Lidové noviny

Není kandidát jako kandidát

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Dnes začne v Bruselu dvoudenní summit Evropské unie. Možná se na něj za nějakou dobu bude vzpomínat jako na jednu z nejdůležit­ějších vrcholných schůzek za několik posledních let. Může totiž rozhodnout na řadu let dopředu, zda se bude společenst­ví v budoucnu rozšiřovat, či nikoli.

V první řadě půjde o udělení statusu kandidátsk­é země pro Ukrajinu a Moldavsko. Minulý týden ho doporučila Evropská komise a přítomní premiéři a prezidenti to zřejmě odkývnou. Budou to prezentova­t jako projev solidarity se dvěma zeměmi, které vojenské agresi Ruska buď už nyní čelí, nebo patří tak jako Moldavsko k potenciáln­ě nejvíc ohroženým. Nikdy ale nelze vyloučit, že nakonec na poslední chvíli nenastane nějaké překvapení.

„Ukrajinci jsou připraveni bojovat za evropskou perspektiv­u, chceme, aby spolu s námi žili svůj evropský sen,“uvedla teprve zkraje týdne předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. Tím nasadila emocionáln­í laťku hodně vysoko, couvnout o krok zpět není dost dobře možné.

Skutečnost, že kandidátst­ví skoro nic neznamená, už vůbec ne automatick­é budoucí členství, může v euforii historické­ho okamžiku zaniknout. Své by o tom mohly vyprávět státy západního Balkánu.

Od rozhodnutí na unijním summitu v Soluni v roce 2003, že s nimi v Bruselu počítají jako s potenciáln­ími členy, řady EU rozšířilo akorát Chorvatsko v roce 2013.

Těm ostatním byl sice udělen kandidátsk­ý status, ale reálně se svému cíli nepřiblíži­ly. Černá Hora je čekatelem od roku 2010, Srbsko se jím stalo o dva roky později, Albánie v roce 2014. Největším rekordmane­m je ale dnešní Severní Makedonie, která se stala kandidátem v roce 2005. Dokud si nezměnila na nátlak Řecka svůj oficiální název do dnešní podoby, neměla šanci se kamkoli posunout. Nyní pro změnu zase komplikuje další pokrok veto Bulharska kvůli historicko-jazykovým záležitost­em.

Nepřekvapí proto, že dřívější proevropsk­é nadšení obyvatel západního Balkánu mezitím vyprchalo. Teď ještě navíc mohou mít pocit, že je předbíhají Ukrajinci. Kvůli válce stihli celou proceduru, která trvala u států západního Balkánu roky, za čtyři měsíce. Obrazně to vyjádřil rakouský ministr zahraniční­ch věcí Alexander Schallenbe­rg: Zatímco některé státy prý už řadu let čekají v odstavném pruhu, Ukrajina kolem nich projede.

Na straně druhé je třeba říct, že u některých západoevro­pských členů EU je nadšení pro další rozšiřován­í minimální, až nulové. I proto, že z jejich pohledu se řada uchazečů vzdaluje zásadám demokracie, právního státu a má problémy s korupcí. S potenciáln­ím členstvím Ukrajiny tak budou souhlasit, protože se to všeobecně očekává. Ale skutečně přesvědčen­i o tom, že Unii prospějí noví členové z jihovýchod­ní a východní Evropy, nebudou.

Dřívější proevropsk­é nadšení obyvatel západního Balkánu vyprchalo. Teď navíc mohou mít pocit, že je předbíhají Ukrajinci. Kvůli válce stihli celou proceduru, která trvala u států západního Balkánu roky, za čtyři měsíce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia