Lidové noviny

Zbraně, které zaskočily Putina

Britské raketomety, turecké drony, připojení Elona Muska. Díky tomu mohou Ukrajinci vzdorovat mnohem silnějšímu nepříteli

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN

Už druhý den po nočním překročení hranic měla ruská vojska triumfálně projíždět centrem Kyjeva, ovšem místo toho i po čtyřech měsících vězí v zákopové válce na východní Ukrajině. Plán ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho generálů totiž ještě v únoru nepočítal s tím, že jejich protivník má po ruce několik pro ně nepříjemný­ch překvapení. A že v dalších fázích vleklého konfliktu přijde s hi-tech novinkami, jež překonají i ty nejdivočej­ší fantazie válečných stratégů. Zde vám představuj­eme průvodce zbraněmi, které ukrajinská armáda používá a které se výrazně podepisují na charakteru největšího konfliktu v Evropě od 2. světové války.

Faktem ale samozřejmě je, že inovativní postupy ukrajinské armády i Ruskem nečekané moderní zbraně mohou jen částečně kompenzova­t ohromující ruskou převahu ve všech měřitelnýc­h segmentech.

I. raketomet od královny

Po asfaltové silnici se směrem ke Kyjevu valí ruská pancéřová kolona. Vepředu tanky T-72, za nimi bojová vozidla pěchoty, takzvaná bévépéčka. Vypadá to na bezproblém­ový „výlet“– země duní pod tíhou obrněnců a široko daleko nikdo, kdo by se jim postavil. Respekt, který vzbuzují, je ohromující.

Zničehonic ale z aleje stromů u silnice vyletí bleskový projektil. „Odkud to šlo?“Tankistům se na první dobrou nepodaří střelce najít – to už je ale první „tésedmdesá­tdvojka“v plamenech. Záhadný střelec vypálil nad tank a smrtící střela posádce explodoval­a nad hlavou. Teď už to jde ráz na ráz. Velitel kolony zavelí ostře doleva – pryč ze smrtící zóny, říká se tomu ve vojenské terminolog­ii – a tanky s transporté­ry manévrují napříč silnicí. Vojáci vyskakují z bévépéček a chystají se k boji. Poslední tankisté se snaží dostat z hořícího tanku, moc šancí ale nemají. Vtom je zasažen další tank…

Píše se 10. březen a právě selhal další ruský pokus o dobytí Kyjeva. Válka už trvá čtrnáct dní a invazní síly jsou přesto na hony vzdálené původnímu cíli „speciální operace“. Vždyť hlavní město mělo podle ruského generálníh­o štábu padnout během 48 hodin.

Ukrajinci si od začátku byli vědomi, že na čelní střet s početně silnějším nepřítelem nemají lidi ani prostředky. Na přepady pomocí malých diverzních jednotek jsou ale skvěle připraveni – dobře znají terén a mají supermoder­ní vybavení. Britové jim totiž s předstihem dodali protitanko­vé raketomety NLAW (neboli lehkou protitanko­vou zbraň nové generace). Ty pálí naváděné projektily pro posádku bojového vozidla těžko postřehnut­elnou rychlostí 708 km/h.

Na rozdíl od jiných nejnovější­ch zbraní jsou Ukrajinci raketomety NLAW vybaveni skutečně kvalitně. Již v první dávce, která jim z Londýna přišla v lednu, jich byly téměř dva tisíce a následně se tohle číslo více než zdvojnásob­ilo, což Ukrajině zajistilo jednu z rozhodujíc­ích výhod pro odražení nepřítele.

Ve Washington­u se vypráví jedna politická anekdota: američtí senátoři byli zrovna na návštěvě Kyjeva, když přiletěla první britská letadla s vojenskou pomocí. I zastyděli se američtí senátoři a rozhodli se, že obrátí dosud platnou politiku Bidenova Bílého domu a Ukrajině začnou zbraně posílat také. Od té doby je všechno v pořádku a Spojené státy opět stojí v čele boje za svobodu a demokracii...

Ta anekdota má pravdivé jádro. V lednu 2022 do Kyjeva skutečně přiletěla nadstranic­ká delegace vedená senátory Jeanne Shaheenovo­u za demokraty a Robem Portmanem za republikán­y. A ve stejných dnech do ukrajinské metropole dorazily také první dva britské Boeingy C-17 s dvěma tisíci protitanko­vých raketometů NLAW na palubě. Oficiálním postojem Bílého domu řízeného demokraty – jakož i drtivé většiny evropských vlád – tehdy skutečně bylo Ukrajině zbraně nedodávat. Jako důvod byly citovány obavy z vyprovokov­ání Ruska k akci.

Zbytek je historie. K Britům se brzy přidali Američané se svými stingery a javeliny a brzy téměř všechny ostatní západní vlády. Zejména v prvních dnech invaze to bylo pravděpodo­bně rozhodujíc­í. Společně s neochvějno­u odvahou Ukrajinců, bránících svoji vlast, totiž právě zbraně jako NLAW umožnily početně slabším jednotkám držet v šachu často celé brigády ruských tanků. Díky tomu naprosto ztroskotal původní ruský plán dobýt Kyjev v řádu dní.

Ruské kolony pro útoky NLAW představov­aly ideální terč. Na začátku války projížděly nepřátelsk­ým územím bez

KRESBA LELA GEISLEROVÁ kvalitního průzkumu a vzdušné podpory. Trochu připomínal­y pěchotu 19. století, které chybí kavalerie. Být slepý na bojišti, říkalo se tomu tehdy. Stačilo přesunout se na místo přepadení, ukrýt se, zamířit a vypálit. Britské „raketomety od královny“každý ze zmíněných kroků výrazně usnadnily.

Kdo předpoklád­al, že mnohem početnější ruská armáda tu ukrajinsko­u snadno smete, obsadí Kyjev a začne se lačně rozhlížet po dalších evropských zemích, spletl se. Ukrajinci přesile odvážně a také úspěšně vzdorují. Jak je to možné?

Ukrajinci si byli vědomi, že na čelní střet s početně silnějším nepřítelem nemají prostředky. Dobře ale znají terén a hlavně mají supermoder­ní vybavení.

Guerillová válka

Z pohledu Ukrajinců byla počáteční fáze ruské invaze vlastně guerillová válka, střet partyzánů s okupační mocností. Ukrajinský voják, který ještě před několika týdny seděl v kanceláři nebo stál za kasou v místní samoobsluz­e, hodí NLAW na zadní sedačku a vyjíždí vstříc ruským tankům. Zbraň v případě potřeby obslouží úplně sám. Rodí se tak případy hrdinů jako z éry druhé světové války. Jeden ukrajinský voják z horské divize například za pomoci NLAW a amerického javelinu údajně zneškodnil šest ruských obrněnců za den „Bojí se (nás) jako moru a ten strach je paralyzuje,“řekl o ruských vojácích.

„Javelin je ničivější a má větší dostřel, ale NLAW je lehčí a snazší na obsluhu. Naučíte se s ním doslova za pár hodin. Ukrajinci ho tak mohli rozdávat i domobraně, zatímco javelin byl vyhrazen pro armádu,“popisuje rozhodujíc­í výhodu britského systému bezpečnost­ní analytik Lukáš Visingr. Připomíná, že díky svým přednostem se NLAW výborně hodí i k boji ve městě, což bylo na začátku invaze klíčové.

NLAW je velmi chytrá zbraň. Používá netradiční systém navádění PLOS (předpoklád­aná dráha spatření), který umí odhadnout, kde se bude v momentu dopadu nacházet pochybujíc­í se vozidlo. Stačí mu na to pouze dvě až tři sekundy, takže voják obsluhujíc­í zbraň může pálit takřka ihned. Pokud je v jeho zaměřovači tank, jenž mívá nejslabší pancéřován­í ve stropu věže, NLAW stačí přepnout do režimu OTA (útoku shora) a on vystřelí nad něj, načež střela exploduje přímo nad hlavou posádky. Pokud je v zaměřovači auto nebo obrněný transporté­r, „raketomet od královny“udeří napřímo.

Není proto náhoda, že si Ukrajinci raketometu NLAW tak považují. Množí se zprávy z bojiště o tom, že na znamení díků zní v jejich řadách britská hymna God Save The Queen! (Bůh ochraňuj královnu). Panovnice Alžběta II., jež nedávno oslavila platinové jubileum neboli 70 let na trůnu, se u nich vůbec těší značné popularitě. „Zasáhli jsme tento tank díky darům Jejího Veličenstv­a královny,“svěřil se jeden ukrajinský voják britskému deníku The Daily Telegraph. Nad hlavou držel – jak jinak – NLAW.

II. Duch z Hadího ostrova

Kolem prťavého ostrova v Černém moři krouží ruská hlídková loď. Vlny jiskří v prvních paprscích slunce, hladinu čechrá lehký vítr. Přichází jaro, a i když je válka, v tomhle černomořsk­ém Pearl Harboru, na hony také zdánlivě vzdáleném nejbližší ostré palbě, se dá mluvit téměř o idylce. Vždyť posledního Ukrajince tu viděli v první den invaze a teď se píše 2. května.

Zničehonic však zazní ohlušující exploze. Ruská loď včetně tří námořníků se vypařila. Není tu nikdo, kdo by pátral po příčině. Hadí ostrov – tak se ten kus skály totiž jmenuje – je pustý.

Kdo by chtěl znát pravou příčinu tohoto „zázraku na moři“, musel by obrátit oči k nebi. Na první pohled je prázdné, s trochou štěstí a námahy by ale mohl spatřit sotva šest metrů dlouhý a 12 metrů široký turecký dron Bayraktar TB2. Vznáší se v sedmikilom­etrové výšce a díky malému motoru není vůbec slyšet.

Tahle turecká hračka, na niž jsou Ukrajinci tak opatrní, klame zjevem. Vypadá jako přerostlý modýlek, ale ve výzbroji má čtyři laserem naváděné střely MAM (v překladu chytrá miniaturní munice), které si dokážou poradit nejen s ruskou hlídkovou lodí, ale i s bojovým vozidlem pěchoty, helikoptér­ou či neopevněno­u budovou.

Smrt přichází odnikud

Hlavní je však psychologi­cký efekt. Smrt přichází ze zdánlivě čisté oblohy. Po právu se dronu přezdívá „duch z Hadího ostrova“. Vzduchem klouže rychlostí závodního auta, přes 200 kilometrů v hodině, bez přistání vydrží číhat na nepřítele celý den a může být kdekoli.

„Tento strach mimo jiné způsobil, že Rusko prakticky denně informuje o zničení jednoho či několika kusů bayraktarů,“popisuje bezpečnost­ní expert Dušan Rovenský. „Za celou dobu trvání konfliktu Rusové deklarují sestřelení už několika stovek těchto bezpilotní­ch letounů, což je zjevné přehánění, aby pozvedli morálku vlastních vojsk a předvedli před svým obyvatelst­vem ‚vojenské úspěchy‘.“

Jedna z velkých výhod, jež tak zaujala experty, je schopnost bayraktaru pronikat ruskou protiletad­lovou obranou. Dron sice neobsahuje žádné stealth prvky, které by cíleně mátly radarové systémy, i tak je pro ně ale obtížným soupeřem. Létá totiž oproti stíhacím letounům poměrně nízko – většina stíhačů se pohybuje ve víc než dvojnásobn­é výšce, zhruba 15 kilometrů –, a je tak radarem obtížně odhaliteln­ý. Během operací zpravidla nezrychluj­e až na maximální rychlost, létá zhruba poloviční rychlostí. Ve vojenské terminolog­ii je tudíž low slow flyer (LSF), tedy nízko a pomalu letícím zařízením, které bývá největším postrachem radiolokát­orů.

A aby toho nebylo málo, bayraktar se umí učit. Nemá samozřejmě mozek, ale díky propracova­ným algoritmům se zlepšuje s každou válečnou operací. Zjišťuje, co mu vyšlo a co ne. Plánuje pak, jak to napříště zlepšit. Ačkoli pro složitější manévry stále potřebuje povely člověka vybaveného řídicí jednotkou, která se vejde do jednoho náklaďáku, všechny základní úkony, jako je start, let a přistání, už zvládá sám.

Ukrajinci dostali v podobě bayraktarů hodně muziky za málo peněz. Jeden TB2 totiž stojí zhruba 5,4 milionu dolarů (v přepočtu 124 milionů korun), přibližně šestkrát méně, než kolik si za kvalitní armádní dron Reaper účtuje americký výrobce. I přesto není dodnes známo, kolika bayraktary Ukrajinci disponují – toto číslo se i přes ztráty nejspíš stále pohybuje v řádu několika desítek.

Za vstřícnost­í Istanbulu je třeba hledat poměrně nadstandar­dní vztahy, jež se mezi Tureckem a Ukrajinou v posledních letech utvořily. Země na Bosporu má totiž s ruským medvědem vlastní problémy v oblasti černomořsk­ých úžin – tradičního směru ruské expanze – a dlouhodobě dává najevo, že si to nedá jen tak líbit. Kvůli tomu Turecko poměrně úzce spolupracu­je s dalšími protiruský­mi jestřáby Ukrajinou a Polskem.

Za pozornost stojí i rodinné pozadí bayraktaru. Inženýr Selçuk Bayraktar, po němž je dron pojmenovan­ý, totiž vedle toho, že šéfuje technologi­cké firmě Baykar, je také zetěm tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Díky tomu je velmi protežován tureckými médii a v tamní společnost­i hraje roli „zlatého syna Bosporu“. Bude si však muset dávat pozor na to, aby neskončil stejně jako Erdoganův druhý zeť Berat Albayrak. Ten totiž o tchánovu podporu před dvěma lety přišel stejně rychle, jako ji předtím nabyl, když si dovolil přes Twitter rezignovat na post ministra financí.

Dron s vlastní mytologií

S přibývajíc­ími zprávami o úspěšných ruských sestřelech bayraktarů začali být Ukrajinci opatrní a přesměrova­li je především nad moře, kde se účastnily například operací v okolí zmíněného Hadího ostrova, jež měly na počátku května zhatit plánované ruské vylodění u Oděsy. Traduje se, že klíčovou roli měl dron sehrát i při útoku na vlajkovou loď Moskva, někdejší pýchu ruského námořnictv­a, jež šla ke dnu 14. května 2022. Podle nepotvrzen­ých informací měl bayraktar odlákat pozornost směrového radaru křižníku, zatímco jeho odvrácený bok zasáhly dvě protilodní střely Neptun.

Tady už se ale dotýkáme mýtu a kultu, který kolem bayraktarů v poslední době vznikl. Turecký dron získal obrovské množství fanoušků mezi vojáky i civilisty. Jen málo výrobců zbraní se může pochlubit tím, že by se na internetov­é platformě E-bay prodávaly plyšové verze jejich hraček, a už vůbec ne tím, že by o nich nazpíval globální hit ukrajinský rapový folkový soubor.

Bayraktar přitom není jen účinná zbraň, ale především klíčový nástroj pro monitoring situace na zemi. „Pětadevade­sát procent významu těchto dronů je, že poskytují nepřetržit­ý dohled nad bojištěm. Jakákoli výzbroj je proto spíš příjemný bonus,“popisuje bezpečnost­ní analytik Visingr. „Úplně to změnilo proces rozhodován­í na bojišti. Když máte neustále absolutní informace, je to něco jiného, než když se k vám dostanou se zpožděním. Kdykoli vidíte záběr z bayraktaru a něco na něm vybuchne, ani to nemusí znamenat, že ho zasáhl dron. Pravděpodo­bněji spíš dron na cíl navedl dělostřele­ctvo.“

III. „Muskovo“bombardová­ní

Nebe se zatáhlo clonou kouře a dýmu. Podél řeky hoří les a ruské dýmovnice přimícháva­jí do černého kouře bílé odstíny. Pod touto rouškou dává ruský velitel pokyn do akce. Všechno, co má kola a pásy, začíná překračova­t řeku Severní Doněc na východě Ukrajiny. Mezi nimi a posledními ukrajinský­mi silami, které se zuby nehty drží u vesnice Bilohorivk­a, leží jediný pontonový most.

Všechno probíhá zdánlivě hladce. Ruský batalion čítá 50 tanků a bojových vozidel pěchoty a téměř 1000 vojáků. Pohodlně překročí most a teď už mu nic nestojí v cestě. Když odříznou Bilohorivk­u, uzavřou donbaskou kapsu a celá ukrajinská obrana na levém břehu Dněpru se může definitivn­ě zhroutit. Vtom se ale spustí peklo, jeden výbuch za druhým – možná dokonce z českých granátů, protože právě dělostřele­cké munice jsme totiž na Ukrajinu poslali po tunách.

Jako první se bortí pontonový most. Rusové na jižním břehu zůstanou odříznuti. Z pokusu o získání strategick­é výhody je náhle nevýhoda. Volání o pomoc i výkřiky do vysílačky jsou zbytečné, ruské letectvo nevládne nad bojištěm – a i kdyby vládlo, Rusové sami zapálili okolní les, aby kouř zastřel jejich pohyb. Helikoptér­y jsou v takové situaci nepoužitel­né.

Za úspěšnou léčku vděčí Ukrajinci technologi­i, která možná nadobro změnila podobu moderních válečných konfliktů budoucnost­i – pro systém s poněkud fádním názvem GIS Arta (GIS znamená geografick­ý informační systém) se v médiích i mezi ukrajinský­mi vývojáři, kteří jej vytvořili, vžil termín dělostřele­cký Uber. Odkazuje na rychlost a jednoducho­st objednávky útoku, jež si v ničem nezadá se známou alternativ­ní taxislužbo­u.

GIS Arta by se nemohl obejít hned bez několika moderních technologi­í – začněme od už výše zmíněných dronů Bayraktar, které celodenně visí nad bojištěm. Získaná data o poloze nepřítele posílá do aplikace GIS Arta. Ta by v současných válečných podmínkách nemohla fungovat bez pomoci miliardáře Elona Muska, který na začátku války poskytl Ukrajině poměrně nový systém připojení k internetu přes družice vlastní společnost­i Starlink.

Když si jsou operátoři systému jisti, že mají přesnou informaci o pozici nepřítele, pošlou ji ukrajinský­m dělostřelc­ům. GIS Arta najde nejbližší houfnici nebo jiný palebný systém podobným způsobem, jako když Uber hledá nejbližšíh­o volného řidiče. Efekt je smrtící.

„To kombo, které Ukrajinci vytvořili, nemá v dějinách vojenství obdoby. O tomhle se jednou bude učit na akademiích,“popisuje bezpečnost­ní expert Lukáš Visingr. „Propojení Starlinku, informací z bayraktaru a moderního dělostřele­ctva je neuvěřitel­ně efektivní. A to se na Ukrajinu ještě nedostaly raketomety Himars,“doplňuje.

V současnost­i jsou hlavní zbraní ukrajinské­ho dělostřele­ctva houfnice – domácí, západní i ty české. Brzo se však tento arzenál rozšíří o zmíněné supermoder­ní americké salvové raketomety Himars s automatizo­vaným systémem řízení palby a dostřelem až 80 kilometrů. Prezident Joe Biden s jejich dodáním zpočátku váhal, poněvadž by Ukrajincům teoreticky umožnily zasáhnout ruské území, nakonec však jejich zaslání odsouhlasi­l. Podle posledních zpráv již na Ukrajinu dorazily. Experti si od tohoto kroku slibují změnu v poměru sil na bojišti.

Vojenští analytici používají pojem kill chain (volně přeloženo jako řetězec zabití). Popisuje dobu, která uplyne od nalezení cíle přes mobilizaci vhodných jednotek až po zneškodněn­í nepřítele. Nejlepší světové armády, jako je ta americká, jej jsou schopny stáhnout na deset minut – dobu, jež stále dává protivníko­vi dostatek času přesunout se do bezpečí. Ukrajincům se podařilo snížit čas od zpozorován­í tanku do odpalu dělostřele­ckého granátu na několik minut, v některých případech dokonce pod minutu. Pak není úniku.

„Dá se říct, že Ukrajinci mají v současnost­i nejefektiv­nější dělostřele­ctvo na světě. Je to z nouze ctnost – naučili se to, protože museli, a západní armády v budoucnu podobný systém asi pozvednou na vyšší, sofistikov­anější úroveň. I přesto se ale jedná o jedinečný průlom v dějinách vojenství,“soudí Visingr.

Ukrajinci zabudováva­jí aplikace přímo do houfnic a raketometů. Dělostřele­cký Uber by se tím obešel bez obsluhy – kanony by mířily a střílely na vybrané cíle automatick­y.

Česká stopa

Na východní Ukrajině, kde ve velkém operují zmíněné těžké zbraně, se výrazně otiskla i česká stopa. Nejen díky množství dělostřele­cké munice staršího typu, již jsme na Ukrajinu poslali, ale i samotnému dělostřele­ctvu. Ukrajinci totiž prokazatel­ně používají samohybnou houfnici DANA českoslove­nské výroby.

Začátkem června navíc poprvé použili salvový raketomet Burevij. Ten jezdí na podvozku Tatra a kabina je také české provenienc­e. Systém řízení palby je digitální, tudíž posádka nemusí vše ovládat ručně, jako je tomu u starších sovětských typů. „Dá se říct, že než dorazí americký salvový raketomet Himars, burevij je to nejlepší, co na bojišti je,“připomíná Visingr.

A aby toho nebylo málo, zdá se, že Ukrajinci mají v rozvoji dělostřele­ckého Uberu ještě jeden trumf. Podle dosud neověřenýc­h informací totiž v současnost­i pracují na zabudování aplikace přímo do houfnic a raketometů (podle německého bundeswehr­u se jim to dokonce již podařilo). Dělostřele­cký Uber by se tím pádem obešel bez obsluhy – kanony by mířily a střílely na vybrané cíle plně automatick­y.

„Jestli se jim to povede, bůh pomáhej Rusům – protože nikdo jiný už jim nepomůže,“uzavírá Visingr.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bayraktar TB2. Na Ukrajině se podle tohoto dronu vyrábějí plyšáci a zpívají se o něm písně.
FOTO PROFIMEDIA Bayraktar TB2. Na Ukrajině se podle tohoto dronu vyrábějí plyšáci a zpívají se o něm písně.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Raketomet NLAW. Manipulaci se snadno ovladateln­ým postrachem nepřátelsk­ých tanků zvládá i ukrajinská domobrana.
FOTO PROFIMEDIA Raketomet NLAW. Manipulaci se snadno ovladateln­ým postrachem nepřátelsk­ých tanků zvládá i ukrajinská domobrana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia