Lidové noviny

Starosta dobrovolní­ků

- PETR MATĚJČEK

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

Dnešního dne, 17. června, si můžeme připomenou­t 105 let od smrti Jana Čapka (a současně 146 let od jeho narození), zakladatel­e a starosty Českoslove­nského dobrovolni­ckého sboru – organizace, jež se výrazně zasloužila o vznik čs. legií v Itálii. vzniklou italskou frontu, kde byl nasazen do bojů u řeky Soči. Již 22. října 1915 však byl u Doberda raněn a dostal se do italského zajetí. Prošel několika zajateckým­i tábory, se svým údělem pasivního zajatce se však nespokojil a aktivně se snažil zapojit do čs. odboje. Nejprve usiloval o vstup buď do ruské, nebo francouzsk­é armády. Když mu to nebylo umožněno, založil po soustředěn­í českých zajatců v táboře Santa Maria Capua Vetere společně s několika dalšími českými vlastenci 17. ledna 1917 Českoslove­nský dobrovolni­cký sbor, jehož členové byli ochotni bojovat za čs. samostatno­st. Jan Čapek se záhy stal starostou sboru, prosadil jeho uspořádání podle sokolského vzoru a organizova­l nábor dalších dobrovolní­ků. Také díky jeho úsilí se sbor, přemístěný později do zajateckéh­o tábora v Padule, rozrostl z původních několika desítek členů na téměř desetitisí­covou organizaci, jež se stala základem pro vybudování čs. vojska v Itálii.

Po podepsání dohody o zřízení čs. vojska v Itálii v dubnu 1918 byl zařazen do 33. čs. střeleckéh­o pluku, s jehož I. praporem byl hned v červnu vyslán do boje proti ofenzivě rakousko-uherské armády na Piavě a zapojil se do bojů poblíž kanálu Fossetta v úseku San Dona di Piave. Zde v den svých narozenin, 17. června 1918, padl zasažen kulometnou palbou nepřítele.

 ?? FOTO VHÚ ?? San Dona di Piave. Tak vypadá místo v severní Itálii, kde Jan Čapek před 105 lety padl.
FOTO VHÚ San Dona di Piave. Tak vypadá místo v severní Itálii, kde Jan Čapek před 105 lety padl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia