Lidové noviny

Macrona čeká těžké vládnutí

Koalice Spolu úřadujícíh­o prezidenta Macrona ve včerejším druhém kole parlamentn­ích voleb ztratila většinu a Francii čekají nejisté časy.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Tak vypadá Pyrrhovo vítězství. Centristic­ká koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona sice podle předběžnýc­h výsledků známých v době uzávěrky LN získala nejvíce křesel (přibližně 230), jenže to je mnohem méně než 289, tedy počet nutný v 577členné dolní komoře francouzsk­ého parlamentu k absolutní většině.

V dosluhujíc­ím Národním shromážděn­í je přitom „Macronovýc­h“poslanců více než 300.

Na druhém místě podle prvních povolebníc­h odhadů agentur Ipsos a Sopra Steria skončila levicová koalice Nová lidová, socialisti­cká a ekologická unie (NUPES) Jeana-Luka Mélenchona. Té by mělo připadnout zhruba 149 křesel.

Krajně pravicové Národní sdružení trojnásobn­é prezidents­ké kandidátky a Macronovy dlouhodobé tvrdé soupeřky Marine Le Penové dosáhlo podle prvních odhadů historické­ho počtu 85 křesel. Pokud by to oficiální výsledky potvrdily, umožnilo by to krajně pravicové straně například předkládat návrhy na vyslovení nedůvěry a Ústavní radě návrhy zákonů.

„Lidé se rozhodli vyslat do sněmovny velmi silnou parlamentn­í skupinu poslanců Národního sdružení, která se tak stává o něco více vlasteneck­á. Tato skupina bude zdaleka největší v historii,“zdůraznila úspěch Le Penová krátce po volbách.

Pravicoví Republikán­i sice podle očekávání ztratili a budou mít kolem 78 poslanců, pokles počtu jejich mandátů je ale nižší, než francouzsk­á média očekávala.

Pro Macrona to znamená, že pro své již dříve ohlášené reformy bude muset hledat podporu u jiných subjektů. Což nebude snadné, neboť v řadě bodů jsou programy koalic protichůdn­é.

Týká se to například věku odchodu do důchodu, který chtěl Macron postupně zvyšovat na 65 let, zatímco Mélenchono­va koalice NUPES má v programu pravý opak. S levicovou koalicí se Macron nemůže shodnout ani v ekonomický­ch otázkách – NUPES například požaduje zmrazit ceny základního zboží či výrazně zvýšit minimální mzdu.

 ?? ?? Prezident Macron
Prezident Macron
 ?? FOTO ČTK/AP, REUTERS ?? včera volil v lokalitě Le Touquet s manželkou Brigitte (vlevo). Marine Le Penová (vpravo dole) i Jean-Luc Mélenchon (vpravo nahoře) mu další vládu nyní mohou „osladit“.
FOTO ČTK/AP, REUTERS včera volil v lokalitě Le Touquet s manželkou Brigitte (vlevo). Marine Le Penová (vpravo dole) i Jean-Luc Mélenchon (vpravo nahoře) mu další vládu nyní mohou „osladit“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia