Lidové noviny

Seznamte se s metropolí na Bosporu

- DANA JAKEŠOVÁ

Istanbul spojuje dva kontinenty a dvě kultury. Stojí za to ho poznat. Z Prahy doletíte do Istanbulu za dvě a půl hodiny. Budete-li mít štěstí, dostanete akční letenky od čtyř tisíc. Směřovat budou většinou na letiště Sabiha Gokcen. Na nové letiště Istanbul, které bylo otevřeno v roce 2019, létá z Prahy pouze společnost Turkish Airlines. Za zpáteční letenku s ní ale počítejte s cenou od deseti tisíc. Kdo by chtěl mít celý výlet bez starostí s plánováním a hledáním, může si vybrat zájezd či eurovíkend s cestovní kanceláří.

Čtvrť Sultanahme­t

Ve městě určitě nevynechte historicko­u čtvrť Sultanahme­t. Začít můžete třeba prohlídkou mešity sultána Ahmeda, přezdívané Modrá. Pak můžete zamířit k Hippodromu, bývalému centru Konstantin­opole, kde uvidíte obelisk z Egypta, Hadí sloup z Delf a fontánu Willhelma II. Přes park, kde budete moci obdivovat dokonale zrekonstru­ovanou stavbu lázní, se pak dostanete k byzantském­u kostelu Hagia Sophia.

Postavil ho císař Justinián kolem roku 532. „Později byla přestavěna na mešitu, dlouhá léta sloužila jako muzeum a od roku 2020 se znovu používá pro islámské modlitby, návštěvníc­i ji však mohou stále navštěvova­t,“říká Kateřina Pavlíková z Čedoku.

Zajděte se podívat i na nedaleký palác Topkapi – rezidenci sultánů, centrum vlády osmanské říše a dnes muzeum. Stojí v místě, kde se střetává Marmarské moře, Bospor a zátoka Zlatý roh.

Istanbul je ráj i pro milovníky nákupů. „Pravou orientální atmosféru zažijete při návštěvě Velkého a Egyptského bazaru,“dává tip Jan Bezděk z CK Fischer. Velký bazar patří mezi největší krytá tržiště světa. Je soustavou uliček a průchozích domů a najdete tu okolo 4500 obchůdků, restaurací a kaváren. Egyptský trh je pak zase vyhlášený kořením.

Galata a Bospor

Přes zátoku Zlatý roh se dopravíte do čtvrti Galata. „Jednou ze zdejších dominant je Galatská věž nebo též Kristova věž postavena v roce 1348, vysoká bezmála 70 metrů,“popisuje Pavlíková. Rušnou třídou Istiklal Caddesi, plnou kaváren, obchodů a elegantníc­h domů z přelomu 19. a 20. století se dá dojít na náměstí Taksim, centrum moderního města. Když už budete poblíž, nevynechte sídlo ani tureckých sultánů Dolmabahce.

Poznat byste měli i oblast Bosporu, úžiny spojující Černé moře s Marmarským. Její název znamená „Ten s úzkým hrdlem“. Je hluboká 118 metrů a dlouhá 31,5 kilometru. Podle pověsti přepluli Bospor jako první argonauti hledající zlaté rouno. Dnes při plavbě Bosporem můžete obdivovat stavby na obou březích.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Antické kořeny.
Istanbul založili Řekové jako Byzantium.
FOTO SHUTTERSTO­CK Antické kořeny. Istanbul založili Řekové jako Byzantium.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia