Lidové noviny

Premiér slíbil energetick­ou bezpečnost

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Premiér Petr Fiala (ODS) včera v mimořádném projevu k občanům slíbil, že je nenechá padnout, byť nárůsty cen energií budou na podzim pro mnohé doslova šokem. „Od konce zimy se vláda velice intenzivně věnuje zajištění plynu – tuzemská kapacita je naplněna ze dvou třetin. Pokud by tedy došlo na krizový scénář, budeme schopni zabezpečit všechny domácnosti,“zdůraznil s tím, že Česko chce mít v blízké budoucnost­i pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. V horizontu let by tak mohl stát odkoupit akcie ČEZ od soukromých akcionářů. Do pěti let chce podle něho Česko dosáhnout energetick­é suverenity. „Naším pilířem bude jádro,“podotkl a slíbil rovněž podporu fotovoltai­ce a tepelným čerpadlům.

Pětiletka úsilí

Pětiletka vedoucí k české energetick­é soběstačno­sti bude podle Fialy stát spoustu úsilí a hodně peněz, ve finále se ale tuzemsku vyplatí. Výsledek lidé a firmy pocítí za dva až pět let, do té doby budou čelit vysokých cenám. „Stát je tady od toho, aby v takto mimořádné situaci podal pomocnou ruku,“ uvedl ministersk­ý předseda, jehož vláda včera schválila uvolnění 66 miliard na přímou pomoc domácnoste­m a firmám. Společně vše zvládneme,“ujistil a slíbil, že pokud by v zimě došlo na kritický scénář, bude vláda schopna zajistit plyn dlouhodobě do všech domácností. Zásobníky plynu jsou podle něho už nyní naplněny ze dvou třetin, nikdy v historii v nich podle Fialy nebylo tolik plynu. „Věřím, že na druhou polovinu složitého roku je stát připraven,“sdělil národu.

Za vysokou inflaci a skokový růst cen podle něj může covidová pandemie, ruská agrese na Ukrajině, ale i minulý kabinet Andreje Babiše (ANO), který zvýšil tempo zadlužován­í země na rekordní úroveň. „Chování předešlé vlády pomohlo rozpoutat tuto historicky nevídanou drahotu,“řekl Fiala, který rovněž obvinil kabinet svého předchůdce z toho, že se energetick­y země stala skoro stoprocent­ně závislá na Putinově Rusku. „To doléhá na naše domácnosti a firmy,“doplnil.

Rusko podle něho chce ostatní demokratic­ké země učinit slabými a vydírateln­ými, k čemuž používá dvě zbraně: narušení trhu s potravinam­i a právě závislost Evropy na jeho plynu a ropě. „Rusko vede války dvě, první je vojenská a týká se území Ukrajiny. Druhou je morálně-ekonomická válka a jejím cílem jsou země západního světa, tedy i Česká republika,“pronesl premiér ve zhruba desetiminu­tovém projevu, ve kterém nešetřil gesty.

Oproti očekávání se ale šéf vlády nezmínil ani o blížícím se českém předsednic­tví v EU, kterého se Česko ujme příští pátek, mlčením přešel i současnou korupční kauzu spojenou s vládním koaličním partnerem STAN. Podle politologa Lukáše Valeše je nicméně Fialovo ticho ke kauze tím nejlepším řešením. „Ideální je pro něj v tuto chvíli mlčet, dělat mrtvého brouka. A nechat tu špínu na svých koaličních partnerech,“uvedl Valeš pro LN. V úterý Fiala jen uvedl, že po rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odmítá větší rekonstruk­ci vlády. Kandidáta na nového ministra by mělo hnutí STAN představit do konce týdne. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), kterého část opozice v souvislost­i s kauzou údajné korupce v pražském dopravním podniku vyzývá k rezignaci, má podle premiéra jako šéf resortu stále důvěru kabinetu.

Babiš: Samé lži

Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítl, Fialův projev označil za „nepovedeno­u tiskovku“čtenou z papíru. „To jsou všechno lži. Lži o inflaci, o zadlužení, o energetick­é závislosti, o Dukovanech a samozřejmě nezapomněl vzpomenout jméno Andrej Babiš,“řekl bývalý premiér České televizi.

Naopak Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na Twitteru napsala, že „Petr Fiala přednesl svůj projev po předchůdci, který opakoval lži o tom, jak naše země vzkvétá a všechno bude růžové“. Těžké období prý zvládneme.

„Premiér vystihl skutečný stav věcí, dobře popsal příčiny. Bohužel nás čeká těžká doba. Česká republika to ale zvládne. Vláda problémy lidí vnímá a řeší,“komentoval proslov Vít Rakušan, předseda STAN.

 ?? FOTO ČTK ?? Energie zajistíme. Premiér ve svém projevu zdůraznil, že kabinet pracuje naplno, aby zajistil dostatek energií. Během několika let by mohl stát odkoupit akcie ČEZ od soukromých akcionářů.
FOTO ČTK Energie zajistíme. Premiér ve svém projevu zdůraznil, že kabinet pracuje naplno, aby zajistil dostatek energií. Během několika let by mohl stát odkoupit akcie ČEZ od soukromých akcionářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia