Lidové noviny

Na cesty raději s covid pasem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

V Evropě opět roste počet covidových případů, proto je dobré do zahraničí cestovat s covid pasem. Certifikát ulehčí případný pobyt v nemocnici, zvláště když desetkrát nakažlivěj­ší varianta BA.5 vytěsňuje dřívější omikron.

Byť většina evropských států zrušila pro vstup do země povinnost prokazovat se covid pasem a věří v uvolněné cestování, štěstí podle expertů přeje připravený­m. Proto je dobré papírový či elektronic­ký dokument s sebou přibalit. V případě náhlého zhoršení epidemiolo­gické situace totiž mnohé státy mohou náhle doklad o očkování či prodělané nemoci vyžadovat. Nevybavený turista by pak mohl v zahraničí uvíznout nebo si za případné testy na místě značně připlatit.

„Nikdy nevíte, zda třeba neskončíte v nemocnici či jinde, kde po vás budou covid pas vyžadovat,“vysvětluje místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Zároveň Čechům vyjíždějíc­ím za prázdninov­ým dobrodružs­tvím doporučil speciální pojištění pro případ covidu.

Unijní covidové certifikát­y měly původně platit jen do konce června, zástupci členských států a Evropského parlamentu se ale shodli, že jejich používání prodlouží o rok. „Epidemiolo­gická situace se může rychle změnit,“uvedl evropský komisař Didier Reynders. Podle něj tak covidové pasy zůstávají důležitým nástrojem, jak „usnadnit volné a bezpečné cestování v případě, že by nárůst infekce donutil členské státy dočasně obnovit omezení“.

Sedm set nově nakažených, stovka lidí v nemocnici Covidový zvrat není podle epidemiolo­gů vyloučený. Počty případů koronaviru v Česku rostou třetí týden v řadě – například ve čtvrtek, kdy nákaza dosáhla prozatímní­ho vrcholu, bylo v Česku 755 nově nakažených, zatímco o týden dříve šlo o 370 lidí. Mírně už také roste počet hospitaliz­ovaných, v sobotu to bylo 100 pacientů. Za nárůstem počtu nových případů je podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nakažlivěj­ší varianta BA.5, která postupně vytěsňuje omikron. Dušek očekává sezonnost viru, tedy pokračujíc­í oslabení nakažlivos­ti v teplém letním období, přesto ale připouští „letní vlnu“způsobenou

Jiný kraj, jiný mrav

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nicméně doufá v úspěšnou letní turisticko­u sezonu. „Navzdory Putinovu útoku na Ukrajinu jsem rád, že se turismus vrací do podoby, jakou jsme znali před pandemií covidu-19,“uvedl a zároveň připomněl českým turistům, aby si případný zájezd vždy zakoupili od pojištěné cestovní kanceláře. Jen tak má klient záruku, že v případě úpadku cestovky mu budou vráceny všechny platby a bude zajištěna i repatriace.

„Pokud člověk jede samostatně, nesmí zapomenout, že jeho ochrana je nižší. V různých státech platí jiná pravidla a obzvláště v zemích mimo EU může být spotřebite­lská ochrana na mnohem nižší úrovni,“uvedl k cestování místopředs­eda vlády pro digitaliza­ci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že jeho resort připravil online příručku pro cestovatel­e.

Právě pro případy komplikací při cestování zřizuje ministerst­vo zahraničí i letos během letní sezony takzvané konzulární jednatelst­ví. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkov­ými destinacem­i českých občanů – španělské Barceloně, v bulharském Burgasu a v chorvatský­ch městech Rijeka a Split. Jejich úkolem je pomoci například v případě ztráty cestovního dokladu nebo při jednání s místními orgány. V Chorvatsku a Bulharsku budou navíc dále působit společné hlídky českých a místních policistů, které budou pomáhat s překonáním jazykové bariéry při řešení možných problémů.

„Připomínám, že při cestování s dětmi pod 18 let musí mít každé dítě svůj vlastní cestovní doklad, popřípadě písemný souhlas rodičů, pokud dítě cestuje samo,“upozornil náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí zároveň důrazně doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistro­vali do systému DROZD, díky kterému budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Příprava na podzim. Čísla nakažených stoupají, je tak možné, že po létě opět přijdou testy.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Příprava na podzim. Čísla nakažených stoupají, je tak možné, že po létě opět přijdou testy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia