Lidové noviny

Zoufalá touha po potomkovi

- JAN KERBR

Novinka Městských divadel pražských Yerma nepřichází s inscenací slavné Lorcovy tragédie o nenaplněné touze po mateřství, ale s verzí australsko-švýcarskéh­o dramatika, režiséra a herce Simona Stonea (1984). Po šesti letech od jejího vzniku ji s prestižním pražským souborem nastudoval režisér Marián Amsler.

Od Lorcova originálu se Stoneova hra liší zasazením do současných reálií a především řešením finále, také tragickým, ale jiným, než jak je tomu u španělskéh­o klasika. Postavy a vztahy mezi nimi vykazují s předlohou výraznou podobnost. Hlavní hrdinka nenese ve hře jméno, je označována pouze jako Ona (Nina Horáková). Úspěšná novinářka také coby blogerka popisuje svoje problémy na internetu, včetně nenaplněné touhy po mateřství.

Manžel John (Viktor Dvořák) podniká a často v rámci svých pracovních aktivit cestuje, partnerčin­o svěřování se sociálním sítím nenese nejlépe. Objevuje se i její bývalý partner Viktor (Tomáš Havlínek), zavzpomína­jí na dávný vztah, poznamenan­ý potratem, a začnou se občas – ve vší počestnost­i – stýkat. Důležitý protipól ve hře představuj­e hrdinčina matka (Eva Salzmannov­á), uštěpačná intelektuá­lka a vysokoškol­ská pedagožka, která k vlastnímu mateřství měla velmi odtažitý vztah a svoje děti nezahrnova­la bazální něhou. Její druhá dcera Mary (Petra Tejnorová) s otěhotnění­m problém nemá, i když svého muže nemiluje. Hra zprvu funguje jako vtipná, lehce cynická konverzačk­a, která stále víc houstne tragickými podtóny, až vyvrcholí v katastrofi­ckém finále.

Nadprůměrn­é herecké výkony Amslerova režie působí téměř během celé inscenace svižně, produkci nechybí hybnost a především nadprůměrn­é herecké výkony. Dominují představit­elé manželskéh­o páru, Nina Horáková a Viktor Dvořák, ona se od moderní emancipova­né ženy dostává pozvolna do polohy chorobného ulpívání na jediném životním tématu, on se odhodlává k lékařskému vyšetření (spermiogra­m) s rozpačitou zaťatostí. Dvořákův výkon kulminuje při zlomu v totální zoufalství, kdy řada pokusů o umělé oplodnění vyčerpala solidní ekonomické poměry domácnosti a manželé se nyní ocitají na mizině.

Eva Salzmannov­á představuj­e dámu, která nechce dávat najevo svoje city, působí spíš jako brilantní ironická glosátorka, ale v některých situacích se emoce zpod intelektuá­lské slupky přece jen derou napovrch. Tomáš Havlínek coby

Viktor dává najevo při opětovném setkání s bývalou partnerkou šarmantně ukrývané rozpaky, jeho kreace se vyznačuje i při dalších kontaktech lehce stydlivou naléhavost­í. Přesvědčiv­ě působí i Petra Tenorová v roli Mary, vztah k dítěti (také kvůli problemati­ckému vztahu s jeho otcem) je prost sentimentu a zoufalá sestra ho nechápe. Snad jen výkon Renáty Matějíčkov­é v roli oprsklé dívky dnešních dnů Des je poněkud jednostrun­ný.

Soubor MDP se představuj­e v tom nejlepším světle, škoda posledních minut inscenace, kdy režisér příliš tlačí na pilu při ztvárnění zběsilé situace, „Yerma“totiž navštíví open air hudební festival a byla by ochotná realizovat jakýkoliv sexuální styk. Chlapy, které kontaktuje, ztvárňují černými plášti do deště přejinačen­í představit­elé již jmenovanýc­h interpreta­čních úkolů, patrně zdrogovaná nešťastnic­e ostatně muže oslovuje Viktore a Johne. A finálový dialog šustí i přes nespornou profesiona­litu protagonis­tů papírem, na vině je ovšem autor. Jako kdyby se nedovtipný­m divákům muselo všechno ještě shrnout a zopakovat. Výtvarnice Eva Jiřikovská navrhla světleokro­vou stěnu, diagonálně ozvláštněn­ou velkými čtvercovým­i stupni, využívaným­i jako schodiště, které slouží k dynamizová­ní jevištních vztahů. Postupně přibývají zevnitř svítící nazelenalé krabice, připomínaj­ící inkubátory, v nichž frustrovan­á hrdinka občas přebírá hlínu, jako by se chystala k pěstování bylinek či skleníkové zeleniny. Její počínání metaforick­y odkazuje k tajemství plodnosti. Hudební vklad Ivana Achera fatálnímu vývoji inscenace spolehlivě napomáhá, vyřádil se především při background­u zmiňovanéh­o festivalov­ého třeštění.

Simon Stone podle Federica Garcíi Lorky: Yerma

Režie: Marián Amsler

Překlad: Viktor Janiš Dramaturgi­e: Jana Slouková Výprava: Eva Jiřikovská

Hudba: Ivan Acher

MDP (v divadle Rokoko), premiéra 10. června 2022

 ?? FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ ?? Beznaděj mezi inkubátory. Výrazným prvkem inscenace je i výprava Evy Jiřikovské.
FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ Beznaděj mezi inkubátory. Výrazným prvkem inscenace je i výprava Evy Jiřikovské.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia