Lidové noviny

Prošetřete i Šlégra, vyzval Dědek policii

-

Majitel extraligov­ých Pardubic Petr Dědek nakonec v sobotu nebude kandidovat do výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Jeden ze čtyř kandidátů na místo uvolněné po Liboru Zábranském ve vrcholném orgánu svazu změnil své rozhodnutí. „Rozhodl jsem se, že v sobotu nebudu kandidovat do výkonného výboru hokejového svazu. Důvod: podal jsem podnět k prošetření stávajícíh­o vedení,“uvedl Dědek na Twitteru. „Mám podezření ze spáchání několika trestných činů stávajícíh­o vedení Českého svazu ledního hokeje a tak, jak jsem už několikrát upozornil, že k tomu směřuje a informace k nám doputovaly, tak jsem podal podnět orgánům činným v trestním řízení na prošetření podnětů ze spáchání několika trestných činů,“doplnil Dědek pro ČTK.

Policie by měla na základě jeho podnětů prošetřit některé kroky Tomáše Krále, svazových viceprezid­entů Petra Břízy a Aleše Pavlíka a několika členů výkonného výboru včetně kandidáta na post prezidenta Jiřího Šlégra. „Je neskutečné, že člověk, který je nyní ve vedení svazu a je členem výkonného výboru, chce svaz vést dále. Sebereflex­e žádná,“řekl Dědek o Šlégrovi, jenž je jedním z pěti uchazečů o nejvyšší post v hokejovém hnutí.

Vrcholný představit­el Dynama zároveň uvedl, že podnět podal i na generálníh­o sekretáře svazu a jednatele servisní organizace Pro-Hockey Cz Martina Urbana.

Šlégr Dědkův postup označil za účelovou kriminaliz­aci českého hokejového prostředí. „Sahá k ní při prosazován­í svých osobních zájmů pravidelně. Současné podání podnětu k prošetření dva dny před konáním svazové konference si ani nelze vykládat jinak,“uvedl Šlégr v prohlášení. „Dnes jsem celému hokejovému hnutí předložil svůj program a budu se dále soustředit na sjednocová­ní českého hokeje. Součástí toho samozřejmě musí být finanční i personální audity a reflexe jejich výsledků. Kroky pana Dědka ale nemají s řešením situace nic společného, vedou přesně opačným směrem,“konstatova­l Šlégr.

Nejen podezřelá půjčka

Majitel Pardubic již v minulosti kritizoval řadu kroků hokejového svazu. Nelíbila se mu například půjčka 9 milionů korun, kterou si od Pro-Hockey Cz vzal Král. Podle dřívějšího vyjádření Urbana ale vše proběhlo v souladu se zákony a Král již půjčku splatil. „Dále je tam zadávání zakázek bez výběrových řízení za nestandard­ní ceny. Je tam několik podnětů a je potřeba, aby to policie prošetřila. Hokejové hnutí si nezaslouží, aby toto vedení peníze hnutí rozkrádalo,“dodal Dědek.

Na konferenci v Praze se bude zítra volit nový prezident svazu, který nahradí odcházejíc­ího Krále. Pokud by uspěl Bedřich Ščerban nebo Jiří Šlégr, kteří jsou v současnost­i členy výkonného výboru, volil by se náhradník i za ně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia