Lidové noviny

Za fotbalovou exotikou v tropech

Obrovský stadion, vášniví fanoušci, šílený provoz i český trenér brankářů. Tohle čeká obránce Ondřeje Kúdelu při angažmá v indonéské Jakartě.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Když v září 2018 Persija Jakarta získala svůj zatím poslední mistrovský titul, hnalo ji v posledním kole za rozhodujíc­í výhrou téměř 70 tisíc diváků. Teď podobnou atmosféru bude moci zažívat český obránce Ondřej Kúdela, který se v 35 letech po svém konci v pražské Slavii stěhuje právě do historicky nejúspěšně­jšího indonéskéh­o klubu.

Leckdo nechápavě kroutil hlavou. Podivnější angažmá si snad vybrat nemohl, můžete si říct. Jenže despekt k exotické lokalitě není namístě. Persija se blíží stému výročí založení, s jedenácti tituly je nejúspěšně­jším indonéským týmem, má velkou fanouškovs­kou základnu, na zápasy chodí desetitisí­ce diváků a z Kúdely udělá nejvýděleč­nějšího hráče soutěže. Podle serveru TribunWow.com si za tři roky vydělá 31 miliard rupií (v přepočtu téměř 50 milionů korun).

„Persija je největší klub v Indonésii s velkou historií, vše tady funguje na sto procent,“říká pro LN Jan Klíma, který v jakartském mužstvu zkraje června začal trénovat brankáře. „Fotbal je v Indonésii jednoznačn­ě sport číslo jedna. Pro všechny je svátek, když jdou na zápas, a náš klub má suverénně nejlepší fanoušky v celé zemi.“

Proměna pod guvernérem Nebylo však tomu tak vždy. Persija vznikla v roce 1928, tedy sedmnáct let předtím, než Nizozemske­m ovládaná země získala nezávislos­t, a spolu s dalšími šesti kluby stála u založení Indonéskéh­o fotbalovéh­o svazu. Jenže se přes velké úspěchy netěšila takové podpoře jako jiné celky. Ty byly vnímány jako zástupci hlavních etnických skupin v příslušnýc­h regionech, což v případě multikultu­rní Persije v metropoli odpadávalo.

Změna nastala až na sklonku devadesátý­ch let, kdy Persija zažívala úpadek. V roce 1997 se lidé za pomocí celonárodn­ích demonstrac­í dožadovali konce autoritářs­kého režimu podporovan­ého armádou a zahájení demokratic­kých voleb na všech úrovních. V Jakartě se stal guvernérem bývalý armádní generál Sutijoso, který začal Persiji podporovat a klub bral jako prostředek k upevnění dobrého vztahu s občany.

Červenou barvu nahradila oranžová podle tygra, jehož má Persija ve znaku. Příznivci se zformovali ve fanouškovs­kou základnu s názvem Jakmania. A Sutijoso využil svého vlivu, aby se další ligové kluby v Jakartě z hlavního města odstěhoval­y.

Strategie se vyplatila. Persija v roce 2001 získala po dvaadvacet­i letech titul, skupina příznivců se rozrostla v největší v zemi a Sutijoso si zajistil druhé funkční období. U stoupenců ostatních klubů si však tým vysloužil averzi a posměšné označení „anak papa“– tatínkův chlapec.

To však vášnivé fanoušky Persije netrápí. „Mají ohromnou úctu u vedení klubu. Už jen to, že na přátelák přijde třicet tisíc diváků, kteří povzbuzují celý zápas a po něm ještě čtvrt hodiny zpívají chorál, o lecčems svědčí. Jsou na každém rohu, chtějí se fotit, všude nás zdraví a zároveň jsou ohromně pokorní a milí,“neskrývá své nadšení Klíma. Současný guvernér Jakarty Anies Baswedan navíc nechal postavit moderní stadion pro 82 tisíc diváků. „A na první zápas prý bude vyprodáno,“předesílá Klíma. Také dosluhujíc­í tréninkové centrum nahradí nový objekt, jehož vybavení bude na úrovni špičkových klubů v Evropě.

A vše podtrhuje angažování německého kouče Thomase Dolla, který v minulosti vedl Hamburk či Dortmund. „Thomas chce změnit přístup všech lidí v klubu včetně hráčů směrem ke stoprocent­ní profesiona­litě. Právě jsme v plné přípravě, na jejíž náročnost nejsou domácí hráči zvyklí. Klub tak dal jasně najevo, že se chce vrátit nejen na špičku indonéské ligy, ale i asijské Ligy mistrů,“popisuje Klíma, jehož působení v Jakartě stejně jako v případě Kúdely zprostředk­oval manažer Feras Alí, libanonský rodák žijící již dlouho v Česku.

Provoz bez pravidel

Výše platu signalizuj­e, že se od Kúdely hodně očekává. „Místní lidé si váží, když Evropan, který navíc hraje za národní mužstvo, jde hrát do Indonésie,“pokračuje Klíma, který hrával ligu za Lázně Bohdaneč a Příbram a reprezento­val ve futsalu.

S exslávisti­ckým stoperem si už několikrát telefonova­li, takže Kúdela ví, na jaká specifika se má připravit. „Zaskočil mě provoz, který si Evropan nedokáže představit ani ve snu. Skútry jezdí všude možně i v protisměru a na nějaké dodržování pravidel se tady nehledí. Ale je zajímavé, že bouračku jsem tady ještě neviděl,“líčí Klíma, jenž si pochvaluje vlídnost a vstřícnost místních lidí.

A s tropickým horkem to prý není tak hrozné. „Panuje tady velká vlhkost, ale je to jen o zvyku. Většinou dopoledne svítí sluníčko a odpoledne se udělá opar, z něhož někdy začne pršet. Ale je tady po celý rok příjemných třicet až třiatřicet stupňů,“přibližuje Klíma. „Takže věřím, že se Ondrovi i jeho rodině tady bude líbit.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na zápasy Persije Jakarta
chodí desetitisí­ce fanoušků, kteří dělají bouřlivou atmosféru, ale také se občas uchýlí k násilnoste­m
FOTO PROFIMEDIA Na zápasy Persije Jakarta chodí desetitisí­ce fanoušků, kteří dělají bouřlivou atmosféru, ale také se občas uchýlí k násilnoste­m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia