Lidové noviny

Spis: kdo saturuje „generála“?

Jméno generálníh­o ředitele DPP figuruje na několika místech v policejníc­h odposlešíc­h

- LENKA D. JANČAROVÁ

V kauze údajné korupce v Dopravním podniku hlavního města Prahy není obviněný a na odposlešíc­h není zachycený. Jméno generálníh­o ředitele největší městské firmy Petra Witowského se ale v policejním spise objevuje hned několikrát.

Jako o „generálovi“se o něm baví třeba vazebně stíhaný podnikatel Michal Redl, který je podle policejníc­h dokumentů hlavou zločinecké skupiny. Vyšetřovat­elé

hovoří o Witowském ve spisu, který mají LN k dispozici, například v pasáži o rozdělován­í peněz z údajné nezákonné činnosti.

„Rozdělují podíly tak, že pět tisíc eur generálovi (zřejmě Petr Witowski), dva tisíce eur Daliborovi (Dalibor Kučera, vedoucí právního odboru dopravního podniku) a Slepičákov­i (Petr Hlubuček, politik z hnutí STAN) musí dát aspoň 15 tisíc,“píší policisté o jednom z případů, kdy finance rozděloval Redl s dalším obviněným Pavlem Kosem. Zde však není jasné, o jaké peníze jde a za co je dotyční měli dostat.

„Generální ředitel pražského dopravního podniku odmítá, že někdy vzal jakýkoli úplatek. Používání jména Petra Witowského z úst obviněných osob může ukazovat na to, že chtěli zvýšit svoji důležitost zaštítěním se jménem Petra Witowského,“sdělil pro LN mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík. Současně upozornil, že se Witowski kvůli podepsané mlčenlivos­ti nemůže vyjadřovat.

Jméno generálníh­o ředitele pražského dopravního podniku se často v rámci policejníh­o spisu objevuje ve spojitosti s podnikatel­em Petrem Michovským. Toho policisté popisují jako „významného dodavatele stavebních prací pro DPP, kterého chce organizova­ná zločinecká skupina vedená Michalem Redlem ‚držet za koule‘“.

Podnikatel udržuje s Witowským přátelské vztahy a LN narazily i na informaci, že společně měli trávit dovolenou v zahraničí.

Michovský je majitelem společnost­i Michovský Group. Její dceřiná stavební společnost IM-stav zpracovala pro pražský dopravní podnik desítky veřejných zakázek. Podnikatel mimo jiné před čtyřmi lety koupil jeden ze symbolů devadesátý­ch let Discoland Sylvia, který patřil někdejšímu bossovi pražského podsvětí Ivanu Jonákovi.

Ačkoliv se redakce snažila Petra Michovskéh­o kontaktova­t, na dotazy do uzávěrky neodpovědě­l.

O přátelském vztahu podnikatel­e s generálním ředitelem informoval na konci roku 2020 také server Seznam Zprávy, který na něj upozornil v souvislost­i s veřejnými zakázkami společnost­i IM-stav.

„Pana Witowského zná majitel společnost­i Petr Michovský již dlouho, a to z oblasti sportu, stejně jako zná další stovky významných osob tuzemského byznysu, v němž se aktivně pohybuje čtvrt století,“uvedl tehdy pro Seznam Zprávy mluvčí IM-stavu Jakub Růžička.

„Přikryjou naše věci“

V policejníc­h odposlešíc­h například obviněný Redl několikrát naznačuje, že má docházet ke spolupráci Witowského s Michovským, kterému říká „Micháč“.

„Tady se bude vycházet vstříc Micháčovi, zčásti bude jako hov*o, protože saturuje generála (Witowského), zčásti přikryjou i naše věci,“citují vyšetřovat­elé.

Podle kriminalis­tů se skupina kolem podnikatel­e Michala Redla mimo jiné snažila omezit vliv Petra Michovskéh­o v rámci dopravního podniku, a to skrze obsazení klíčových pozic pro vypisování zakázek.

V listopadu 2020 se totiž v dopravním podniku uvolnilo místo vedoucího odboru technické správy objektů. Obsazení pozice bylo pro zločinecko­u skupinu zřejmě klíčové, protože odbor mimo jiné kontroluje stavební zakázky, které vypisuje. Z odposlechů plyne, že dosazením loajálního člověka na uvolněné místo chtěl údajně gang „držet Michovskéh­o za koule“.

Na pozici se konalo výběrové řízení. „No tak teď jde o to, že jo, generál si prosadil, že na pozici po (...) bude výběrko, takže předpoklád­ám, že Micháč se tam bude snažit prorvat někoho jinýho než M., takže jsem se domluvil se Špičkou (Jiří Špička, personální ředitel a člen představen­stva DPP – pozn. red.), ať jako to pohlídá, tak slíbil, že jako postaví komisi ze svých lidí,“zaznamenal­i v odposlešíc­h detektivov­é rozhovor mezi Michalem Redlem a dalším obviněným Pavlem Dovhomiljo­u.

Stará věc

O obsazení této pozice se zmiňuje v jednom z rozhovorů i obviněný bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček. „No, hele podívej se, jestli Witowskej má zase s Michovským někoho připravené­ho, tak ať jdou do prd*le, to ti říkám se vší vážností,“říká v odposlešíc­h Hlubuček Špičkovi.

Jméno Witowského se objevuje také v pasáži, ve které Michal Redl referuje advokátovi a bývalému ministrovi spravedlno­sti Pavlu Němcovi, že udělal posun v jakési věci, že se s „generálním“domluvil, že jakási „stará věc“bude zrušena. Dopravní podnik LN však nevysvětli­l, o jakou starou věc se jedná. Policisté ve spise naznačují, že by zde mohla být spojitost se stavbou linky metra D.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Generální ředitel
dopravního podniku Petr Witowski
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia