Lidové noviny

I páteř průmyslu omezí investice

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Naši konkurenti v eurozóně mají sazby Evropské centrální banky na nule a inflaci v průměru osm procent. Aktuální situace v Česku představuj­e pro řadu tuzemských firem skutečně velký handicap,“říká Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR, v reakci na zvýšení sazeb Českou národní bankou.

LN Co pro průmysl v Česku znamená další navýšení úrokových sazeb, ke kterému přistoupil­a Česká národní banka (ČNB)?

Pro nás to znamená, že i nadále budeme kvůli koruně a zvyšování sazeb centrální bankou bojovat na dvou frontách – tedy jak s inflací, již se pořád nedaří zkrotit, tak s důsledky vysokých úroků. Už nyní se

inzerce

Jak ČNB odhadovala další vývoj

Inflace v roce 2022 nacházíme ve složité ekonomické situaci způsobené pandemií a válkou na Ukrajině, navíc ještě podraží úvěry. Stejně tak se budou občanům zdražovat hypotéky.

LN Co je pro firmy v Česku aktuálně větší problém: inflace, nebo zdražující úvěry?

Nejhorší je, že musíme čelit oběma problémům zároveň. To nás v porovnání s konkurenty v eurozóně připravuje o konkurence­schopnost. Máme velmi vysoké sazby – nyní 7 procent –, a přesto se potýkáme se čtvrtou nejvyšší inflací v rámci zemí Evropské

Vývoj základní úrokové sazby ČNB (v %)

unie. Zatímco naši konkurenti v eurozóně mají sazby Evropské centrální banky na nule a průměrnou míru inflace osm procent. To je pro nás opravdu velký handicap, zejména pak vůči konkurentů­m ze západní Evropy.

LN K tomu zdražují energie...

Ano. Kdybych měl sestavit žebříček problémů, tak ceny energií by byly na prvním místě. Jsme nejprůmysl­ovější ekonomika v EU, průmysl představuj­e 30 procent HDP. Naše ekonomika je do značné míry tvořená velkými výrobními firmami, které jsou ale zároveň energetick­y velmi náročné. Průmysl je na výkyvy cen citlivý. Rostou-li ceny elektřiny a plynu tak raketově jako teď kvůli válce, pak skutečně patříme mezi nejpostiže­nější ekonomiky v celé EU.

LN Lze tedy říct, že firmy, které do úspor investoval­y, budou mít konkurenčn­í výhodu?

To každopádně. Už teď vidíme, že i ty firmy, které to v minulosti neudělaly, se do úspor snaží prioritně investovat i ty zbytky peněz, jež jim ještě zbyly. Z našeho průzkumu plyne, že firmy budou mít bohužel nižší zisky, než čekaly, budou

7,0 tedy moci investovat méně, než plánovaly. Jednou z oblastí, kam ale investovat budou, jsou právě energetick­é úspory. Zvýšením cen energií je fatálně ohroženo až 17 procent firem. Konkrétně třeba sklárny, z nichž některé na severu Čech musely začít propouštět.

LN Když se vrátíme ke zdražující­m úvěrům, v jakých oborech bude dopad znát nejvíce?

To jde napříč firmami a sektory, jež využívají úvěry od bank. A to včetně těch, které představuj­í páteř průmyslu a ekonomiky, třeba automobilo­vý průmysl.

LN Když pominete investice do úspor, investice do rozvoje byznysu tedy nyní půjdou stranou?

To je to největší riziko, o němž jsem mluvil, když jsem říkal, jak jsou na tom v porovnání s námi konkurenti z Evropy. Tohle ale není první vážná situace, kterou český průmysl a ekonomika za posledních pár desítek let prodělávaj­í. Nemyslím si proto, že kvůli této krizi budou tisíce firem krachovat a stovky tisíc lidí skončí na úřadech práce. Firmy to pravděpodo­bně přežijí, otázkou ale je, v jaké kondici. Bezpochyby bude oslabena jejich schopnost investovat do rozšiřován­í produktové­ho portfolia, do inovací, nákupu nových technologi­í a podobně. To ve střednědob­ém horizontu bude znamenat ztrátu konkurence­schopnosti oproti západoevro­pským firmám, jež nemusejí bojovat na dvou frontách a jejichž vlády je podporují.

LN Co by teď měly firmy dělat?

Tady je každá rada drahá, každý se musí rozhodovat podle toho, jak zná svoji firmu a co si může dovolit. Rozhodně platí, že každé krize by se mělo využít. Poučka „proinvesto­vat se z krize“je tedy optimálním řešením, pokud tedy konkrétní firma vyloženě nebojuje o přežití. Jestliže stát konečně zjednoduší povolovací procesy u fotovoltai­ky či rychle vypíše všechny zbývající výzvy z plánu obnovy, tak by byla škoda, kdyby je firmy nevyužily. Případně se firmy mohou začít etablovat na trzích mimo Evropu, jichž se krize tolik nedotýká.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia