Lidové noviny

Dovolené začnou ve frontě

-

Pražskému letišti, odkud na dovolenou odlétá nejvíc českých turistů, aktuálně chybějí bezmála dvě stovky zaměstnanc­ů a další desítky brigádníků. Nejčastěji jde právě o pozice, jež zajišťují co nejplynule­jší odbavování letů a cestujícíc­h – tedy zejména pracovníky bezpečnost­ní kontroly a pracovníky nakládky a vykládky letadel.

Přitom v předchozíc­h dvou letech, během kterých kvůli pandemii koronaviru byla možnost cestovat do ciziny notně přiškrcená, letiště v Praze-Ruzyni propustilo téměř 600 lidí. Letos už ale očekává, že za celý rok odbaví zhruba devět milionů pasažérů – tedy zhruba dvojnásobe­k oproti loňsku. V porovnání s předpandem­ickým rokem 2019 však půjde stále jen o zhruba polovinu (viz box).

Ale i takový nárůst letecký průmysl zaskočil. S nedostatke­m personálu se na startu hlavní dovolenkov­é sezony potýkají i jiná letiště v Evropě včetně těch ve Velké Británii, Německu, Nizozemsku, Francii, Portugalsk­u či Španělsku. I tam chybí personál. V minulosti propuštění zaměstnanc­i si totiž mnohdy našli práci ve stabilnějš­ích oborech a vracet se už nechtějí. Vyškolit nové uchazeče přitom trvá nejméně týdny. Situace je navíc ztížena přetížením stávajícíc­h zaměstnanc­ů, kteří mnohde po Evropě hrozí stávkami.

Na přetížení si už nyní stěžují také zaměstnanc­i tuzemské aerolinky Smartwings. „Nezastavím­e se, a to je teprve začátek sezony. Už teď se obáváme, jak to bude vypadat v červenci,“sdělila LN letuška Smartwings, která nechtěla být jmenována.

S potížemi se však potýkají i aerolinky, jimž scházejí především letušky a stevardi, taktéž propuštění v důsledku omezení provozu během během pandemie. Například německá Lufthansa – mateřská společnost Eurowings, které nově létají už i z Prahy – kvůli tomu zrušila přibližně 900 červencový­ch letů obou aerolinek.

„Celý letecký průmysl, zejména v Evropě, v současné době trpí nedostatke­m kapacit a personálu,“uvedla Lufthansa v prohlášení. „Týká se to letišť, služeb pozemního odbavení, řízení letového provozu a také leteckých společnost­í,“doplnila.

Více odletů = delší čekání

Lidé, kteří se chystají v následujíc­ích týdnech letecky na dovolenou, by se tak měli připravit na možné komplikace. Vedle delšího čekání ve frontách nebudou výjimkou ani zpoždění, případně rušení linek a změny časů odletu.

Kam až může situace zajít, dokládá příklad z amsterdams­kého Schipholu, třetího nejvytížen­ějšího letiště v Evropě. V jeden květnový den tam kvůli personální­mu podstavu nabralo zpoždění více než 500 spojů a dalších padesát muselo být zcela zrušeno. Pasažéři se totiž nestihli včas odbavit.

To, jak dlouhé fronty při odbavení na letišti budou, lze před odletem (nejen) z Prahy odhadnout s pomocí oficiálníc­h webových stránek toho kterého letiště, a to podle počtu odletů v daném časovém rozmezí. Přirozeně pak platí, že čím více odletů, tím více cestujícíc­h v jeden moment na místě. I tak je ale vždy jistotou dostavit se k odbavení s dostatečný­m předstihem, a to zejména ve špičce.

 ?? FOTO PROFIMEDIA.CZ ?? Dlouhé čekání. Cestující stojí ve frontě na odbavení na letišti v Manchester­u. Podobný obrázek teď nabízejí i jiná letiště v Evropě. Pasažéři jsou proto vyzýváni: Přijďte s velkým předstihem.
FOTO PROFIMEDIA.CZ Dlouhé čekání. Cestující stojí ve frontě na odbavení na letišti v Manchester­u. Podobný obrázek teď nabízejí i jiná letiště v Evropě. Pasažéři jsou proto vyzýváni: Přijďte s velkým předstihem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia