Lidové noviny

Redl se všechno naučil od Krejčíře

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

LN Jako detektiv protikorup­ční policie jste vyšetřoval mnohé české mafiány, včetně Radovana Krejčíře. Právě s ním je spojován nyní obviněný podnikatel Michal Redl. Kdy on se poprvé dostal do vašeho hledáčku? Kdy jste si ho jako policista začal všímat?

Narazili jsme na něj v roce 2002, tedy přesně před dvaceti lety. V té době jsme už šli po Krejčířovi a zjistili jsme, že jedna linie jeho trestné činnosti směřuje právě k Redlovi. Šlo o kauzu kolem společnost­i Technology Leasing. To byla firma, kde Krejčíř s jeho kumpány – mezi které patřil i Redl – získával ilegálně peníze z České spořitelny prostředni­ctvím podvodných úvěrů a okradli ji asi o 150 milionů. Technology Leasing se původně jmenovala Agrotrade a patřila rodině Tomanových (rodina exministra zemědělstv­í Miroslava Tomana – pozn. red.), to je velmi zajímavé. Zřejmě tam bylo něco, co se jim přestalo líbit, a chtěli se firmy zbavit. Začali tedy shánět kupce a objevil se Krejčíř, který měl zájem. Jenomže v té době už hodně lidí vědělo, kdo je tento mafián zač, proto mu Tomanovi nechtěli svou společnost prodat. Usoudili, že to je nebezpečné. Krejčíř tedy potřeboval někoho, přes koho firmu koupí, a to byl právě Redl. Krejčíř ho dosadil jako svého hlavního vykonavate­le, aby nebyl vidět. Redlovi bylo tehdy asi 22 let, byl to hubený černovlasý kluk ze Zlínska, úplně neznámý člověk.

LN Jak jste ale přišli na to, že Redl figuruje mezi Krejčířový­mi komplici?

Nám o tom řekli naši dva informátoř­i a jeden svědek. Jednoho z nich, Jakuba Konečného, později zřejmě zabili, dodneška je nezvěstný. Svědek Petr Šebesta byl následně zavražděn na Orlíku. To všechno vypovídá o tom, co byl Krejčíř a lidé kolem něj zač. Informátoř­i nás tedy upozornili na Redla a obecně na dění kolem společnost­i Technology Leasing. My jsme byli operativci a přímo jsme vyhledával­i podobné nekalosti.

LN Co tedy následoval­o pak?

Okamžitě jsem se vydal do Zlína a chtěl jsem se setkat s Redlem. Potřeboval jsem ho kontaktova­t, podle toho jsme se pak mohli odpíchnout. Tehdy jsem využil kontakty s Janem Gottvaldem, který vlastnil tamní fotbalový klub Drnovice na Vyškovsku. Vlastnil tam v té době také hotel Luleč. S Gottvaldem jsme se domluvili, že mě s Redlem seznámí, znal se totiž velice dobře s jeho otcem, který tehdy patřil mezi významné zlínské podnikatel­e. Řekl mi, že Redl senior je tam dost uznávaný a Redl mladší je takový vykuk. Nicméně neměl problém nás seznámit. Schůzka probíhala právě v jeho hotelu Luleč.

LN To jste tam přišel jako detektiv z protikorup­čního oddělení? To by vám přece nic neřekl...

No právě, toho jsme si byli plně vědomi. Proto jsem se rozhodl, že tam půjdu skrytě a že uvidíme, jak se to bude vyvíjet a jak se Redl k situaci postaví. Nešel jsem tam jako kriminalis­ta Karel Tichý, ale šel jsem tam shodou okolností jako Koudelka z BIS.

LN Jak to myslíte jako pan Koudelka z BIS? Současným ředitelem BIS je Michal Koudelka. To byla opravdu shoda náhod?

Přesně tak. Já jsem si skutečně vymyslel toto náhodné krycí jméno, tenkrát žádný Koudelka u BIS nebyl. Pan Koudelka vede BIS až nyní, před dvaceti lety tomu tak nebylo. Je to velká náhoda, já vím.

LN A to jste se nebál, že ani s BIS nebude chtít Redl mluvit?

Nebál. Policisté už něco vyšetřují, BIS to nedělá, ta jen sbírá informace. Na první navázání kontaktu jsem zkrátka přišel jako vymyšlený Koudelka z BIS, abych zjistil, jak Redl reaguje, jak se chová a podobně. Řekl jsme mu, že jako BIS spolupracu­jeme s policisty a že nám vůbec nejde o něj, že nám jde pouze o Krejčíře.

Začali jsme se spolu bavit a vypadlo z něj, že se Krejčíře strašně bojí. Takže mi řekl, že ví, že Krejčíř je zločinec a krade a podvádí, ale že má strach. Tvrdil, že Krejčíř je velmi nebezpečný a že by ho nechal zabít, proto nemůže jít proti němu. Opakoval, že už s tím má špatnou zkušenost a že už ho lidé kolem Krejčíře i bodli nožem a že jde o strašně nebezpečné lidi. Já jsem mu řekl, ať se toho nebojí a že si s tím nějak poradíme. U naší první schůzky s námi seděl i Redlových rodinný právník. I on říkal Redlovi, že toho na něj máme hodně a že bude lepší spolupraco­vat a komunikova­t.

LN Takže s vámi dnes obviněný podnikatel v kauze kolem DPP tehdy spolupraco­val?

Ale jen ze začátku. Pak jsem se s ním ještě několikrát sešel v Praze. Vše směřovalo k tomu, že to nějak dotáhneme do finále a on se přizná a poskytne nám svědectví ke Krejčířovi. Jenomže pak přišel s jiným právníkem, šlo o jakéhosi Vladimíra Turka, u nějž jsme později zjistili, že jde o bývalého estébáka. A vše se změnilo.

LN Jak to myslíte?

Najednou nastoupil Turek a řekl mi, že ví, kdo jsem, že jsem Tichý z protikorup­čního. Takže mě někdo odhalil, a já jsem tedy přiznal „barvu“. Vystartova­l na mě, že nechápe, o co mi jde. Já jsem tvrdil pořád to samé – že mi jde o Krejčíře. S tím právníkem to bylo složitější, cukal se a nechtěl spolupraco­vat. Já jsem mu ale opakoval, že na Redla máme důkazy, takže má dvě možnosti – buď nám něco dosvědčí a bude spolupraco­vat, nebo bude hlavní pachatel. Nakonec jsme se nějak domluvili a Turek přišel sám s tím, že si máme Redla předvolat a že jeho klient se nám sám při výslechu dozná.

LN On se vám tedy nakonec sám přiznal?

Tak to bylo domluvené. Redl přijel do Prahy, já ho vyzvedl na nádraží a dovezl jsem ho na vrchní státní zastupitel­ství. Čekali jsme na advokáta a najednou Redlovi zvoní telefon. Vzal to a povídá: „Ano, pane doktore. My už jsme tady, kde jste? Ne, nic jsem ještě neřekl.“Koukal úplně vykuleně a já se ho ptal, co se stalo. A Redl mi odpověděl, že mu volal jeho právník a řekl mu, ať nic neříká, že je vše jinak. Najednou obrátil, že raději počká na svého advokáta. Turek přijel a od výtahu křičel, že vše je podraz a že klient nic neřekne a že jsme to na něj ušili. A ještě na nás hned na místě podal trestní oznámení.

LN A co se změnilo? Proč dohoda padla?

My jsme pak zjistili, že Turek byl předtím u Krejčířova hlavního advokáta Tomáše Sokola. To mluví za vše. Tam si zřejmě řekli, že

Redlovo doznání nepřichází v úvahu a že musí mlčet. Tím všechno padlo a žádné přiznání ani výslech nebyl. Ten den to bylo naposledy, co jsem s Redlem mluvil. Řekl jsme mu sbohem a že skončí ve vězení. Zkusil jsem mu dát šanci, aby spolupraco­val, ale nevyužil ji. Už jsem si s ním tedy neměl co říct.

LN Jak na vás vlastně Redl působil při vašich schůzkách?

Byl trochu řekněme mladý ucho, ale normální kluk. Rozhodně to nebyl žádný blázen a nesvéprávn­ý člověk. On je snad nevyučený kuchař, pracoval jako číšník. Sice nic nevystudov­al, ale velmi dobře se orientoval v ekonomické­m odvětví. My jsme zjistili, že už v té době byl Krejčířův specialist­a na čachry s DPH. On tomu kupodivu rozuměl velmi dobře. Určitě měl nadání a v obchodech se vyznal.

LN Sám jste zmínil Redlovu nesvéprávn­ost. Podnikatel se totiž v minulosti vyhnul vězení právě díky lékařskému posudku o tom, že je duševně nemocný.

To je naprostý nesmysl, je to úplně normálně smýšlející muž a svých činů si byl vždy plně vědom. Poté, co dostal sdělení obvinění o tom, že je stíhaný za podvody v Technology Leasing, tak při prvním oficiálním výslechu dokonce uvedl, že se cítí plně zdráv a nikdy se s ničím neléčil. Když jeho právníci zjistili, že se z toho Redla jen tak nedostanou, začali mu „vyrábět“papíry na hlavu. Zároveň v té době je dělali i Krejčířovi. Ten je měl dokonce připravené, pak ale utekl.

LN Kdo ale Redlovi lékařský posudek napsal? To si opravdu nějaký doktor „vzal na triko“?

My jsme měli informace o tom, jak se to domlouvalo, ale nemohu o tom konkrétně mluvit. To byla jen otázka peněz, Redl s Krejčířem si je koupil. Samozřejmě že v té době nebyli duševně nemocní. Mě samotného velmi zajímá, zda se to pořádně prošetří. Doufám, že se někdo podívá na konkrétní psychiatry, doktory a znalce, kteří posudky a zprávy vyráběli. Bůhví jestli někdy v životě Redla vůbec viděli, podle motáků Krejčíře z vazby to bylo za velký prachy. Bylo tam například „doktor – milion, neschopen vazby – čtyři miliony, bonus doktoři – sedm milionů“. V policejním spisu ohledně kauzy kolem Technology Leasing musí být, kdo přesně Redla vyšetřil a proč mu lékařský posudek vystavil. Za ním bych šel a ptal se ho, jak probíhala Redlova léčba, jak přesně se léčil, kam chodil, co užíval a podobně. Po tom bych šel.

LN Kdyby se prokázalo, že Redl je plně svéprávný a byl i tehdy při trestním stíhání v minulosti, obnovil by se starý proces a případ kolem Technology Leasing?

To je těžká otázka, zbylí pachatelé byli pravomocně odsouzeni, už si to odseděli všichni kromě Krejčíře. Každopádně se to ale mělo otevřít ve vztahu k doktorům. Těm by měli odebrat diplomy a vyloučit je z lékařské komory.

LN Kdyby byl Redl pravomocně odsouzen i za minulé kauzy, bylo by to určitě zadostiuči­nění i pro vás, je to tak? Vy jste po něm šli a do očí jste mu řekl, že skončí ve vězení, nakonec to ale tak nedopadlo.

Samozřejmě bych za to byl rád, spravedlno­st by vyhrála.

LN Když se vrátíme ke vztahu mezi Krejčířem a Redlem. Proč si Krejčíř vybral jako svého hlavního spojence zrovna Redla?

Já si myslím, že se znali jejich otcové. Seznámili své syny a oni se dali dohromady. Úplně původně ho Krejčíř dosadil do FK Drnovice ke Gottvaldov­i a postupně mu to tam začali likvidovat. Tam se Redl po boku Krejčíře objevil poprvé, tam poprvé hájil Krejčířovy zájmy. Pak jsme teprve vypátrali, že figuruje ve společnost­i Technology Leasing, kde to Redl řídil a byl odpovědný za výběr peněz a posílání je Krejčířovi. Jak už jsem říkal, Redl by ekonomicky zdatný, evidentně také tíhl ke zločinu a Krejčíř si ho vycvičil, využil toho.

LN Myslíte si, že se Redl skutečně Krejčíře bál, jak vám říkal na první schůzce? Nebo byli přátelé a on to jen hrál?

Určitě z něj měl velký strach, bylo to naprosto patrné. Redl moc dobře věděl, že dělá levárnu a nedělá s dobrými lidmi, ale vydělal si tím obrovské peníze. On na mě tehdy působil jako naivní mladý kluk, který si přičichnul k penězům a hnalo ho možná i dobrodružs­tví. Stoprocent­ně s Krejčířem nebyli kamarádi, Krejčíř neměl žádné přátele.

LN Figurovalo jméno Redl i ve spisu Krakatice, který jste na konci devadesátý­ch let založil a mapoval v něm propojení mafiánů, politiků a úředníků?

To ne, ale ve spisu Kmotr už figuroval.

LN Vy mluvíte o Redlovi jako o původně naivním klukovi ze Zlínska, který se živil jako číšník. Jak se on vůbec dostal do Prahy a dokázal ovládat dopravní podnik s miliardový­m obratem? Jak je to možné?

Já nad tím upřímně taky žasnu. Už tehdy před sedmi lety jsem si říkal, jak je možné, že se tenhle člověk najednou objevil v Praze a začal „řádit“. Dostal se sem už za bývalé primátorky Adriany Krnáčové. Když jsem se to dozvěděl, říkal jsem, že to nemůže být on, že to je nesmysl. Ostatní mi odvětili, že nyní je vlivný podnikatel a miliardář, který jezdí v bentley za osm milionů. Já se opravdu divil a říkal jsem si, že je to přece číšník ze Zlínska. No a skutečně to byl on.

LN S kauzou kolem pražského dopravního podniku je dost spojované hnutí STAN, včetně bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka. Redl se už od roku 2017 pohybuje kolem politiků STAN. Co jste na tohle zjištění říkal?

Když jsem to před pěti lety zjistil, sebral jsem se a šel jsem za Petrem Gazdíkem. Přišel jsem za ním do sněmovny a ptal jsem se ho, jestli se nezbláznil a jestli snad neví, co je Redl zač. Všechno jsem mu řekl a vysvětlil, že je Redl zločinec propojený na Krejčíře a podobně. Gazdík mi na to odpověděl, že to je strašné a že moc děkuje za upozornění. Tvrdil, že ho k hnutí přivedl Stanislav Polčák. Řekl mi, že to vyřeší a probere s ostatními, že Starostové nemohou být s takovou osobou spojovaní. No a vidíte, co se stalo a jak to dopadlo. Gazdík už se mi pak nikdy neozval a bylo ticho po pěšině.

Exdetektiv Karel Tichý vyšetřoval na přelomu tisíciletí ty největší mafiány. Už před dvaceti lety se do jeho hledáčku dostal i obviněný podnikatel Michal Redl. „Byl trochu mladý ucho, ale normální kluk. Rozhodně to nebyl žádný blázen a nesvéprávn­ý člověk,“vzpomíná na Redla bývalý elitní vyšetřovat­el. Lékařský posudek si podle něj určitě koupil.

LN Jak se vlastně Redl dostal k politikům? Byl už kolem roku 2002 na někoho napojený?

Jeho otec měl tehdy kontakty na politiky. Redl senior vlastnil největší zlínský hotel Moskva, kde se konaly různé sjezdy politickýc­h stran. Tím pádem měl přesah do politiky. Redl mladší tam vypomáhal jako číšník a při sjezdech si mohl také udělat kontakty.

LN Teď byste už Redla označil za mafiána rovného Krejčířovi?

Ano. Před 20 lety byl jen sluhou mafiánů, teď už je mafián. U Krejčíře se všechno naučil, on byl takový jeho mentor. Krejčíř tenkrát vymyslel třeba krytí prostředni­ctvím šifrovanýc­h telefonů. To teď dělal i Redl. Očividně využíval toho, co se u Krejčíře naučil.

LN Organizova­ný gang v současné kauze se mezi sebou domlouval skrze mobilní telefony s kryptograf­ickou ochranou. Právě Redl je do skupiny přinesl, takže to se naučil u Krejčíře?

Přesně tak, tam vidím jasnou podobu. Krejčíř je poprvé takhle použil a naučil ho to.

LN A vidíte mezi Krejčířem a Redlem ještě jinou podobu?

Určitě drogy, oba se rádi napili a podpořili to konzumací drog. To ho naučil také Krejčíř. Pak také ženy, Krejčíř dělal různé mejdany, kam zval své nejbližší, a vyměňovali si tam dokonce i manželky.

LN Když Krejčíř v roce 2005 utekl z Česka, přetrhaly se jejich vazby? Co dělal Redl dál?

Oni spolu byli ještě v kontaktu. Když byl Krejčíř pryč, chtěl po svých kumpánech, aby mu dávali dohromady peníze a posílali mu je na švýcarská konta. Tenkrát oslovil své nejvěrnějš­í muže a pověřil je schovávání­m svého majetku před policií a posíláním peněz. Právě Redl fungoval ještě nějakou dobu jako výběrčí financí pro Krejčíře.

LN Myslíte si, že Redl nyní půjde do vězení, že už ho papíry o nesvéprávn­osti nezachrání?

Uvidíme, necháme se překvapit. Doufejme, že ano. Policisté a vyšetřovat­elé vědí, co je Redl zač. Předpoklád­ám, že se na to dobře připravili a pravda se konečně ukáže.

LN Utajené policejní usnesení k současné kauze má k dispozici většina českých novinářů, s nadsázkou se to vyšetřuje až online. Jak je možné, že dochází k únikům ze spisu? A proč?

Občas tím policie chtěla zamezit různým čachrům a bránila se tím, aby nedošlo k pozastaven­í trestního stíhání. V tomto případě nevím přesně, jestli spis už mají v rukou advokáti, nebo stále jen policisté. Určitě leží na specializo­vaném útvaru se zaměřením na odposlechy, pak u toho, kdo to vytěžil, a pak u prokurátor­a. Teoreticky se spis skutečně může dostávat ven účelově, ať se to veřejně ví, pak je daleko těžší něco stopnout. Když už to je venku, musí se to dodělat. Policie se tím může krýt.

 ?? FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK ?? Detektiv Tichý
říká pro LN, že Redl fungoval po nějakou dobu jako výběrčí financí pro Krejčíře
FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK Detektiv Tichý říká pro LN, že Redl fungoval po nějakou dobu jako výběrčí financí pro Krejčíře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia