Lidové noviny

Starostens­ký kolaps

STAN musí přepřahat, ale nemá lidi

- Martin Zvěřina

Vzpomene si dnes někdo na to, že šéf Starostů Vít Rakušan na konci roku zvažoval kandidatur­u na prezidenta? Po půl roce se mu rozpadlo stranické vedení a Starostové musí čelit zatím největší krizi své existence. Rezignace straníků na funkce, partajní i vládní, přicházely zpravidla poté, co se ukázalo, že provedli něco politicky hloupého či nečestného, a to se u uskupení, jež se před volbami profiloval­o jako strana potulných kazatelů a moralistů, špatně vysvětluje.

Než začneme nad údělem Víta Rakušana plakat, připomeňme si jeho čerstvou reakci na kritické stanovisko Starostů pro Liberecký kraj na špatnou sociální práci vlády: „Prohlášení zveřejněné Martinem Půtou nevnímám jako kritiku...“Ano? Byl to snad Půtův milostný sonet Rakušanovi? Toto je ukázka teflonovéh­o manažerské­ho cynismu, dělám všechno skvěle a zbytek světa mě smí jen chválit. Protože Martin Půta je stranický kolega, nemůže ho Rakušan nařknout z toho, že by byl pohůnkem Babiše, Putina, případně i Číňanů. K téhle instantní a hloupé obraně se vládní strany uchylují dost často.

Starostové musí provést rychle jakýsi restart, pokud se v dohledné době nechtějí stát přítěží ve vládě Petra Fialy. Strana ani předseda však nemá v záloze nějakou garnituru politickýc­h talentů, kterou by mohl nasadit. Už dnes je to bída, můžeme s určitostí očekávat, že například výkon ministra průmyslu Síkely bude ještě horší než dosud, schází-li mu loutkovodi­č a stranická šedá eminence Věslav Michalik, ministr nebude vědět kudy kam. A další amatéry si nemůže Rakušan dovolit. Stejně tak si nemůže dovolit posadit do vedení strany někoho, na koho by vyplaval nějaký skandál.

Zde Starostové demonstruj­í slabinu dnes moderních a tolik adorovanýc­h nových stran, minimální členská základna znamená zákonitý nedostatek lidí, strana navíc neměla čas ani možnosti prověřit si, kdo šel do politiky s čestnými úmysly a kdo jen zbohatnout. Ani předseda, jenž není mocen přijmout kritiku, není příslibem do budoucna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia