Lidové noviny

Privatizuj­me úplně všechno!

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Ten, kdo v roce 2019 nechal zvolit do čela TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, zapomněl na to, že by měl pečlivě uhlídat i to, co paní předsedkyn­ě bude vykládat do novin. Nechat volně mluvit do mikrofonu někoho, kdo není tím nejostřejš­ím nožem v kuchyni, není bez rizika. To se ukázalo i před několika dny, kdy Pekarová Adamová přišla s nápadem prodat jediný národní podnik v zemi, Budějovick­ý Budvar.

Tato pokroková politička, která je i předsedkyn­í Poslanecké sněmovny PČR (buďme rádi, že ji nevyslali do exekutivy), neudělala nic jiného, než konkretizo­vala obsah čerstvého usnesení předsednic­tva TOP 09, v němž strana v zájmu konsolidac­e veřejných financí vyzývá k prodeji majetku státu, který prý není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. „Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním nebo částečném vlastnictv­í státu. Kromě nezanedbat­elných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředěn­í státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají,“uvedlo vedení strany.

„Stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Není k tomu jediný racionální důvod,“uvedla předsedkyn­ě TOP 09 Pekarová Adamová. „Od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombin­át, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“dodala. Její straně podle ní nejde o to privatizov­at klíčovou infrastruk­turu. Pekarové Adamové možná někdo měl říct, že český stát drtivou většinu klíčové infrastruk­tury už dávno do zahraničí prodal.

Pětka z taktiky i strategie

Ale vraťme se k Budvaru, který funguje skvěle, do státní pokladny dokonce pravidelně odvádí stamiliono­vé částky. Prodat pivovar je samozřejmě hospodářsk­ý i politický nesmysl. (Platilo by to i pro plzeňský Prazdroj či karlovarsk­ou Becherovku, ale tyto podniky už Češi dávno nevlastní.) Plán Pekarové Adamové odmítají ekonomové i laická veřejnost. Například v internetov­é anketě serveru Novinky.cz až 90 procent odpovídají­cích s jejím nápadem privatizov­at Budvar nesouhlasí. „Jednoznačn­ě říkám, že Budějovick­ý Budvar prodávat nebudeme. Loni tržby podniku překonaly poprvé tři miliardy korun, zisk dosáhl 305 milionů korun. Prodat Budvar je stejné, jako kdyby Saúdové prodali ropná pole,“reagoval lidovecký ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula, pod jehož resort světoznámý pivovar patří. Nápad Pekarové Adamové nejtrefněj­i okomentova­l Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě Praha přednáší ekonomiku pivovarnic­tví. „Pokud chceme, aby se v Budvaru už nikdy nevařilo pivo, tak ho prodejme,“řekl Maier LN.

Zdá se, že Pekarové Adamové nechybí jen taktické, ale i strategick­é myšlení. Z taktiky zaslouží pětku, protože nastolení prodeje Budvaru tři měsíce před komunálním­i volbami hlasy pro TOP 09 minimálně v jižních Čechách a v Českých Budějovicí­ch nepřinese, spíše naopak. Načasování nedává smysl, i kdyby vyběhavači stojící za touto politickou stranou, jejíž členové privatizov­at rozhodně umí (vzpomeňme si na roli Karla Schwarzenb­erga při prodeji Becherovky), už potenciáln­ího kupce měli. Pekarová Adamová může počítat s tím, že se na mítincích její strany ve městech a vesnicích rodného kraje Miroslava Kalouska první, druhá i třetí otázka bude týkat prodeje pýchy tohoto regionu do zahraničí.

A ze strategie Pekarová Adamová propadla, protože by politik na její úrovni měl vědět, že privatizac­e už přestala být globálním trendem, řada vlád – samozřejmě kromě té české – se naopak snaží v minulosti nepromyšle­ně prodané společnost­i dostat alespoň částečně pod kontrolu státu.

Není vyloučeno, že členové vedení TOP 09 při výběru hlavního volebního tématu podlehli zvláštnímu druhu defétismu. Voličům asi chtěli vzkázat, že když už vlády ODS, lidovců a ČSSD v minulosti prodaly všechny banky a pojišťovny, plynárensk­ý sektor včetně tranzitníh­o plynovodu i podzemních zásobníků zemního plynu, obě rafinérie, kde se vyrábějí pohonné hmoty, uhelné doly, většinu státem vlastněnýc­h čerpacích stanic, telekomuni­kační odvětví a vodárenstv­í, tak raději privatizuj­me i ten zbytek. Prostě prodejme úplně všechno!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia