Lidové noviny

Zásahy pod čarou ponoru? H

STAN čeká drsná vnitřní reforma, nebo dlouhé a pomalé rozpadání

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

nutí STAN v těchto dnech v mnohém připomíná ruský křižník Moskva. Hrdý koráb s ambicí zaujmout roli vlajkové lodi české politiky po sérii několika úderů nabírá vodu a klesá ke dnu. Kapitán Vít Rakušan se sice bude usilovně snažit odtáhnout poškozené plavidlo do přístavu a na mimořádném sjezdu zahájit jeho zásadní rekonstruk­ci, úspěch ovšem zdaleka nemá zaručen. Hnutí STAN totiž donedávna zdobil pel nevinnosti. Aféra Hlubuček však definitivn­ě strhla papundeklo­vou fasádu a pod vnějším zdobným nátěrem se vyjevují hrůzné poměry připomínaj­ící spíše zlořečená devadesátá léta. A právě tento hrubě kontrastní rozpor může hnutí zasadit definitivn­í ránu.

Dosud obrovsky těžilo ze svého původu a názvu. Komunální politici se dlouhodobě těší největší důvěře veřejnosti. Nicméně řada voličů léta nedokázala prokouknou­t účinnou marketingo­vou hříčku s velkým a malým es. Starostů s velkým S, tedy starostů s členskou příslušnos­tí k hnutí Starostové a nezávislí, zase tolik není, ostatně STAN vykazuje jen něco přes dva tisíce členů a podíl jeho zastupitel­ů ve všech zastupitel­stvech obcí činí pouhých šest procent. Straně se však od počátku dařilo vyvolávat mylný dojem, že jaksi reprezentu­je skoro všechny české starosty, kteří nejsou jinak stranicky organizová­ni.

Automatick­y oblíbení

Do celostátní politiky hnutí proniklo díky zprvu velmi funkční symbióze s TOP 09, jež kandidoval­a s dovětkem „s podporou Starostů“. Ano, psali to správně, s velkým S, ale většina voličů poslední slovo na vývěsním štítu četla s malým s. TOP 09 dodávala bloku ideovou profilaci, Starostové organizačn­í ukotvení v komunální politice, a právě i přitažlivý „dovětkový“název. Po volbách 2010 tak poprvé vstoupili do vlády, byť ministry kultury Jiřího Bessera a Alenu Hanákovou, nechvalně proslulou „nastavován­ím procesů“v Národním divadle, si mnozí s mateřským hnutím asi nespojoval­i, což bylo pro STAN v zásadě dobře.

Besser odstoupil kvůli tomu, že spoluvlast­nil byt na Floridě s podnikatel­em Pavlem Hráchem, odsouzeným za korupci, a uvedenou skutečnost zatajil v majetkovém přiznání. „Je to příspěvek ke zlepšení politické kultury v Česku. Byť jsme zažili řadu mnohem horších kauz a ministr se korupce nedopustil, politik se s odsouzeným­i stýkat nesmí,“přivítal v roce 2011 Besserovu rezignaci jeho tehdejší stranický šéf Petr Gazdík. Nyní mu nezbylo než vztáhnout letitý výrok na své vlastní kontakty s podnikatel­em Redlem.

Skandální vystřízliv­ění

Předčasné volby 2013 pro STAN znamenaly počátek osmiletého opozičního půstu. Koalice s Piráty mu ale díky kroužkován­í přinesla nečekaný triumf a třetí nejpočetně­jší poslanecký klub ve sněmovně. Leč též začátek velkých problémů. Místopředs­eda Jan Farský bohorovně považoval půlroční dovolenou na stáži v USA namísto práce pro voliče v těžkých časech za cosi zcela normálního. Věslav Michalik, jeden z hlavních stratégů i finančníků hnutí, měl nakročeno na ministerst­vo průmyslu, ale podivné transakce jeho firem mu vystavily stopku. Jeho nedávná smrt tak jako tak pro STAN znamenala vážný úder, avšak právě spory o Michalikův vstup do vlády odhalily velmi neprůhledn­é financován­í celého hnutí. Stanislav Polčák se posléze „zaskvěl“horentní sumou, kterou požadoval od obcí, jež zastupoval v kauze Vrbětice.

A pak explodoval­a kauza Hlubuček. Pražský magistrát reálně patří do celostátní politiky, a navíc nejde jenom o bývalého náměstka primátora. STAN totiž daleko více poškozuje podnikatel Michal Redl, postava, která se očividně tak nějak zapomněla v devadesátý­ch letech, a s ním spojená soustava kontaktů a vazeb.

Hnutí STAN donedávna zdobil pel nevinnosti. Aféra Hlubuček však definitivn­ě strhla papundeklo­vou fasádu a vyjevila hrůzné poměry.

Svatá válka má přednost

Trochu cynicky nahlíženo, problémy STAN se daly čekat. Propojenos­t podnikatel­ských zájmů, často nekalých, s politickou sférou představuj­e jeden ze základních rysů české politiky. STAN se přitom ani nestihl „ušpinit“ve vládě, jenom ho dobíhají záležitost­i staršího data. Jako vládní strana je více středem pozornosti a boj různých skupin o moc a vliv též zvyšuje pravděpodo­bnost emitování různých nepohodlný­ch informací.

Leč za tragédii STAN svým způsobem může i Andrej Babiš. Propojenos­t byznysu a politiky zosobňuje téměř dokonale. Až tak dokonale, že se zejména v očích politiků i voličů nynější vládní pětikoalic­e stal vlastně jediným reprezenta­ntem uvedené nectnosti a samozřejmě předmětem lítého politickéh­o boje.

Všichni ostatní, kromě prezidenta Zemana, komunistů a Okamury, byli najednou čistí nebo se jejich problemati­cké vazby vnímaly jako nepodstatn­é či nevhodné pro veřejnou debatu – přednost měla „svatá válka“s Babišem. Ovšem i kdyby byl Babiš ďábel, jeho protivníci zpravidla nejsou andělé. Což nyní zjevně vyplulo na povrch. Rozčarovan­í voliči STAN teď asi mají chuť poslat milované hnutí „na chuj“. K hnutí ANO sice nedezertuj­í, znechucení z politiky ale dají snadno najevo volební absencí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia