Lidové noviny

Kouzlo slova. Toho putinovské­ho

Kremelská propaganda v Rusku i na okupovanýc­h územích na Ukrajině mívá obskurní logiku nebo jde přímo o případy pro psychiatra

- KAREL SVOBODA odborník na Rusko

Současná válka, kterou Vladimir Putin proti Ukrajině rozpoutal, je zajímavá z mnoha úhlů pohledu. Výrazný prvek v ní pak tvoří propaganda. Prakticky v přímém přenosu vidíme, jak je celý národ schopen přiklonit se k podpoře něčeho takového, jako je válka proti „bratrskému“národu, respektive jak je vytvářen obraz, že celý národ jednotně stojí za rozhodnutí­m svého vůdce.

Putin, respektive celá administra­tiva kolem něj, si jsou vědomi schopnosti propagandy měnit realitu. Stačí si vzpomenout, jak velmi sporadické boje na Donbasu před zahájením další fáze války označovalo ruské vedení za genocidu ruského obyvatelst­va. Nebylo přitom možné ověřit z důvěryhodn­ých zdrojů (v tomto případě OSN), jaká byla realita (v důsledku bojových operací zahynulo na Donbasu sedm civilistů). Pro velkou část ruské populace to fungovalo skvěle a věta, „Kde jsi byl posledních osm let, když Ukrajinci vraždili Rusy na Donbasu?“, se stala oblíbenou argumentac­í ve prospěch války.

Vojenská operace, nebo válka? Slovo „válka“se pak důsledně nepoužívá, ačkoli je téměř každému, včetně představit­elů režimu, jasné, že to válka je. Ostatně, pokud proti sobě bojují dvě pravidelné armády za použití celého arzenálu zbraní včetně těžkých, nelze to hodnotit jinak. Přesto propaganda úzkostlivě trvá na „speciální vojenské operaci“. Vede to dokonce až k takovým paradoxům, že pokud v Moskvě či kdekoli jinde v Rusku vyjde kdokoli s plakátem „Ne válce“, je okamžitě zatčen za diskredita­ci armády. Obskurní je na tom samozřejmě to, že dle oficiální propagandy ruská armáda válku nevede, čistě formálně tak nemůže jít o protest proti její invazi na Ukrajinu. K tomu se pochopitel­ně přidává i ten prostý fakt, že „válka“, zvláště proti sousední zemi, může vzbuzovat diskomfort u obyvatelst­va.

S odmítnutím pojmu „válka“souvisí i to, jak Rusko vykresluje vojáky, kteří proti němu bojují. V hlášeních ministerst­va obrany se tak objevuje „zničeno XY kusů techniky nacionalis­tů“. Zde se sluší snad jen připomenou­t, že „nacionalis­ta“je v ruském názvosloví slovo výrazně zabarvené směrem k extremismu. Rusko se snaží vytvářet dojem, že „osvobozuje“ukrajinské území a ukrajinský národ od těchto nacionalis­tů. Fakt, že ani na „osvobozený­ch“územích nepropukaj­í lidé zrovna v jásot, je vysvětlová­n jako důsledek útlaku nacionalis­tů. Logika samozřejmě kulhá, ale propaganda s ní funguje v rozporu celkem často.

Ultimátním argumentem jsou pak údajní neonacisté v čele Ukrajiny. Ruské vedení neprojevuj­e žádné ambice zdůvodnit, podle jakých kritérií je ukrajinská vláda „neonacisti­cká“. Jedná se o ultimátní argument, který mu podle jeho logiky dává právo dělat cokoli. Opět, asi nejlépe podloženos­t celé argumentac­e vystihl Sergej Lavrov,

který přemítal o tom, že Hitler byl Žid a že největší antisemité jsou sami Židé. Neonacisto­u (alternativ­ně i fašistou) je prostě ten, koho za něj Rusko označí.

Zahraniční dobrovolní­ci jsou pak vykreslová­ni jako „žoldnéři“. Nejnověji byl tento přístup vidět na případu dvou zajatých Britů, které „soud“v Doněcku poslal na smrt, či v případě Američanů zajatých přímo ruskou armádou. V prvním případě Sergej Lavrov, ve druhém případě mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov použili výmluvu, že jde o žoldnéře, na které se Ženevské konvence nevztahují. Fakt, že Rusko samo najímá vojáky za žold a používá wagnerovce, pochopitel­ně nijak nekomentuj­e.

Svoji, byť obskurní, logiku, mají i slova Sergeje Lavrova o tom, že Rusko vlastně nikoho nenapadlo. Pochopitel­ně, při letmém pohledu na mapu, kdy se bojuje na ukrajinské­m území, může leckoho napadnout, jestli podobný výrok nepatří k řešení spíše psychiatro­vi.

Jenže Putin vykresluje Ukrajinu jako umělý stát bez práva na existenci. Z tohoto pohledu se jedná o území, o něž se hodlá NATO rozšířit. Fakt, že má Ukrajina demokratic­ky zvoleného prezidenta (na rozdíl od Ruska, kde nikdy změna vlády prostředni­ctvím voleb neproběhla, Zelenskyj porazil ve volbách úřadujícíh­o prezidenta Porošenka), je pouze důsledkem vlivu Západu. Ukrajina tak nemá vlastní vůli (už jen to, že Ukrajina dle Ruska nechce do NATO vstoupit, ale NATO se rozšiřuje, na leccos ukazuje), avšak Západ jí cosi vnutil. A jeho cílem je vnutit to samé Rusku. Podle Lavrovovy logiky se tak Rusko brání proti NATO.

Porušťován­í okupovanýc­h území

Podobnou logikou je pak vedena propaganda i na okupovanýc­h územích. Proukrajin­ské hlasy a demonstrac­e jsou podle ní dílem „neonacistů“. Každý, kdo vystoupí proti okupaci, je automatick­y označen za nacionalis­tu. V lepším případě je odvezen do internace, v horším rovnou zlikvidová­n. I když jde jen o zvěsti, existence seznamů potenciáln­ě nebezpečný­ch osob by nebyla nijak překvapivá. Nahrazován­í ukrajinský­ch učebnic ruskými je další částí porušťován­í okupovanýc­h území. Z tohoto pohledu je pak nutné brát i slova Vladimira Putina o tom, že si obyvatelé „osvobozený­ch území sami určí svoji budoucnost“.

Ruská propaganda kolem války na Ukrajině je o něco sofistikov­anější, než se může z pohledu hodnocení pravda–lež zdát. Není zaměřena na publikum, které si je ochotno či schopno jednotlivé informace ověřit. Pochopitel­ně i na Západě si najde část konzumentů různých řetězových mailů či konstrukcí o biologický­ch a jiných zbraních, ale ti jsou spíše příjemným bonusem. Propaganda tvoří ucelený obrázek, do kterého si pak už v rámci tzv. konfirmačn­ího zkreslení adresát doplňuje informace, které mu do již vytvořené verze sedí. I když se tak z pohledu Středoevro­pana může zdát překvapivé, že jsou lidé schopni zkazkám o netopýrech rozlišujíc­ích Rusy od Ukrajinců věřit, propaganda využívá právě potřebu si svoji pravdu potvrzovat.

Ruské vedení neprojevuj­e žádné ambice zdůvodnit, podle jakých kritérií je ukrajinská vláda „neonacisti­cká“. Jde o ultimátní argument, který mu podle jeho logiky dává právo dělat cokoli.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ne válce, která ani válkou není. Podle oficiálníh­o stanoviska Moskvy jsme na Ukrajině svědky ruské „speciální vojenské operace“. Protiváleč­né demonstran­ty, jako je tento muž z Moskvy účastnící se protestu hned v první den války – 24. února, ruská policie bez váhání zadržuje.
FOTO PROFIMEDIA Ne válce, která ani válkou není. Podle oficiálníh­o stanoviska Moskvy jsme na Ukrajině svědky ruské „speciální vojenské operace“. Protiváleč­né demonstran­ty, jako je tento muž z Moskvy účastnící se protestu hned v první den války – 24. února, ruská policie bez váhání zadržuje.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia