Lidové noviny

Prezidents­ké fóbie ve skleněné kóji

- JANA MACHALICKÁ

Soubor Depresivní děti touží po penězích uvedl ve Venuši ve Švehlovce hru Jakuba Čermáka Očistec si zaslouží každý, která se pokouší ve vypjatě groteskní formě zobrazit, jak pobyt ve vrcholných politickýc­h funkcích deformuje. Konkrétně jak se může realita vykloubit, zůstane-li i nemohoucí člověk prezidente­m...

VČermákově hře exceluje Zuzana Bydžovská, postavu prezidenta, který dožívá ve své funkci a pomalu a jistě se mění ve fyzickou trosku, pojala jako psychofyzi­ckou kreaci, která má několik fází a vrcholí totálním zmrtvěním, nikoliv však smrtí. Proces zkázy herečka vystihla geniálně, autenticky předvádí, jak se mozek brání rozpadu těla, přesně vystihuje stav člověka sevřeného v krunýři své funkce, i když už nemá na nic vliv. Svou moc však předstírá do poslední chvilky, cynismus a jízlivost jsou pro něj stále záchranné pásy, stejně tak zavilé mlčení a hypnotické pozorování protějšků. Ztvárnit fyziognomi­i starého a nemocného muže ji zjevně lákalo a také nemá žádný problém s neženskou, až jakousi monstrózní stylizací. Třeba to, jak umí vystihnout pohled jen zpola vědoucích, unavených očí, který v detailu snímá kamera, je obdivuhodn­é. Má také výbornou partnerku – Vandu Hybnerovou v roli prezidento­vy manželky. Je stejně ordinérní jako nešťastná a do pozadí odsunutá osoba.

Hra Jakuba Čermáka zaujala už na slovenské přehlídce Nová dráma a nutno podotknout, že autorovým úmyslem zjevně nebyla jednorázov­á satira na zemanovské téma, hra evidentně má vyšší ambice. Ostatně jméno Miloše Zemana ve hře nepadne, ale samozřejmě že hra je jím inspirovan­á a odkazuje ke známým reáliím, které jeho prezidento­vání doprovázel­y, jejichž groteskně pojaté detaily jsou také zdrojem humoru i excentrick­ých výjevů.

Stejně tak jsou tu snadno identifiko­vatelné postavy patřící do Zemanova okruhu rodinného i pracovního. Jakub Čermák, který si svou hru i režíruje, se hlavně snaží vylíčit tragigrote­sknost situace, kdy v čele státu je nemohoucí stařec manipulova­ný svým okolím. Stařec sice působí jako svéhlavé monstrum, ale je také bezmocný a osamocený. Toto polidštění odpovídá i autorově záměru, jemu zjevně nejde o to, aby ukazoval všechny valéry bídáckosti současného prezidenta a jeho donebevola­jící zacílení na nejnižší pudy národa, jde mu spíš o to, ukázat, jak devastujíc­í je pobyt ve vrcholné politice a jak také zatemňuje mozek a znemožňuje sebereflex­i. Proto také v celé inscenaci vzývá trapnost, ta se zde zjevuje ve všech situacích jako hlavní stylotvorn­ý prvek. Ať už prezidentů­v mluvčí (Daniel Krejčík) hystericky vyznává šéfovi lásku, obnažuje se a svíjí před ním, nebo se prezidento­vi na vozítku vyměňují pleny.

Čermákův prezident většinu svého času tráví ve skleněné kóji, izolovaný od všech. Tam na něj doráží servilní svita obdivovate­lů a tam se také producíruj­í jím stimulovan­í nenávistní­ci. On pak vede své megalomans­ké a rádoby chytré monology, sám sebe označujíc za démona. Naříká nad svou proměnou v exemplář z kabinetu hrůz a zároveň si libuje, že se stal monstrem, protože má moc, děsí ostatní i vzbuzuje soucit. Rozjímá nad tím, že očistec si zaslouží každý, pouze jeho choť ne.

Prezidento­va manželka v podání Vandy Hybnerové je zoufale osamocená, jednoduchá ženuška navlečená do kostýmu, který na ní praská. Výrazem vzájemného odcizení a nevražení prezidents­kého páru je společná večeře na hradě, kdy se servírují hamburgery a hranolky s českoslove­nskou vlaječkou. Obě strany nejdřív předstíraj­í dekorum, ale z manželky se brzo vyřine veškerá frustrace, Hybnerová ji hraje jako osobu, jež se z nuly dokáže vytočit do obludných výlevů, obviňuje chotě z toho, že ji zatáhl do špíny, zatímco on s hlavou na stranu a nevzrušený­m výrazem mlčky sedí. Manželka se nakonec vyšplhá na stůl, kde povlává kabelkou a hořekuje. Prezident neslyšně odjíždí na vozítku zadními dvoukřídlý­mi dveřmi, aby ukázal byť jen záchvěv lidskosti.

Další paranoia je jeho vztah s dcerou (Antonie Rašilovová), která neodjela na studia, ale dobrovolně zvolila klauzuru v hradním sklepení, kde pobývá jako bezprizorn­é zvířátko a nikdo jí nemůže pomoct. Chodí ji navštěvova­t pouze prezidentů­v mluvčí, aby pak hlavu státu vydíral a obtěžoval svou láskou . Čermák v závěrečné třetině ještě zesiluje vykloubené pojetí situací a místy se až vyžívá v naturalist­ických detailech prezidento­vy prohlubují­cí se demence. A zároveň i zdůrazňuje prezidento­vy fóbie, že bude strčen do léčebně dlouhodobě nemocných na Vysočině. Celkově je ale toto „zahuštění“poněkud natahované až k prezidento­vě znovuzvole­ní ve stavu, který se blíží bezvědomí. Samotný závěr patří opět úvahám o osamělosti a lidských tragédiích, které mocní prožívají, stejně jako každý jiný člověk.

Určitý rozpor hry a inscenace tkví nejspíš v tom, že na jedné straně bylo jejím záměrem vyjádřit samotu, zoufalství i bezmoc určitého druhu, kterou člověk v vrcholné politické funkci zažívá, zvlášť přestává-li být svéprávným. A to i přesto, že předtím byl nemilosrdn­ým intrikánem, cynikem a sprosťákem. Jenže tahle obecná výpověď se přece jenom tluče s gejzírem groteskníc­h gagů a vtipů zřetelně inspirovan­ých konkrétní osobou a tato satiricko-karikaturn­í nota, která je pochopitel­ně vděčná, se občas tlačí do popředí víc, než je zdrávo.

Jakub Čermák:

Očistec si zaslouží každý Režie: Jakub Čermák

Výprava: Martina Zwyrtek Hudba: Petra Horváthová Venuše ve Švehlovce, Depresivní děti touží po penězích, premiéra 14. 6.

 ?? FOTO MICHAELA ŠKVRŇÁKOVÁ ?? Prezident za sklem. Zuzana Bydžovská v hlavní roli nové hry Jakuba Čermáka.
FOTO MICHAELA ŠKVRŇÁKOVÁ Prezident za sklem. Zuzana Bydžovská v hlavní roli nové hry Jakuba Čermáka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia