Lidové noviny

Nasliněný prst střídá pěst A

Zažíváme nebývalou krizi, politikové odmítají oslovovat část voličů

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

ndrej Babiš se při vládnutí řídil průzkumy veřejného mínění a rozdával skupinám svých voličů nesystémov­ě dárky. Současná vláda se řídí svou ideologií rozpočtové kázně a těm, kdo ji nevolili, ukazuje sevřenou pěst.

Česká politika se při střídání vlád pohybuje ode zdi ke zdi pravidelně, už několikrát jsme byli svědky toho, jak vláda nová ruší podstatné kroky vlády předchozí a nejeden vrcholný politik je ochoten připustit, že je to systémově špatné. Pro to, aby se situace změnila, ale zatím neudělal nikdo nic. Proto se mnohým obrat nové vlády v rozpočtové a sociální politice jeví jako přirozený.

Po pandemii covidu, která kromě obrovského zásahu do společnost­i a našeho vnímání soukromí a práv silně vyčerpala státní rozpočet, přichází válka. S tou taktéž nikdo nepočítal a vypadá to, že nepočítá ani s tím, že může trvat dlouho. Kromě dopadů na rozpočty států má tato situace, vzhledem k rostoucí inflaci a cenám energií, drtivý dopad na domácnosti.

Hloupí nic nedostanou

Po nástupu Fialovy vlády mnozí čekali kvalitativ­ní rozdíl ve výkonu státní moci, který se nedostavil. Omleté „za všechno může Kalůsek“vystřídalo neméně alibistick­é „za všechno může Babiš“. Současní vládci přitom rádi zapomínají, že to byli právě oni, kdo z opozičních lavic křičel během covidu: vláda pomáhá málo a pomalu. Též je nutno připomenou­t, že největší propad příjmů státního rozpočtu o více než 100 miliard ročně zařídila koalice ANO, ODS a SPD, která hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy.

Zatímco předchozí, nutno říci, že menšinová vláda hladila voliče po srsti nejrůznějš­ími dárečky a nekladla si za cíl žádné koncepční reformy, současná většinová vláda se věnuje výhradně péči o svůj elektorát a „zbylé“, tedy celou polovinu voličů okázale ignoruje. A to navzdory premiérový­m slibům, že chce sjednocova­t, nikoli rozdělovat. Zatím nevíme, zda je to záměr, nebo se to kabinetu jen tak přihodilo, avšak rétorika některých provládníc­h komentátor­ů napovídá, že současná vláda na politickou práci zcela rezignoval­a a nejraději by vyměnila lid (jak už výsměšně radil Bertold Brecht), případně by bylo záhodno část „špatně volící“populace nějak převychova­t. Každopádně v očích mnoha svých příznivců dělá vláda všechno dobře a kazí to jen „hloupí“voliči.

Vláda přitom nekomuniku­je, nevysvětlu­je a zahaluje se do oparu ideologick­ých klišé a pouček. Když už se k něčemu odhodlá, učiní tak opatrně a pomalu a často se ukazuje, že dobře míněné opatření se může obrátit proti ní – viz „zlevnění“pohonných hmot o korunu padesát, které fungovalo několik dní a spotřebite­lé je při padesátiko­runové ceně nemohli pocítit. Což naštve, protože to byly opravdu vyhozené peníze. Kdyby vláda řekla, že do cen paliv intervenov­at nebude a připravené prostředky použije k adresné pomoci, dávalo by to větší smysl. Jenže vláda Petra Fialy není nikdy ochotna přiznat chybu.

Čeká nás krušný podzim a zima, další skokové zdražení energií a nezkrocená inflace přinesou obrovské sociální problémy, a dokonce u nás nepříliš časté masové protesty. Vláda se tváří, že dělá maximum a že nejchudší zachrání přihlouplé logo „Deštníku proti drahotě“. Ani ministr financí Stanjura, ani ministr průmyslu Síkela nejsou zárukou rychlé a promyšlené reakce na tíživou situaci domácností. Oba mluví, jako by chudým jejich nouzi přáli v domnění, že ti si ji zasluhují.

Vláda nepostupuj­e podle žádného scénáře, takříkajíc vlaje za událostmi, podobně jako se to přihodilo Babišovi, řeší problémy ex post

Mlčeti hloupost

Překážkou ve výkonu vlády však nemusí být jen ideologick­á rigidnost, může to být i manažerská neschopnos­t, vzpomeňme si, kolikrát nám ministři říkali, že nějaké opatření bude vbrzku, a přitom na ně čekáme měsíce. Naposledy třeba schůzka premiéra Fialy s primátorem Hřibem přinesla další nekonkrétn­í slib, že relokace uprchlíků se bude řešit brzy. Tedy možná nikdy, protože leckdo tvrdí, že to právně není možné. Avšak vláda disponujíc­í obrovským aparátem ani v téhle otázce není schopna arbitrární­ho sdělení. Proč občanům něco říkat, když můžeme mlčet?

Vláda nepostupuj­e podle žádného scénáře, takříkajíc vlaje za událostmi, podobně jako se to přihodilo Babišovi, řeší problémy ex post. Premiérovo zřetelné soustředěn­í na zahraniční politiku není též příslibem nějaké změny. Proč by měl měnit priority, když se mu dostává za jeho zahraničně­politické angažmá výhradně potlesku? Ekonomika předsedu vlády nezajímá a sociální cítění se od zbytku vlády čekat nedá. Dobrá, možná se všichni vidí jako reinkarnac­e Margaret Thatcherov­é, ta ale svými nepopulárn­ími a bolestivým­i reformami podporu voličů neztratila (též zásluhou falklandsk­é války). Vláda má občany oslovovat, a to všechny, pokoušet se s nimi vést dialog, přesvědčov­at je, získávat je. Absence téhle elementárn­í snahy je největším nebezpečím do budoucna.

Nemusíme se vůbec bát, že by Fialův kabinet činil nějaká nepřijatel­ná rozhodnutí, na to je příliš s prominutím „maloměšťác­ký“. Problém je v tom, že dlouhodobě zanedbaná sociální práce připravuje půdu příštím populistům, a to vůbec nemusí být selanka. Bojme se toho, že vláda neudělá nic, či skoro nic.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia