Lidové noviny

Antika, moře, slunce. Co chtít víc?

Země rozkročená mezi Evropou a Asií nemá konkurenci v poměru cena–výkon

- DANA JAKEŠOVÁ

Do Turecka se předloni nedalo kvůli covidu jet vůbec, loni jen s obtížemi. Letos je vše jinak. „V rámci předprodej­ů letos Turecko ze všech destinací jednoznačn­ě vede, rezervují ho nejen rodiny s dětmi, ale také páry či party přátel. V porovnání s loňskou sezonou evidujeme téměř šestinásob­ný nárůst,“říká Kateřina Pavlíková, mluvčí Čedoku. Také u kanceláří Fischer a Exim Tours soupeří o první příčku s Řeckem. A v „top 3“je rovněž u CK Alexandria. „Je vidět, že část zákazníků čekala na zjednoduše­ní cestování do Turecka. Jakmile bylo oznámeno, že se od 1. června ruší všechna covidová opatření, již silné letošní prodeje ještě vzrostly,“uvedl Petr Šatný, mluvčí CK Alexandria.

Nejčastěji se prodávají čtyřhvězdi­čkové a pětihvězdi­čkové hotely s all inclusive blízko pláže, dětskými kluby a aktivitami. Dají se pořídit levně. Například u Čedoku se průměrná cena s all inclusive pohybuje kolem 15 tisíc. A právě to je důvod obliby země.

„V poměru cena výkon hledá jen těžko konkurenci,“konstatuje Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer. „Šíře služeb je zde obrovská, all inclusive jsou opravdu opulentní, zázemí hotelů je na vysoké úrovni.“Cestovní kanceláře mají v hotelech často české dětské kluby.

Do Turecka směřuje z Česka několik letů denně. Čedok létá na Tureckou riviéru z Prahy, Brna, Ostravy a Karlových Varů. Z pražského letiště pak chartery míří také na Egejskou riviéru do Izmiru a do Dalamánu.

„Vzhledem k rekordnímu zájmu o Turecko, nejen z hlavního města, ale také z regionů, aktuálně přidáváme od konce června další celé charterové lety z Prahy i Brna a navyšujeme kapacity tak s nabídkou všech hotelů na další prázdninov­é i zářijové termíny, včetně termínu přes červencové svátky,“doplňuje Pavlíková. Fischer a Exim Tours létají na obě riviéry z Prahy, Brna a Ostravy, na Tureckou riviéru navíc ještě z Pardubic. Blue Style má v nabídce odlety z Prahy, Brna a Ostravy.

Turecká riviéra Nejnavštěv­ovanější oblast země je pobřeží Středozemn­ího moře, Turecká riviéra. Mezi nejoblíben­ější střediska patří Side. Leží na poloostrov­ě lemovaném plážemi. Neměli byste v něm vynechat procházku rybářským přístavem kolem útulných restaurací na agoru (antické náměstí) a k Athéninu a Apollonovu chrámu.

„Uličky Side plné kamenných obchůdků, v nichž se nemusíte mačkat, jsou taktéž pastvou pro oči. Nehledě na to, že v nich můžete ‚ukořistit‘ zajímavý suvenýr nebo levné tričko,“doplňuje Ilona Topolová, mluvčí Blue Style.

Druhým nejžádaněj­ším letoviskem je východotur­ecká Alanyana. Známá je plážemi, ovocnými zahradami a živým přístavem. „Na starém bazaru lze nakoupit tradiční stříbrné šperky, proslulé turecké koberce, ale také moderní textilní a kožené zboží,“dává tip Šatný.

Kromě těchto dvou letovisek však najdete v nabídce českých kanceláří i další, jejichž obliba roste. Jsou to především Kemer, Lara a Belek. Kemer je bývalá rybářská vesnička, dnes středisko s marinou, obchody, bary a hospůdkami. „Zdejší rezervace Olympos na 70 tisících hektarech nabízí rozlehlé pláže podél kouzelných zátok,“popisuje Šatný.

Toužíte-li po luxusu, vyrazte do známého golfového ráje Beleku. Výhodou Lary je zase krátký transfer z letiště. Je totiž součástí Antalye, kam lety na Tureckou riviéru směřují. „Zároveň je součástí městské čtvrti, jež je proslavena jako tzv. turecké Las Vegas, a to díky pestrému nočnímu životu,“říká Topolová. Pyšní se i dvanáctiki­lometrovou pláží.

Egejská riviéra

Něco do sebe má i Egejská riviéra. Nejvíce letů míří do Bodrumu. Nedaleko najdete střediska Bitez a Ortakent. „Příjemné je také letovisko Turgutreis, leží na úplném západě Bodrumskéh­o poloostrov­a, odkud jsou vidět řecké ostrovy Kalymnos a Pserimos,“uvedl Bezděk. Známé je díky citrusovým plantážím, rybolovu a rybím restaurací­m. Jeho srdcem je přístavišt­ě s marinou.

„Z této oblasti také jezdí lodě na blízký Kos, takže není problém si na den odskočit do Řecka,“dodává Pavlíková. Dobře dostupný je z letovisek kolem Bodrumu i Aqualand Bodrum či Apollonův chrám v Didimu.

Pestrou přírodu i památky nabízí rovněž další oblast Egejské riviéry mezi Izmirem a Kusadasi. „Kusadasi, přezdívané ‚Ptačí ostrov‘, láká svým kouzelným panoramate­m typického pobřežního letoviska s přístavišt­ěm jachet, tyrkysem obarvenou vodní hladinou a řeckým ostrovem Samos na horizontu,“popisuje Petr Kostka, mluvčí Exim Tours.

Název „Ptačí ostrov“město převzalo od dvou nedalekých ostrovů. Na jednom z nich můžete navštívit starou osmanskou pevnost Genoese. Jen 20 kilometrů od města stojí jedna z nejnavštěv­ovanějších tureckých památek, monument Efes. Poblíž najdeme také městečko Selcuk, nabízející pohled na Artemidiny zahrady.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Milionové město Antalya na břehu Středozemn­ího moře je pro většinu návštěvník­ů vstupní branou na Tureckou riviéru
FOTO SHUTTERSTO­CK Milionové město Antalya na břehu Středozemn­ího moře je pro většinu návštěvník­ů vstupní branou na Tureckou riviéru
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia