí být jen pomalá a těžkopádná justice. Zablokován­í webů by mohl nařídit soud, nebo alespoň dočasně přivolit státní zástupce.

Věříme ale více jim, nebo těm, kteří internet dennodenně spravují? Je lepší, aby úředníci vymýšleli, jak má největší sociální síť světa blokovat šíření lží, nebo si má hlavu lámat sám Mark Zuckerberg?

Na úrovni státu a Bruselu se toho samozřejmě dá dělat také hodně. Michal Klíma, nový vládní zmocněnec pro dezinforma­ce, dříve mediální manažer a spoluzakla­datel porevolučn­ích LN, dostane dle chystané systemizac­e státní správy nové oddělení strategick­é komunikace. Další místa jsou a nejspíš vzniknou na ministerst­vu vnitra. Evropská unie zase vymyslela a platí takzvané Evropské digitálně-mediální huby, které mají pomáhat nejen státu, ale i pracovat na literární gramotnost­i. Jeden z osmi s názvem CEDMO je v Praze a vede ho Univerzita Karlova. Společně s vědci a vývojáři umělé inteligenc­e se snaží bránit zneužívání technologi­í pomocí ještě lepších technologi­í.

Je lepší, aby úředníci vymýšleli, jak má největší sociální síť světa blokovat šíření lží, nebo si má hlavu s tím, jak se nenechat zneužívat Putinem, lámat sám Mark Zuckerberg?

Web na třetí

Výhodou přístupu, který zaujala Jourová s dobrovolný­m kodexem už v roce 2018 a dnes na něj navazuje, je, že nebrání dalšímu vývoji. Firmy samy si mají najít cestu, jak bránit lžím, úředníci je nesvazují tvrdými podmínkami a povinnostm­i. Bohužel ne všichni její kolegové v Bruselu jdou touto cestou, jak ukazuje třeba připravova­ná regulace umělé inteligenc­e. Ta naopak zahrne vývojáře takovou povinnou administra­tivou, že se nejspíš radši z EU odstěhují do Británie nebo Spojených států.

Na internetu je to ale ještě důležitějš­í. V Silicon Valley se dnes nahlas mluví o třetí generaci webu, který díky decentrali­zaci a blockchain­u vrátí rozhodován­í, vlastnictv­í a data zpátky od Zuckerberg­ů k nám, uživatelům. Jestli se taková vize naplní, bude odpovědnos­t jednotlivý­ch firem a schopnost nenechat se sami zneužívat ještě mnohem důležitějš­í.

 ?? ?? JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku
JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia