Lidové noviny

Rusnok se loučí zvýšením sazeb

-

Zatímco viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Špicar se obává, v jaké kondici vyjdou ze současné krize tuzemské podniky (více o tom v rozhovoru na jiném místě stránky), až o tisíce korun měsíčně navíc si po čerstvém verdiktu bankovní rady České národní banky (ČNB) znovu připlatí (nejen) lidé s hypotékou.

„Růst sazeb drasticky ovlivní hypoteční úvěry, které se pro velkou část domácností stanou nedostupné,“uvedl hypoteční analytik ze společnost­i Ušetřeno.cz Daniel Gorol. Na počátku roku stačilo domácnosti, aby měla celkový čistý příjem kolem 32 300 korun pro dosažení třímiliono­vé hypotéky při čtyřprocen­tním úroku. Nyní po zvýšení sazeb ČNB, kdy se očekává, že hypotéky vzrostou k osmi procentům, bude domácnost potřebovat téměř 50 tisíc korun. „Měsíční splátka dosáhne 22 013 korun, což je o 7709 korun víc, než pokud by si hypotéku domácnost vzala na počátku roku,“vypočetl Gorol pro splátky třímiliono­vé hypotéky se splatností 30 let.

Průměrná sazba hypoték byla v červnu podle Hypoindexu společnost­i Fincentrum 5,71 procenta. Úrokové sazby u hypotečníc­h úvěrů však reagují na oznámení o růstu úrokových sazeb ze strany ČNB vždy velmi rychle.

Ještě výraznější utažení?

Růst sazeb dle ekonomů odpovídá očekávání finančního trhu. „Zvyšování úrokových sazeb zcela jistě pomáhá krotit inflaci, ale namístě je debata, zda dostatečně. Peněžní trh spekuloval o ještě vyšším růstu, a vidíme proto tlak na oslabování koruny,“sdělil LN ekonom Komerční banky Michal Brožka. „Pro dosažení (dvouprocen­tního) inflačního cíle ČNB v horizontu dvou let může být zapotřebí ještě výraznější­ho utažení měnové politiky,“dodal.

Koruna na včerejší rozhodnutí o růstu sazeb ČNB příliš nereagoval­a. K euru oslabila o šest haléřů na 24,73 korun za euro a k dolaru stagnovala na 23,37 za dolar.

Ze strany ČNB šlo včera o sedmé nadstandar­dní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentníh­o bodu v řadě za sebou. Jednání bankovní rady bylo poslední, které z pozice guvernéra vedl Jiří Rusnok. Na konci měsíce mu vyprší mandát a v centrální bance skončí. Do čela ČNB usedne Aleš Michl, jenž v minulosti hlasoval pro sazby beze změny, stejně jako další člen bankovní rady Ondřej Dědek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia