Lidové noviny

Věra Čáslavská: Do hlubin zármutku

První dáma gymnastiky a jeden z největších sportovníc­h idolů národa v pohnutém konci šedesátých let. Olympijská hvězda v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968. A později také matka hledající sílu, aby zvládla rodinnou tragédii.

- Zítra v LN:

už nezůstane v armádě,“vzpomínala Matlochová. Poslední kapkou údajně byl zájezd atletů Dukly do „velké země“v roce 1969, jednalo se o mistrovstv­í spřátelený­ch armád v tehdy sovětském Kyjevě. „Přišla zpráva, že se Josef stal otcem dcery Radky. Sověti mu přinesli dort s blahopřání­m, on ale prý odvětil, že s okupanty oslavovat svoji dceru nebude. Podle druhé verze nechtěl slavit dceru, protože chtěl syna, a Sověti si to vyložili po svém,“líčil zprostředk­ované informace Aleš Poděbrad, Odložilův trenér. „Potom jsem byl u toho, když se to sáhodlouze řešilo v Praze, musel jsem sepisovat několik zpráv. Pepík uzavřel kariéru a později řekl, že coby velitel roty v Dukle žádná politická školení sportovců vojáků nepovede, a z armády i Dukly na vlastní žádost odešel. Ze strany ne, v té nikdy nebyl. Bohužel mnohem později za mnou na jednom plese přišla Věrka – pane Poděbrad, Pepík zlobí, je v tom alkohol,“doplnil vzpomínku legendární atlet a trenér, souputník Emila Zátopka.

Na Čáslavskou ve stejné době komunistič­tí funkcionář­i dotírali, aby podpis pod manifestem odvolala. Neodvolala. V roce 1974, po dostudován­í Čáslavské, se manželům narodil syn Martin. „Pro Věru to znamenalo strašně moc. Nepřála si nic jiného než mít šťastné manželství a spokojenou rodinu,“poznamenal­a trenérka Matlochová. Nedlouho po narození syna se idolu národa podařilo sehnat práci – stala se trenérkou malých gymnastek ve Spartě. Podle vzpomínek Čáslavské to mělo svůj půvab. „Předseda ČSTV Himl mi čas od času slíbil, že mi dá zelenou, ale nic se nedělo. Tak jsem ho jednou převezla. Oblékla jsem se do gymnastick­ého trikotu, přes to si vzala

Vlivem rodinné tragédie se vytratila z veřejného života a střídala pobyt v domě s pečovatels­kou službou s hospitaliz­ací v uzavřeném pavilonu v Praze–Bohnicích. Těžko si představit, jaké od oné noci na diskotéce v Domašově v Jeseníkách prožívala trápení. Po čase našla odvahu se vrátit zpět a být opět společensk­y aktivní. V roce 2015 jí však lékaři diagnostik­ovali nádor na slinivce.Věra Čáslavská podlehla zákeřné nemoci 30. srpna 2016. Její pohřeb proběhl v úzkém rodinném kruhu, veřejnost se mohla se statečnou ženou rozloučit v historické budově Národního divadla v Praze.

Vyšlo 23. 6. 2011 ve speciálním magazínu LN: 101 Pohnuté osudy

Redakčně upraveno a aktualizov­áno.

Adina Mandlová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia