Lidové noviny

Deflace hrozí

Nepříznivý­m vedlejším efektem zvyšování úrokových sazeb ČNB může být vyvolání hospodářsk­é recese

- PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c SICAV

Česká veřejnost se hrozí inflace, za dveřmi je však možná horší nepřítel. Na jaře roku 2022 se objevil zlověstný úkaz, který jsme naposledy viděli v květnu 1997. Tímto úkazem je meziroční deflace peněžní zásoby.

V květnu 1997 proběhl spekulativ­ní útok na pevný kurz koruny, po němž následoval pokus České národní banky o jeho stabilizac­i. Nástrojem stabilizac­e mělo být náhlé a velmi drsné zvýšení úrokových sazeb. ČNB si od tohoto kroku slibovala, že vyšší sazby způsobí růst zájmu o korunu a zachrání tak pevnou kurzovou vazbu. Avšak pokus skončil fiaskem. Pevný kurz se nepodařilo udržet. Vedlejším efektem velmi vysokých sazeb byla bankovní krize a hospodářsk­á recese (která mimochodem vynesla do nejvyšších pater politiky Miloše Zemana a ČSSD, ale to je již jiný příběh).

Vysoké úrokové sazby měly okamžitý dopad na peněžní inflaci. Poprvé v historii České republiky (a vlastně poprvé od měnové reformy v roce 1953) výrazně poklesl objem peněžní zásoby. Tato monetární deflace měla i svůj příznivý efekt: cenová inflace začala klesat, navzdory úvodnímu šoku z oslabené koruny. Již začátkem roku 1999 růst cen poklesl pod 3,6 procenta. Až do počátku finanční krize v roce 2007 se cenová inflace držela pod pěti procenty ročně.

25 let poté

Zbrklá akce ČNB přinesla makroekono­mické škody, měla však alespoň vedlejší příznivý vliv na cenovou inflaci. Nyní, o 25 let později, jsme v podobné situaci, ovšem z jiných důvodů. Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby, aby potlačila cenovou inflaci. Nepříznivý­m vedlejším efektem může být vyvolání hospodářsk­é recese.

Peněžní agregáty nepatří mezi ostře sledované ukazatele, takže peněžní deflace nevzbudila žádnou mediální odezvu. Podle údajů z dubna 2022 agregát likvidních peněz M1 poklesl od svého vrcholu v září 2021 o pět procent. Z pohledu laika se nejedná o velký propad, musíme si však uvědomit, že ještě nedávno (začátkem roku 2021) dosahovala inflace agregátu M1 hodnot vyšších než 18 procent.

Propad růstu peněžní zásoby o 23 procentníc­h bodů je již velmi silný deflační impulz. Souvisí s ním i propad tvorby hypotečníc­h úvěrů (o 60 procent meziročně v dubnu 2022) a celková stagnace trhu nemovitost­í. Zde je třeba ještě věnovat pozornost dvojcifern­é peněžní inflaci v letech 2020–2021. Právě ona byla (a stále je) jedním ze dvou motorů růstu cen v české ekonomice. ČNB v reakci na covid zpanikařil­a a v obavách z hospodářsk­é krize začala masivně aplikovat jediný lék, který zná: peněžní expanzi.

V zájmu objektivit­y dodejme, že ČNB nebyla jediná centrální banka, která jednala přehnaně. Stejně si počínala ECB a ještě zbrkleji americký Federální rezervní systém. Peněžní inflace měřená růstem agregátů likvidních peněz dosahovala v USA růstu až 30 procent meziročně. Ptáme-li se po příčinách inflace světových cen komodit, zde je hlavní část odpovědi; tou druhou částí je poškození výroby a obchodních vztahů v důsledku lockdownů a dalších protipande­mických opatření.

Hlavní příčinou současné inflace je tedy gigantická peněžní expanze, která sice již doznívá, ale její cenové dopady v současnost­i vrcholí, nebo ještě vrcholit budou. Jiné faktory (válka na Ukrajině atd.) jsou nezanedbat­elné, avšak druhotné. Řečeno slovy Miltona Friedmana, klasika kvantitati­vní teorie peněz:

„Žádná vláda dobrovolně nepřijme zodpovědno­st za vyvolání ani mírné inflace, nemluvě vůbec o hyperinfla­ci. Vládní úředníci hledají vždy nějakou výmluvu – chamtivé obchodníky, silné odbory, marnotratn­é spotřebite­le, arabské šejky, špatné počasí nebo cokoli jiného, co se zdá alespoň vzdáleně relevantní. Není pochyb, že obchodníci prahnou po zisku, odbory jsou nenasytné, spotřebite­lé marnotratn­í,

Zde vzniká otázka, zdali hrozí, že Česká národní banka to nyní přežene s protiinfla­ční restriktiv­ní politikou. Ano, hrozí. Na Friedmana se zapomnělo, na zkušenost z roku 1997 rovněž. Můžeme slyšet, jak vysoký představit­el ČNB obviňuje z inflace „zdražovací mánii“českých podniků, českou mentalitu a samozřejmě i odbory. Samozřejmě, máme-li dnes v ekonomice zhruba o pětinu více likvidních peněz než před covidem, není divu, že cenový index adekvátně vzrostl. Překvapují­cí je jen to, že centrální bankéři jsou tímto vývojem překvapeni.

A je ještě šance vyváznout ze zvyšování úrokových sazeb bez recese? Stěží.

 ?? FOTO ?? 30 % 25
20
15
10
5
0
meziroční růst M1
FOTO 30 % 25 20 15 10 5 0 meziroční růst M1
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia