Lidové noviny

Vůdcem barikády

Porozumí si české předsednic­tví s táborem míru?

- Zbyněk Petráček

Předsedá-li desetimili­onový stát půlmiliard­ové Unii, je to voda na mlýn národního i osobního ega. Ale české předsednic­tví EU začne za dva týdny testovat něco jiného. Obstojí v podmínkách války na Ukrajině? V podmínkách, kdy občané i vlády EU se dělí na tábor míru (jednat s Ruskem) a tábor spravedlno­sti (potrestat Rusko)? To je otázka.

Vláda představil­a priority i symboly předsednic­tví ve čtvrtek: uprchlická krize, obnova Ukrajiny, energetick­á bezpečnost, posílení obranyscho­pnosti. Ale jak budou fungovat na názorové barikádě EU? Tábor míru se zviditelni­l návštěvou lídrů Scholze, Macrona a Draghiho v Kyjevě. Tábor spravedlno­sti slovy Petra Fialy, že válka má skončit co nejdříve vítězstvím Ukrajiny. V tom přání by se Česko shodlo s Německem, Francií či Itálií. Ale je to proveditel­né, navíc rychle? Tady se Praha neshodne s Berlínem, Paříží ani Římem. Je-li prioritou rychlost ukončení války, ale vývoj na bojišti ustrnul, ba Rusové postupují, přijde ke slovu územní kompromis. Bude už tu možnost Praha odsuzovat nahlas? Proti Berlínu, Paříži či Římu? To je kruciální otázka.

Praha chce udržet „jednotnou Evropu“. Ale čím víc se tlumí ostré postoje na veřejnosti, tím nápadněji probleskuj­í v symbolech. Třeba v tom, že videoklip českého předsednic­tví spojuje začátek druhé světové války s rokem 1938. Historici protestují, že je to kiks. Ale pozor, ten „kiks“ladí s pojetím historie v táboře spravedlno­sti. S názorem, že války začínají ústupky agresorovi (jako v Mnichově v roce 1938) a územní kompromisy nic neřeší. Ladí s tím, co řekl ve čtvrtek českým zákonodárc­ům prezident Zelenskyj.

Jenže pro druhou stranu evropské názorové barikády je přijatelně­jší územní kompromis na Ukrajině než vyhlídka na jaderné hrozby, hospodářsk­ý propad i bující inflaci. Vládě země se zkušeností Mnichova nelze vyčítat ostražitos­t. Ale předsedat celé EU znamená mít pochopení i pro ty druhé. Je zkrátka dobré mít v záloze i plán B.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia