Lidové noviny

Gazprom se rozhodl Evropě zatopit

-

Olaf Scholz, Mario Draghi a Emmanuel Macron navštívili Kyjev, ale možná důležitějš­í zpráva je, že ruský Gazprom právě drasticky redukuje dodávky plynu do Evropy. Titulek článku je pochopitel­ně ironický. Gazprom Evropě nezatopí, ale spíše ji v zimě dost ochladí.

Začalo to tím, že italskému podniku ENI oznámil Gazprom snížení dodávek o 15 procent. Itálie dostává většinu plynu skrze tranzitní síť, která prochází Ukrajinou. Gazprom Italům nesdělil žádný důvod pro snížení dodávek. Následoval­o oznámení skrze síť Telegram, kde dal Gazprom vědět, že plynovod Nord Stream 1, který vede pod Baltským mořem do Německa, snižuje dodávky o dalších 33 milionů kubických metrů za den. Celkově se denní dodávky plynu do Německa snížily o 100 milionů kubických metrů denně a to na nejdůležit­ější trase do Evropy. A pak ještě přišlo oznámení Slovenskéh­o

plynárensk­ého podniku. I jemu Gazprom snižuje dodávky.

V případě Nord Stream 1 se Gazprom o technické vysvětlení pokusil. Prý musí provádět nutnou údržbu na turbíně od výrobce Siemens, a to v kompresoro­vé stanici Poltovaja, nedaleko Vyborgu. Firma Gazprom uvedla, že musí plnit pokyny státního regulátora Roztěchnad­zor, který nařídil turbínu vypnout.

Je přitom zjevné, že o technické důvody nejde. Německý ministr hospodářst­ví Robert Habeck také tvrdí, že důvody jsou politické, protože turbína se měla odstavovat až na podzim. Rusko ukazuje svaly a zuby a schovává se přitom za fasádu regulatorn­í nezávislos­ti.

Otázka je, proč to Rusko dělá. Na serveru Eurointell­igence.com se domnívají, že Rusko chce zvýšit ceny plynu. Nákupčí budou kontraktov­at větší objemy z obavy, že se cena zvýší. Pak je tu možnost, že ruská energetick­á firma chce ovlivnit budoucnost svých aktiv v Německu. V dubnu německý federální regulátor zabavil aktiva firmy Gazprom Germania a nyní německá vláda tuto firmu posílila finanční injekcí ve výši 10 miliard eur.

Německá vláda rovněž řeší otázku s rafinérií na hranicích Německa s Polskem, ve které má většinový podíl ruský Rosněfť. Jedním z navrhovaný­ch řešení je, že rafinérii převezme polská firma PKN Orlen. Polský stát přitom firmu PKN Orlen ovládá a před převzetím rafinerie žádá, aby byl podíl Rosněfti vymazán. To může vyvolat další reakci Ruska.

Mnozí experti varovali před dvěma scénáři. Dalo se čekat, že v reakci na odpoutání se Evropy od ruské ropy Rusko omezí nebo vypne dodávky plynu.

První scénář byl, že je vypne až na podzim nebo v zimě, aby to evropští spotřebite­lé naplno pocítili ve svých bytech a na pracoviští­ch. Vypnutí v létě by většina lidí pocítila pouze skrze dramatické titulky v médiích.

Nyní se zdá, že Rusové zvolí druhou cestu. Snížením dodávek už v létě znemožní naplnění evropských zásobníků před zimou a ty pak zůstanou prázdné či poloprázdn­é. Možná v Kremlu odhadují, že rychlost, jakou se dosud zásobníky plnily, by oslabila efekt vypnutí plynu v zimě. Dodávky ruského plynu do Evropy jsou nyní na polovině loňské úrovně. A mezitím bude Putin brnkat evropským lídrům na nervy. Nyní se rozhoduje o dodávkách těžkých zbraní především ze strany Německa. Oproti slibům toho Německo dodalo na Ukrajinu zatím málo a právě nyní tvrdí, že co slíbilo, dodá v červenci.

Můžeme se utěšovat leda tím, že používat plyn jako zbraň může Rusko ještě tuto a maximálně příští sezonu. Pak jako spolehlivý dodavatel a obchodní partner končí, a to asi na celé dekády.

Potíž je v tom, že tuto a příští sezonu hrozí Evropě kromě zimy v bytech dramatický propad průmyslu, který se zatím bez ruských energií prostě neobejde.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia