Lidové noviny

Hračka, která vynuluje odposlechy

Oblíbená dětská hračka může před policií utajit důležité části rozhovoru. Skupina kolem Hlubučka a Redla podle vyšetřovat­elů mazací tabulky používala také.

- HYNEK PAŠTĚKA

Velmi jednoduchý a bezpečný způsob, jak se vyhnout prostorový­m odposlechů­m nasazeným policií. Tak senátor, advokát a bývalý elitní detektiv Václav Láska (Senátor 21) charakteri­zuje používání dětských mazacích tabulek při komunikaci. Tento způsob snahy o zakrytí některých částí rozhovoru se objevil v souvislost­i se zatýkáním skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka a podnikatel­e Michala Redla.

„Mezi základní laická opatření proti takzvanému prostorové­mu odposlechu, která členové organizova­né zločinecké skupiny užívali při svých osobních jednáních (…) bylo zapisování na tabulky (tablety) názvů obchodních společnost­í, názvů veřejných zakázek a dalších informací, které by je pomohly identifiko­vat,“stojí mimo jiné v usnesení o zahájení trestního stíhání celé skupiny, jež mají LN k dispozici.

Když si v gangu vzájemně nevěří

Je to jednoduché. Na tabulku se místo vyslovení nějaký údaj napíše, a jakmile ho posluchač zaregistru­je, opět se smaže. V poslední době se k podobnému účelu mimo klasických a velmi oblíbených dětských tabulek používají také tablety.

Jak Láska uvedl, ještě častějším důvodem, proč spolu údajní pachatelé komunikují tímto způsobem, je, že si vzájemně nevěří. Není to tedy jen strach z odhalení policií. Obávají se, že si je nahraje komplic. „Nedá se proti tomu nasadit nic. Pokud tam náhodou nemáte kameru, která by tu tabulku zabírala, jste bez šance. Nemůžete totiž vědět, kde kdo bude sedět, z jakého úhlu to máte nastavit, navíc nebývá obvyklé, že se těch kamer dává moc, pokud se vůbec dávají. Spoléhá se na zvukový záznam,“podotkl Láska. Nepamatuje si, že by se to, co bylo na tabulce, někdy podařilo zachytit a u soudu bylo provedeno jako důkaz. Hodně záleží na tom, jak moc si dva lidé chtějí povídat. A jestli se z toho, co si povídají, dá dovodit spáchání trestného činu, důkaz.

„Teoreticky si dokážu představit, že by si takto mohli psát všechno, pokud by byli dohodnuti na nějakých principech a už si chtěli domluvit jen čísla či data, tak takhle podobně si můžou psát. Ale co já si pamatuji případy, byla to vždycky kombinace povídání si a psaní dat na tabulku,“dodal Láska.

Pište žlutě, kamera nebude mít šanci Jednatel firmy Probin zabývající se ochranou proti odposlechu

Jiří Schmidt také připouští odhalení obsahu komunikace na dětských tabulkách pouze pomocí kamery, kdy kriminalis­té musí být schopni případný záznam zvětšit a přečíst.

Při psaní dotykovým perem na tablet by snad prý šlo později přečíst, o co šlo, policie by jej pak ovšem musela mít v ruce. Případně by mohla opět něco přečíst instalovan­á kamera.

„Proto například Rusové na počítači doporučují psát žlutým písmem, neboť to kamera nemá šanci přečíst,“řekl LN.

Obecně, bude-li pachatel používat dlouhodobě konspiračn­í byt, bude mít policie určitou výhodu. Jestliže se ale bude jednat ve více bytech nebo restaurací­ch, výhodu má zase pachatel.

Maskují rozhovory?

Policii to nabudí

Advokát Jaroslav Ortman se u svých klientů s použitím tabulek nikdy nesetkal. Podle jeho názoru tím navíc na povrch vyplouvá nebezpečno­st páchaného trestného činu.

„Jakmile totiž policie zjistí, že komunikace probíhá tímto způsobem, v utajení, spíš ji to nabudí a vede ji to k tomu, aby případu věnovala maximální pozornost,“myslí si Ortman.

Paradoxně se tedy může stát, že takový způsob komunikace už sám zvyšuje riziko místo toho, aby zločince chránil. A policie se samozřejmě bude snažit obsah všech sdělení dešifrovat. „Jinak je to jen podezřelá skutečnost,“dodal Ortman.

 ?? ?? Dne 19. 11. 2020 zajistil policejní orgán v domovním odpadu (...) v pražském místě pobytu Michala Redla útržky bílé papírové poštovní obálky s hlavičkou družstva RAUDO, na kterých byla ručně psaná poznámka „21 F RAUDO, 380000 – 30000 = 3500000 : 2 = 175000“. Policejní orgán se v této souvislost­i důvodně domnívá, že se jedná o poznámky o předané finanční hotovosti…
I tyto řádky ze spisu ke kauze Hlubuček naznačují, že pro gangy může být komunikace na papíře zrádná. A tak vytahují dětské tabulky nebo tablety.
Spis obsahuje i komunikaci podezřelýc­h o rozdělován­í zisků. Jak jinak, píší na tablet: „Ne, bylo to tak, protože já jsem to držel pro něho a to se rozhodilo dál tomu původnímu (píše na tablet), ty si vzali takhle (píše na tablet). Toto jsme dali Slepici (píše na tablet), toto jsme nechali tady a to se pak rozčíslo, že?“
Dne 19. 11. 2020 zajistil policejní orgán v domovním odpadu (...) v pražském místě pobytu Michala Redla útržky bílé papírové poštovní obálky s hlavičkou družstva RAUDO, na kterých byla ručně psaná poznámka „21 F RAUDO, 380000 – 30000 = 3500000 : 2 = 175000“. Policejní orgán se v této souvislost­i důvodně domnívá, že se jedná o poznámky o předané finanční hotovosti… I tyto řádky ze spisu ke kauze Hlubuček naznačují, že pro gangy může být komunikace na papíře zrádná. A tak vytahují dětské tabulky nebo tablety. Spis obsahuje i komunikaci podezřelýc­h o rozdělován­í zisků. Jak jinak, píší na tablet: „Ne, bylo to tak, protože já jsem to držel pro něho a to se rozhodilo dál tomu původnímu (píše na tablet), ty si vzali takhle (píše na tablet). Toto jsme dali Slepici (píše na tablet), toto jsme nechali tady a to se pak rozčíslo, že?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia