Lidové noviny

Pravá ruka Jourové bude „velvyslank­yní EK“v Česku

- IVETA KŘÍŽOVÁ

„Je nenahradit­elná a bude mně a mém týmu chybět v mnoha ohledech. Byla se mnou v Bruselu skoro osm let a chce jít dál. Naštěstí nejde daleko, budeme dál spolupraco­vat,“řekla LN Jourová s tím, že svůj tým doplní až od září. „Teď promýšlím varianty a mluvím s lidmi,“dodala.

Vystudovan­á právnička se zkušeností i z neziskovéh­o sektoru se funkce ujme prvního července, tedy v době, kdy Česko převezme unijní předsednic­ké žezlo. Jejím úkolem jakožto „komisní velvyslank­yně“bude poskytovat podporu předsedkyn­i EK a celé Komisi při jednání s českými představit­eli, bude se podílet i na přípravě návštěv členů a vyšších úředníků Komise, v neposlední řadě také pracovat na lepším povědomí české veřejnosti o EU.

Akce Litomyšl

K té vůbec nejdůležit­ější návštěvě Evropské komise v Česku dojde právě hned prvního července, kdy se do Litomyšle sjedou všichni členové unijní exekutivy, aby společně jednali s českou vládou. Chybět nebude ani předsedkyn­ě EK Ursula von der Leyenová. Večer pak jednací maraton zakončí slavnostní koncert České filharmoni­e. Těchto příprav se ale Ladmanová ještě nezúčastni­la, zastoupení nicméně celou akci koordinuje týdny dopředu. První přípravy začaly už v květnu, kdy na zámeckém návrší jednali zástupci města i s úřadem vlády, policií a dalšími institucem­i. S akcí jsou spojena i bezpečnost­ní opatření a dopravní omezení, která se dotknou Litomyšle a okolí.

Podle starosty města Daniela Brýdla je sázka na Litomyšl dobrou volbou. „Jestli chce Česko předvést, jak se dobře využily evropské peníze, Litomyšl je správný příklad. Z evropských dotací jsme udělali zámecké návrší, opravilo se regionální muzeum, postavil se krytý bazén,“uvedl. K finálnímu výběru přispěl i festival Smetanova Litomyšl, který potrvá do pátého července, a právě v první červencový večer odehraje na zámeckém nádvoří Česká filharmoni­e Koncert pro Evropu. Přijetí zahraniční delegace nebude pro Litomyšl premiérou. V roce 1994 se ve městě například konalo setkání sedmi středoevro­pských prezidentů v čele s Václavem Havlem.

Kromě předsednic­tví a dalších akcí s ním spojených ale na Ladmanovou čeká úkol, který není jejím předchozím aktivitám vzdálený. Řeč je o rovných příležitos­tech pro ženy a muže, jejichž prosazován­í si Evropská komise vytyčila jako jeden ze svých hlavních cílů. A právě této problemati­ce se Ladmanová věnovala po boku eurokomisa­řky pro hodnoty a transparen­tnost Jourové.

Místopředs­edkyni Evropské komise Věru Jourovou opouští její pravá ruka, poradkyně Monika Ladmanová. Po letitém působení v Bruselu míří zpět do Prahy, kde usedne do křesla šéfky Zastoupení Evropské komise v ČR.

Šance pro ženy

V Česku bude muset připravit půdu na to, aby od roku 2026 měly firmy obchodovat­elné na burze ve svém vedení alespoň 40 procent žen. V kombinaci s výkonnými pozicemi by tato kvóta měla činit 33 procent. Směrnici musí ještě formálně potvrdit plénum europarlam­entu a ministři členských států. Evropská komise s návrhem na povinné zastoupení žen ve vedení podniků přišla již před deseti lety, kdy ale narazila na odpor některých unijních států. Současné francouzsk­é předsednic­tví za podpory Německa a některých dalších zemí ze západní a severní části EU ale přispělo k prosazení směrnice. Státy si však vymohly, že případné postihy za nedodržová­ní pravidla si budou určovat samy.

Nyní je ve vedení firem v EU 30 procent žen, exekutivní pozice jich zastává 8,5 procenta. Česká republika podle únorové zprávy společnost­i Deloitte se svým 17,2procentní­m zastoupení­m žen ve vedení loni zaostávala za evropským průměrem. V roce 2021 nicméně česká vláda přijala Strategii rovnosti žen a mužů na léta 2021 až 2030, která navrhuje opatření nutná pro dosažení rovnosti žen a mužů v ČR na srovnateln­é úrovni s ostatními unijními státy.

Osmačtyřic­etiletá Ladmanová se začlenění žen do vrcholných pozic věnovala už v Bruselu, kde například založila síť Češek, které pracují v evropských institucíc­h. Často se v minulosti neznaly, díky nové iniciativě se nyní řada z nich pravidelně schází. Inspiraci našla Ladmanová prý v aktivitách německých, francouzsk­ých, italských a holandskýc­h kolegyň.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia