Lidové noviny

Patálie s důchody

-

i důchody vdovské… Ale budiž, má to být (spíš dodatečné) vyrovnání s minulostí a napravení křivd.

Víc mě ale pálí jiné důchody. Důchody, které měl zvýšit zákon o účastnícíc­h odboje a odporu proti komunismu (262/2011 Sb.). Původním záměrem, pokud vím, bylo je zvýšit na částku průměrných důchody těm, kteří nemohli v dobách komunismu vykonávat svou profesi, a tudíž pobírali nižší než průměrný důchod. Koho se týkal, zákon přesně vymezil: těch, kdo získali podle zmíněného zákona osvědčení, že byli účastníky odboje nebo odporu. Šlo tedy o vyrovnání zcela konkrétníc­h nespravedl­ností, které dopustil nebo přímo spáchal dřívější režim.

Ano, ve velké většině případů se to podařilo, jenže znám několik případů, v nichž se tento záměr opravdu nepodařil. Jde o lidi, které estébáci v neblahé akci Asanace vyhnali z Českoslove­nska, a kteří tudíž nesplňují požadavek odpracovan­ých třiceti pěti let. Těm totiž, ačkoliv byli uznáni za účastníky odboje a odporu, nebyl důchod zvýšen na výši průměrného důchodu, ale „poměrného průměrného“důchodu, který občas činí necelých šest tisíc korun. Už zaplatit z takové částky byt samozřejmě není dost dobře možné, natožpak zaplatit si všechny ostatní životní potřeby. A tak jsou ti, kdo byli vyhnáni z domova a později se vrátili, trestáni znovu.

Měla bych tedy pro správu sociálního pojištění a pro ministra práce a sociálních věcí návrh: nebylo by možné ty případy, v nichž byl důchod zvýšen na „poměrný průměrný“, přezkoumat? A rozhodnout o opatření, jímž by ti lidé dostali důchod, ze kterého by mohli žít? Jestliže je na jedné straně možné plošně odebrat peníze těm, kdo na svůj budoucí důchod platili, nebylo by možné také plošně napravit dřívější – a bohužel dosud trvající – do nebe volající nespravedl­nosti? A přitom nejde o žádné desetitisí­ce lidí, laicky bych jejich počet odhadla na desítky, možná (ale těžko) stovky. Pro státní rozpočet by tedy zvýšení jejich důchodů na úroveň průměrných znamenalo směšných pár drobných. Ohánět se tady ekonomický­mi důvody je nemístné. Zato symbolická cena opatření by zcela nepochybně měla smysl a význam.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia