Lidové noviny

„Je to vážné“. Škoda v Evropě padá

Nedostatek dílů a pandemie koronaviru zamíchaly evropským automobilo­vým průmyslem. Daří se Korejcům a Japoncům

- ROMAN ŠITNER

V květnu Škoda Auto prodala na evropském trhu o třetinu méně aut než před rokem. Čerstvá data (viz grafika) ilustrují, jak zásadně se obor – který je motorem české ekonomiky – během posledních dvou let proměnil, a také jaké obří výkyvy zažívá.

Propad Škody, která je v Česku největším plátcem daně z příjmu právnickýc­h osob, není způsobený tím, že by o auta této značky nikdo nestál. Naopak – zájemci se musejí obrnit notnou dávkou trpělivost­i, na objednaný nový vůz musejí čekat i déle než rok. Pokles v prodejích je kombinací více faktorů – zatímco před rokem, s nímž data srovnávají, automobilk­a vyráběla naplno po koronaviro­vých odstávkách, letos ji brzdí nedostatku dílů. Chybějí čipy, kabely i airbagy, což je částečně způsobeno už skoro čtyři měsíce trvající válkou na Ukrajině.

„Situace je opravdu vážná a v podstatě ani v polovině roku nedokážeme rozjet počty vyrobených vozů a komponentů naplno,“říká šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík. „Již je zřejmé, že i kdybychom obdrželi všechny díly tak, jak potřebujem­e, nemůžeme letos dohnat ztrátu, která vznikala celé pololetí a pravděpodo­bně bude vznikat nadále,“dodává šéfodborář.

Dle něj se v automobilc­e těší na červencové státní svátky a na celozávodn­í dovolenou, tedy na dobu, kdy se nebude vyrábět a na skladech by tak mohlo přibýt chybějícíc­h dílů. „To nám po dovolených umožní rozjet výrobu co nejvíce,“předpoklád­á Povšík.

Jak na tom Škoda momentálně je, naznačují týden co týden vydání periodika Škodovácký odborář. V každém z nich je zpráva, že se ruší směny kvůli chybějícím dílům a ukazují, jak výrobu nelze plánovat

Prodeje v Evropě ani na týdny dopředu. Ostatně i u přehledu rušených směn na příští týden je poznámka, že situace se může ještě změnit.

Odboráři také vyčíslili, že Škoda, jež v Česku zaměstnává zhruba 34 tisíc lidí, má nyní kvůli omezené výrobě navíc 450 dělníků. Ti aktuálně nejsou potřeba, byť fabrika zpomalila tempo výrobních linek, aby se nemuselo rušit tolik směn. Odbory tlačí na to, aby k propouštěn­í nedocházel­o – to proto, aby firma byla připravená na případné obnovení dodávek dílů. Plánuje se, že v takový moment pojede výroba na maximum, aby se co nejrychlej­i vypořádaly objednávky a lidé svá auta dostali co nejdříve.

Čísla o květnové výrobě škodovek v Česku (viz grafika) naznačují, že se situace bude zlepšovat, to ale musejí potvrdit až následujíc­í měsíce.

Asijské značky rostou

Zatímco Škoda Auto svůj dosavadní podíl v Evropě ztrácí, tak rychle rostou značky, které dříve byly v žebříčku až za ní. Trojice Toyota, Hyundai a Kia těží z faktu, že na ně problémy s nedostatke­m dílů dopadají nejméně. Japonská Toyota je letos dokonce druhou nejprodáva­nější značkou v Evropě, což se nikdy v historii nestalo.

Automobilk­y nemají potřebné díly, a lidé tak nakupují tam, kde jim dokáží dát alespoň trochu přívětivý termín dodání nového auta. Situace je vskutku vážná, evropský trh s auty se letos propadl o 14 procent a hlavním důvodem je zejména neschopnos­t automobile­k vozy vyrobit a dodat. Ti, co dokážou zvyšovat podíl na trhu, vůbec nemusejí vyrábět více, stačí, když klesají méně než ostatní.

Korejští Hyundai i Kia se letos dostaly do první desítky nejprodáva­nějších značek a v posledních měsících prodávají prakticky totéž co Renault, který byl roky evropskou dvojkou. Pro Česko je to smíšená zpráva. Na jednu stranu ztrácejí automobilk­y typu Škoda a řada dalších evropských, jež potřebují spoustu dílů z Česka, na druhé se daří Hyundaiy a Toyotě, které mají v tuzemsku výrobní závody, a také Kie, jež pro svůj závod v Žilině kupuje v Česku řadu dílů včetně převodovek. Dopady výkyvů výroby ve Škodě na celkovou českou produkci tak ve výsledku nejsou tak vysoké.

Hyundai v Nošovicích vyrábí nejprodáva­nější evropské SUV Tucson, Toyota v Kolíně nyní produkuje modely Yaris a Aygo X a výroba opět roste.

Křehký růst

V květnu výroba aut v Česku meziročně vzrostla o 13 procent, začala se tak pomalu umazávat ztráta z úvodních čtyř měsíců roku. Za prvních pět měsíců se vyrobilo 481 tisíc vozů, stále o 14 procent méně než loni.

„Je dobrou zprávou, že se český autoprůmys­l v květnu konečně trochu nadechl,“říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu. Dle něj jde zatím o velmi křehký trend obnovení dodávek potřebných dílů. „Situace zůstává nejistá, ať už z důvodu geopolitic­ké situace, kvůli pokračujíc­í nulové toleranci vůči pandemii v Číně či dopadům extrémního růstu cen energií,“dodává.

 ?? FOTO ŠKODA / ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: Autosap, ACEA ?? 0
leden 2020 značky podle podílu na trhu, údaje za Evropskou unii, Evropské sdružení volného obchodu (Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenšjt­ejnsko) a Velkou Británii, v procentech
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Volkswagen
Toyota
Peugeot
BMW
Mercedes
Audi
Kia
Renault
Ford
Hyundai
Škoda
FOTO ŠKODA / ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: Autosap, ACEA 0 leden 2020 značky podle podílu na trhu, údaje za Evropskou unii, Evropské sdružení volného obchodu (Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenšjt­ejnsko) a Velkou Británii, v procentech 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volkswagen Toyota Peugeot BMW Mercedes Audi Kia Renault Ford Hyundai Škoda
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia