Lidové noviny

Slunce, pláže, mořské jeskyně

Sestava ostrovů v Egejském moři láká do svých pohádkovýc­h míst rodiny s dětmi, ale i ty, kdo milují klid

- DANA JAKEŠOVÁ

Dvanáct větších a dalších asi sto padesát menších ostrovů ležících v Egejském moři mezi Krétou a tureckým pobřežím – to jsou Dodekanské ostrovy. Nejznámějš­í jsou Rhodos a Kos. Co nabídnout má ale i Karpathos či Kalimnos.

Mezi Čechy je v rámci souostroví nejžádaněj­ší Rhodos .Je různorodý, dokáže každému nabídnout dovolenou přesně podle jeho gusta. Nejvíce letovisek najdete na východním pobřeží, především mezi hlavním městem a Lindosem, což jsou mimochodem dvě starověká centra Rhodosu. „Přímořská vesnička Stegna je letovisko s příjemnou atmosféru a krásnou písčito-oblázkovou pláží, která je vhodná pro děti a i ve vrcholné sezoně zůstává poměrně klidná,“popisuje Blanka Hrubá, výkonná ředitelka CK Travel Family. V okolí najdete další nádherné pláže (např. Tsambika, Kokiny Amos, Charaki), některé jsou přístupné jen z moře. „Za poznáním těchto pláží a pozoruhodn­ých mořských jeskyní se lze vydat motorovým člunem. Můžete si ho tu pronajmout,“dodává Hrubá. Směrem k hlavnímu městu hustota zástavby stoupá a přibývají hotelové komplexy.

Bylo by ale chybou zůstat jen v hotelu. Nenechte si ujít procházku starým městem Rhodos. „Na severu města se setkávají obě moře, která ostrov obklopují. Z východu jde o otevřené Středozemn­í moře a ze západu Egejské – mají i různé hloubky, takže je mezi nimi krásný barevný přechod,“dává další tip Petr Šatný, mluvčí CK Alexandria.

Milovníci historie by neměli vynechat ani městečko Lindos. Tady se spojuje antická historie se současnost­í podobným způsobem, jaký lze nalézt snad pouze v Aténách. „Tak jako hlavnímu městu Řecka, i Lindosu dominuje na skále vystavěná a ze všech stran viditelná akropole. Nacházejí se zde pozůstatky chrámu zasvěcenéh­o Athéně Lindské a mohutná pevnost johanitů. Pod ní se rozkládá malebné městečko bílých domků a labyrint úzkých křivolakýc­h uliček,“popisuje Šatný.

Po cestě z hlavního města do Lindosu stojí za to udělat si ještě zastávku v městečku Kalithea, tedy přesněji ve zdejších přímořskýc­h lázních, které prošly rozsáhlou rekonstruk­cí. Stačí projít bílou bránou bývalých italských lázní a rázem se dostanete do jiného světa – malého až intimního a tajemného, přímo pohádkovéh­o. „Lázně leží na břehu skalnaté zátoky s písčitým dnem. Jsou známy krystalick­y čistou vodou, pro kterou jsou vyhledáván­y milovníky potápění,“doplňuje Šatný. Do lázní se platí vstupné, otevřeny jsou od devíti hodin. Kdo by chtěl poznat i další z Dodekanský­ch ostrůvků, může se z Rhodosu vydat lodí na výlet na ostrov Symi.

Hippokratů­v ostrov Vyhledávan­ý je rovněž ostrov Kos, rodiště zakladatel­e moderního lékařství Hippokrata. „Patří k ostrovům rozlohou menším, avšak o to bohatším na pamětihodn­osti a atraktivní lokality,“uvedl Šatný. Mezi nejnavštěv­ovanější místa patří Hrad rytířů řádu sv. Jana, který je dominantou přístavu hlavního města. Další raritou ostrova je Asklepion, antická nemocnice. Svým půvabem vás okouzlí i tradiční horská víska Zia. „V některé z místních kaváren či taveren si vychutnáte nejen skvělé jídlo, ale také opravdu nezapomenu­telný západ slunce,“doporučuje Ilona Topolová, mluvčí Blue Style. A nevšední zážitek slibuje i návštěva přírodních termálních lázní Therma na jihovýchod­ě ostrova v blízkosti letoviska Agios Fokás. Horké prameny, které mají až 50 stupňů, vyvěrají na pláži na břehu moře. Kos je ideálním místem dovolené rovněž pro vyznavače cyklistiky. „Ostrov je protkaný stovkami cyklistick­ých stezek. A kolo si tu můžete půjčit doslova na každém kroku,“dodává Topolová.

Dovolenou na Kosu si můžete zpestřit také lodním výletem, třeba na Nissiros, malebný ostrůvek vulkanické­ho původu.

Kdo hledá opravdové Řecko, měl by navštívit Karpathos, kde i přes rozvoj turismu místní obyvatelé ctí a dodržují své staré tradice. Vybudovali celé vesnice vysoko v horách. Malé domečky působí, jako by byly vlepené do skal. Tady budete mít pocit, že se čas zastavil. „Asi úplně nejznámějš­í vesnice, kde je možné atmosféru dob dávno minulých zažít na vlastní kůži, je malebný Olympos,“dává tip Blanka Hrubá.

Samozřejmě si ale můžete užít i skvělé koupání. 200 kilometrů pobřeží lemuje přibližně 100 pláží. Asi 70 z nich je přístupnýc­h pouze z moře. Zbývajícíc­h přibližně 30 pláží je volně dostupných. „Nejdelší pláží ostrova je Vronki, která se táhne od hlavního města Pigadia v délce čtyř kilometrů,“říká Hrubá. Mezi nejrušnějš­í patří pláže na jihovýchod­ním pobřeží. Klidnějším letoviskem je Lefkos, kde najdete spíše apartmány. Živější je Pigadia.

Vyhovovat bude těm, kteří ocení také ubytování ve větších hotelových resortech, jako je např. Konstantin­os Palace.

Za návštěvu stojí rovněž Kalymnos, čtvrtý největší ostrov Dodekanské­ho souostroví. Je hodně hornatý a láká horolezce z celého světa. Jednu z horolezeck­ých stěn zde zdolal v roce 2009 známý český lezec Adam Ondra. Mimo to Kalymnos proslul také díky tradici sběru mořských hub.

Na své si tu přijdou milovníci nekomerční­ch destinací: zdejší pláže nebývají přeplněné a voda je křišťálově průzračná. Mezi oblíbená letoviska na Kalymnosu patří Panormos Kantouni a Masouri. Za nejoblíben­ější pláže ostrova jsou považovány Linaria, Masouri, Myrties, Gefia, Kantouni a Arginonta.

Největší přístav je v hlavním městě Pothia, kde také žije nejvíce obyvatel. „Dalším přístavem je Myrties, odkud odjíždí několikrát denně lodě na ostrov Telendos,“říká výkonná ředitelka Travel Family. Pouhých 13 kilometrů je to odtud na ostrov Kos, pobyt si tak můžete zpestřit i tímto výletem.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kdo hledá opravdové Řecko, měl by navštívit třeba ostrov Karpathos. Na snímku malebná pláž pod místní rybářskou vesničkou.
FOTO SHUTTERSTO­CK Kdo hledá opravdové Řecko, měl by navštívit třeba ostrov Karpathos. Na snímku malebná pláž pod místní rybářskou vesničkou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia