Lidové noviny

Bude zima i mráz

Reposazba nás zchladí, mnozí nepřežijí

- Petr Kamberský

Základní úroková sazba vylétla na sedm procent. Jde bezpochyby o „politické“rozhodnutí, jímž současná majorita v radě ČNB odpověděla na politické rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat do čela centrální banky Aleše Michla. Ten předem avizoval, že bude bojovat proti růstu sazeb; současná věrchuška obratem avizovala, že sazby preventivn­ě zvedne. Podobné politikaře­ní bohužel doprovází vrcholná rozhodnutí často, od vlády až po Ústavní soud. Jen tady a teď jsou tyto obchody a protitahy zjevné i laikům. Nemáme všechna data ani analýzy, z nichž bankovní rada vychází, a nemáme ani kompetenci její kroky odborně hodnotit. Ale důsledky jsou zřejmé i bez hlubokého vhledu do monetární politiky.

Podaří-li se Česku inflaci zkrotit dříve než jiným zemím, budeme po čase emisní banku chválit, že zavčas dupla na brzdu a začala zvedat úrok – již loni v září, tedy skoro o rok dříve, než k podobným akcím přistoupil­a Evropská centrální banka ve Frankfurtu či americký Fed.

Za druhé: s vysokými sazbami jsme žili celá devadesátá léta, kdy dosáhly až osmnácti procent. Transforma­ce byla časem vysoké inflace, Maďaři či Poláci by mohli vyprávět. Nicméně od roku 1998 byly naše sazby jen jednocifer­né a po roce 2001 jsme si zvykli na skutečně nízké úroky: za posledních dvaadvacet let, až do letošního dubna, nikdy nepřesáhly pět procent.

Za třetí: reálně nám hrozí slušný mazec. Vysoké sazby jistě ochladí ekonomiku, a to až tak, že dost možná padne do recese. Zasaženi budou hypotékáři, kteří si vzali vysoké půjčky za nízkých sazeb a při dramatické­m nárůstu úroků, a tudíž splátek nebudou schopni své závazky plnit. Ještě hůře budou zasaženy firmy, které mají úvěry a zároveň jsou závislé na energiích, třeba pekárny a sklárny. Tady se nám ochlazení spolu s inflací může proměnit ve zcela regulérní krachy firem, či dokonce odvětví. A jako vždy nejhůře budou zasaženi nejchudší, pokud se dostanou do obtíží a budou si muset půjčit. Nárůst exekucí a osobních bankrotů se jeví zcela nevyhnutel­ným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia