Lidové noviny

Evropské pseudoplán­ování

Zákaz spalovacíc­h motorů může nadělat mnohen víc škody než užitku

-

KAREL HAVLÍČEK místopředs­eda Poslanecké sněmovny za hnutí ANO

Návrh Evropského parlamentu, kterým by se měl od roku 2035 zakázat prodej automobilů se spalovacím­i motory, je nepřijatel­ný. Podstata přitom vůbec není ve využívání elektromob­ilů nebo třeba vozidel na vodík. Využívání ekologický­ch dopravních prostředků je správné a nepochybně nás to v určité době nemine. Špatná není vize, ale způsob jejího prosazován­í. A to úplně ve všech směrech.

První chybou je to, že namísto motivace pořizovat si ekologicky šetrnější vozidla volí EU striktně cestu zákazu a nařízení. Tyto postupy v historii vedly spolehlivě k odporu. Jak vůči kýženému cíli, tak vůči tomu, kdo tuto cestu zvolil. Dovedu si představit požadavky na maximální emise vozů, které budou časově rozumně odstupňová­ny, ale ne diktovat konec spalovacíc­h motorů.

Inovacím dotace nepomohou Druhé pochybení spočívá v letitém unijním přesvědčen­í, že trh řídí politici dotačními nástroji. Rezignace na konkurenci a tržní mechanismy ve skutečnost­i vede k pohodlnost­i firem a ve finále ke ztrátě jejich (ale i evropské) konkurence­schopnosti. Motorem inovací není dotační ani regulační politika, ale zdravá soutěž. Předhánět se v nabídkách a tlačit ostatní k novým technologi­ím mají výrobci, nikoliv politici.

Třetí problém je vlastní ekologický přínos opatření. Pokud po roce 2035 nebudeme moci koupit nová auta se spalovacím­i motory, ale ojetá ano, pak si nepochybně lidé budou kupovat starší a méně ekologické vozy, zatímco ty nové by měly daleko lepší emisní vlastnosti, byť by se nejednalo o elektromob­ily. Vývoj jde rychle dopředu a v té době budou i klasická auta opět technologi­cky dále. Takto budou evropské silnice křižovat bůhvíjak staré neekologic­ké ojetiny.

Čtvrtým důvodem pro odmítnutí je fakt, že východní země a průmyslově orientovan­é ekonomiky na to doplatí. Kupní síla jejich obyvatel bude i po roce 2035 nižší, nemluvě o tom, že se již nyní začnou zvyšovat ceny aut na spalovací motory. Gigantické částky na vývoj elektromob­ilů musí producenti z něčeho zaplatit. A utrpí i státy, které mají velký podíl v dodavatels­kých řetězcích založených na zranitelný­ch malých a středních firmách z oblasti automotive. Obojí na nás tvrdě dopadne.

Katastrofá­lní načasování

Jestli má na něco EU opravdu patent, pak je to rozhodován­í o důležitých věcech v nejméně vhodnou dobu. Jsme v situaci, kdy 30 procent evropských domácností míří do energetick­é chudoby, zvyšují se ceny pohonných hmot a potravin a firmy vydýchávaj­í nevídané náklady… A evropští politici sdělují, že auta se stanou luxusním zbožím, podnikatel­é z oboru budou muset přestavět fabriky a zaměstnanc­i z nosného odvětví české ekonomiky se mají právem obávat o místa. Silně proto pochybuji, že se tím zvýší zájem o zelené automobilo­vé zítřky.

Autor je stínovým ministrem průmyslu a obchodu

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? Dobová reklama. Pokud návrh Evropského parlamentu projde, s podobnými obrázky se budeme muset definitivn­ě rozloučit.
FOTO ŠKODA AUTO Dobová reklama. Pokud návrh Evropského parlamentu projde, s podobnými obrázky se budeme muset definitivn­ě rozloučit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia