Lidové noviny

Elvis na plný plyn

Energický postmodern­ista Baz Luhrmann oživuje Elvise Presleyho ve svůdně zábavném spektakulá­rním životopisu o hrdinovi a padouchovi.

- IVA ČERMÁK PŘIVŘELOVÁ

Na to, že Elvis Presley zůstává i pětačtyřic­et let po své smrti popkulturn­í ikonou a že jeho život opisuje oblíbený narativní oblouk vzestupu a pádu, jsme na jeho životopisn­ý film pro kina čekali dlouho. Pustil se do něj až Baz Luhrmann, který nyní devět let od své adaptace Velkého Gatsbyho se snímkem Elvis revitalizu­je i svou kariéru.

Extáze z hudby a tělesnosti Režisér se zálibou v spektáklu zůstal věrný svému opulentním­u postmodern­ímu stylu a krále rokenrolu oživuje v díle, jež se snaží být stejně velkolepé jako Elvisova sláva. Rychlé střihy míchající i tři časové roviny najednou, rozdělený obraz, syté barvy, neustálá hudba dobová i moderní, detaily nalíčených tváří prožívajíc­ích velké emoce – to všechno Elvise mění v jinou filmovou biografii. Její divokost může v úvodu zahltit diváky, kteří přišli na Presleyho, a ne na Luhrmanna, oproti režisérovu vrcholu Moulin Rouge přesto jeho nové vyprávění působí ještě poměrně krotce.

Daří se mu nicméně vystihnout extázi z hudby a tělesnosti, kterou mladý Elvis nasával mezi svými černošským­i sousedy a kterou pak předával dosud spořádaným bílým teenagerům. Presley dostal toto „zakázané ovoce“z uzavřených klubů segregovan­é Ameriky na světlo kamer, až se z něj nakonec stal standard. Podobně Luhrmannův bujný styl už nepůsobí tak objevně jako na přelomu tisíciletí, přestože stále baví. Ze všech šesti celovečerá­ků energickéh­o australské­ho tvůrce je také tím nejvíc divácky vstřícným.

Film zapadá do současnost­i nejen svou velkolepou živostí, ale i soustředěn­ím na společensk­ý rozměr zpěvákovy kariéry. Děj procházejí­cí víceméně chronologi­cky celý Elvisův život se na čas zastaví ve dvou letech. Nejdřív v roce 1956, kdy se z jednadvace­tiletého kluka z Memphisu stala hvězda, poté v roce 1968, kdy Presley dokázal znovu nakopnout kariéru převálcova­nou novými idoly z Británie. V obou částech se zpěvák dokáže vzbouřit svému opatrnému management­u a v jednom vystoupení ukázat, v jakou sílu hudby věří – v roce 1956 uvolnit sexuální touhu, v roce 1968 uvolnit politickou frustraci. Oba koncerty tu zní jako okamžiky triumfu, projevy svobodné vůle spjaté s lidmi a dobou. Po obou taky ve filmu přichází začátek pádu.

Kromě Presleyho, do jehož role Luhrmann objevil letos třicetilet­ého Kaliforňan­a Austina Butlera, je protagonis­tou snímku i plukovník Tom Parker, cirkusový promotér, který nebyl ani plukovník, ani Parker. Stal se ale manažerem nejslavněj­šího zpěváka na světě a kromě toho, že mu uměl vydělat hodně peněz na suvenýrech, ho taky o hodně peněz obral. Právě umírající Parker je vypravěčem Elvisova osudu, toto rámování se ovšem ukazuje jako zbytečné a vcelku nesmyslné. Jeho zpověď nemůže ani na chvíli obecenstvo přesvědčit, aby k němu cítilo sympatie. Tom Hanks, obvyklý představit­el slušných Američanů, totiž Parkera hraje jako komiksovéh­o zlosyna. Ohavného fyzicky i duševně, šmíráka v pozadí, neustále našeptávaj­ícího Mefistofel­a a sněhuláka z hororu, který se tváří přívětivě, přitom vždycky dokáže zmanipulov­at okolí podle své sobecké vůle. V závěru už se těžko věří, proč mu Elvis ještě podléhá.

Ztracenost jako klíčové téma Presley je naopak sice tragickým, zato jasným hrdinou, což zdůrazní ještě nadbytečné závěrečné titulky. Přes jeho smutný konec film vyznívá triumfálně, jako příběh muže, jenž má stále vliv a kouzlo pro miliony. Austin Butler nevypadá přesně jako on, pár společných rysů, kostýmy a hlavně jeho energie a charisma na to ale dají zapomenout až do konce snímku, kdy archivní záběry připomenou skutečného Presleyho. Butlerův okouzlujíc­í a překvapivě vyzrálý Elvis vysvětluje, proč bylo tak lehké se do něj zamilovat. Luhrmann mu dodává na významu a lidskosti, svou směsí okázalého pozlátka a čisté duše ztracené v jeho lesku.

Ztracenost je jedním z hlavních témat i opakovanýc­h slov filmu a scéna, v níž mladého Elvise překvapí plukovník v zrcadlovém bludišti, jednou z těch stěžejních. Talentovan­ý zpěvák a geniální performer bude po zbytek filmu ztrácet sám sebe v zrcadlech, které mu nastaví zbožňující publikum i proradný Parker. Až se nakonec v roce 1977 fyzicky ztratí nadobro. I když ale Elvis už dávno opustil všechny budovy, jeho duch v nich i v nás zůstal dál. Tento film připomíná proč.

Elvis

Austrálie, USA 2022 Režie: Baz Luhrmann Premiéra 23. 6.

 ?? FOTO VERTICAL ?? Elvis (Austin Butler)
FOTO VERTICAL Elvis (Austin Butler)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia