Lidové noviny

„Pan Znovuzroze­ný“do ManU?

- JIŘÍ ČIHÁK

Rok po kolapsu, který v přímém přenosu sledoval fotbalový svět, si dánský reprezenta­ční záložník Christian Eriksen vybírá z nabídek velkoklubů. Tohle je příběh úžasného znovuzroze­ní.

Těžko říct, jak by tenkrát reagoval, kdyby mu někdo řekl, co bude.

Že v létě 2022 přiletí nabídka na přestup třeba i z Manchester­u United. Nebo od Tottenhamu, kde už jednou působil.

Třiadvacát­ého června 2021, tedy přesně před dvanácti měsíci, už dánský fotbalista odpočíval po operaci, při níž dostal přístroj na hlídání srdečního rytmu, doma v Odense.

Probíral se haldou zpráv a vzkazů, jež od přátel, kolegů a fanoušků za posledních několik dnů dostal. Byl v kontaktu se spoluhráči z reprezenta­ce, kteří si zrovna na Euru zajistili postup ze skupiny.

I díky děsivému zážitku s dobrým koncem se statečné dánské mužstvo kolem kapitána Kjaera či gólmana Schmeichel­a semklo a sahalo po finále.

A Eriksen? Věděl, že ho čeká hodně dlouhá pauza. Musel si uvědomovat, že se na vrcholnou úroveň dost možná už nikdy nevrátí. Vždyť od řady lidí musel jistě poslouchat: Neriskuj, mysli na svůj život.

Jenže čím víc času od osudového duelu s Finskem, během kterého ho přímo na stadionu v Kodani resuscitov­ali, uteklo, tím víc ho návrat na trávníky lákal. Když od lékařů po sérii vyšetření a několikamě­síčním klidu slyšel, že jeho tělo intenzivní zátěž zvládne, neváhal.

„Srdce mi pak testovali všemi možnými způsoby, ale nic dalšího se nestalo. Není žádný důvod, proč bych se fotbalu nemohl znovu věnovat. Mým cílem je nyní zahrát si na mistrovstv­í světa v Kataru,“hlásil Eriksen odvážně zkraje roku. Tedy v době, kdy už byl zpátky v tréninku a vybíral si nový klub.

V Interu Milán, kterému do té doby patřil, totiž po operaci srdce pokračovat nemohl; přísná pravidla italské Serie A hráčům zapovídají nastupovat s tzv. kardiovert­er-defibrilát­orem (ICD), který Eriksen v těle od loňského června má. Bez problémů se však s klubem dohodl na ukončení smlouvy a obrátil se jinam.

Nakonec kývl na nabídku londýnskéh­o Brentfordu, nováčka Premier League s početnou dánskou komunitou včetně trenéra Thomase Franka. A byla to trefa!

Však by skromný klub s včeličkou ve znaku smlouvu s Eriksenem nyní rád prodloužil. Jenže potom, co si dánský špílmachr ověřil, že na elitní úrovni pořád stačí – v jedenácti zápasech v Anglii dal gól, připsal si čtyři asistence a vrátil se do národního týmu –, cítí, že ve třiceti letech může jít klidně i výš. Do Manchester­u United?

Novému trenérovi Eriku ten Hagovi by se prý do konceptu náramně hodil (navíc v klubu skončil jiný skvělý středopola­ř Paul Pogba), dle zdrojů Guardianu měl ale Eriksen už nabídku z Old Trafford odmítnout.

„O tom nevím. Jsme domluveni na tom, že mi v následujíc­ích dvou týdnech zavolá a řekne, jak se ohledně svého dalšího angažmá rozhodl. Ještě se nerozhodl,“řekl Frank pro web španělskéh­o deníku AS.

Také proto se nabízejí i další možnosti: k Tottenhamu, kde prožil téměř sedm sezon, má pořád blízko, navíc současný kouč Antonio Conte ho kdysi přivedl už do Interu Milán. Variantou je také odchod do Newcastlu, který má pod novými saúdskými majiteli obrovské ambice. I to značí, že Eriksen je zpátky v plné síle.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Eriksen v dresu Brentfordu
První pomoc od spoluhráčů pro Eriksena při loňském kolapsu
FOTO ČTK/AP Eriksen v dresu Brentfordu První pomoc od spoluhráčů pro Eriksena při loňském kolapsu
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia