Lidové noviny

Marže pumpařů klesají, benzin přesto dál zdražuje

- MIROSLAV PETR

Prakticky každý den nový rekord. Čísla na totemech tuzemských čerpacích stanic setrvale rostou. Průměrná cena litru benzinu včera prolomila dosavadní maximum (viz grafika), nafta za rekordem z letošního března zatím o více než 2,50 koruny zaostává, ale zdražuje také.

Ministerst­vo financí včera zveřejnění­m aktuálních výsledků kontrol potvrdilo, že k drahotě tentokrát nepřispívá snaha pumpařů a distributo­rů případně využít situace k vylepšení svých marží, nýbrž pokračujíc­í dramatický růst ceny pohonných hmot na evropském trhu.

Ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu, ze kterých se odvíjejí i nákupní ceny českých pumpařů, stoupají takovým tempem, že je v tuzemsku nijak zvlášť nezbrzdilo ani červnové dočasné snížení spotřební daně o 1,5 koruny z litru. A co víc, celoevrops­ké zdražení paliv je natolik velké, že během několika málo dnů vymazalo – podobně jako u nás – i červnové snížení daně v sousedním Německu. Tam přitom daň z nafty snížili ještě víc než v Česku, v přepočtu o 7,4 koruny na litru benzinu a o 3,5 koruny u nafty.

„Ze závěrů naší cenové kontroly plyne, že viníkem vysokých cen paliv aktuálně nejsou ani čerpací stanice, ani distribučn­í část řetězce.

Marže v řetězci distributo­rů a pumpařů

Na vině je primárně zdražování vstupů energetick­ých surovin v důsledku Putinovy agrese na Ukrajině, a to je faktor, který neovlivní žádná vláda,“uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Bleskové vymazání slevy

V Česku se litr Naturalu 95 aktuálně prodává u pump v republikov­ém průměru za téměř 47,7 koruny. Tolik za něj řidiči v Česku nikdy v minulosti neplatili. Přitom takzvaná indikativn­í hrubá marže (přirážka distributo­ra a pumpaře) dle šetření resortu financí v první polovině června klesla z květnových 1,56 koruny v průměru na 0,78 koruny z jednoho litru.

V březnu, kdy strmý růst cen (a také marží) zavdal k zahájení ministersk­ých kontrol, činila marže z litru benzinu skoro 4,4 koruny. U nafty si pumpaři snížili marži z březnových takřka 5 korun na jednom litru na červnových 1,8 koruny. Marže jsou nyní u litru nafty oproti průměrné hodnotě z loňska o 1,6 koruny nižší, u benzinu zhruba o 1,8 koruny.

Nebýt dočasného snížení daně, platili by řidiči u pump za litr paliva zhruba o 1,5 koruny víc než teď. „Růst cen paliv v Evropě, a tedy i ve velkoobcho­du u nás, byl natolik rychlý, že během pouhých tří dnů od snížení daně nakupovali pumpaři od dodavatelů dráž než před snížením daňové sazby. Řeči o tom, že si čerpačky na snížení daňové sazby vylepšily zisky, nejsou pravdivé,“řekl šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček.

Ceny na burze dál rostou, zejména nafty. Příčinou je nejen válka na Ukrajině a protiruské sankce, ale i rostoucí odbyt pohonných hmot v Evropě, USA a v Číně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia