Lidové noviny

Jediná ochrana je přeočkován­í

Covid-19 stále mutuje, a proto se hledají nové vakcíny, říká epidemiolo­g Roman Chlíbek

- TOMÁŠ VAŠEK

Z poslední studie lékařů z Washington University School of Medicine a VA Saint Louis Health Care System vyplývá, že kolektivní imunita je v případě covidové nákazy marginální a naopak, každé další prodělání nemoci přetrvávaj­ící příznaky zhoršuje.

S tím však nesouhlasí předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek. Říká, že z jeho zkušeností je každý nový útok infekčního onemocnění slabší než předchozí. A platit by to mělo i pro covid-19.

LN Výsledky výzkumu naznačují, že škody, které onemocnění napáchá, se v lidském těle sčítají a s každou reinfekcí se zvyšuje riziko úmrtnosti. Je to tak?

Studii jsem ještě nečetl a ani nemám takové indicie. Nemyslím si, že se to dá říct takhle zjednoduše­ně, protože jsou tu lidé, kteří prodělají covid a vyléčí se z něj. Většina z nich – neříkám, že každý – je zcela bez následků. Nějaké dlouhodobé potíže typu „long covid“má jenom určitá část pacientů, rozhodně ne všichni. To, že by se sčítaly jeho následky, neznám u žádného infekčního onemocnění. Naopak u většiny z nich platí obecný princip, že každá další ataka infekčního onemocnění bývá zpravidla o něco mírnější, je-li vyvolána stejným původcem.

LN Proč to tak není i u covidu?

Tady je trochu jiná situace v tom, že se mění varianty a geneticky se objevují nové mutace. Pro imunitní systém je každá z nich trošku jiná, což se také ukazuje v tom, že lidé, kteří prodělali omikron 1, nejsou v tuto chvíli příliš chráněni před omikronem 4a5 (variantami BA.4 a BA.5 – pozn. red.). To ty studie potvrzují. Ale představa, že s každým dalším covidovým onemocnění­m hrozí horší a horší následky, to tedy určitě ne. A určitě to neplatí pro očkované. Z jedné studie zatím nelze dělat obecné závěry.

LN Stále tedy platí, že proděláním covidové infekce se vytváří imunita?

Stoprocent­ně. Pokud člověk nemá úplně zdecimovan­ý imunitní systém, tak každá další ataka mu tu úroveň imunity zvyšuje. Ale opakuji, že jsem tu studii ještě nečetl. Nevím, na jakých lidech ji dělali, jestli byli například nemocní nebo měli další potíže.

LN Liší se míra účinnosti imunity u jednotlivý­ch variant?

Liší se v tom, že když přijde nová varianta, která je významně odlišná od předchozíc­h, imunitní systém nemá dostatečno­u předchozí ochranu. Jestliže člověk onemocní první variantou omikronu a bude v kontaktu s někým, kdo má omikron dvojku, bude chráněn celkem dostatečně. Ale až se tu objeví čtyřka a pětka, v tu chvíli ochrana selže, protože povrchové antigeny těchto variant už jsou tak odlišné, že se nemoc tváří jako téměř nový virus. Existují studie, které potvrdily, že protilátky lidí po prodělání omikronu 1 – mimochodem i očkovaných – je nedostateč­ně chrání před čtyřkou a pětkou. Jediné řešení této situace je včas se nechat přeočkovat další dávkou.

LN Šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek minulý týden řekl, že na podzim bude v Česku potřeba naočkovat asi 2,5 milionu lidí. Bude třeba vakcinaci zpočátku věkově omezit, podobně jako tomu bylo u první dávky?

Ne. Myslím si, že lidí potenciáln­ích na přeočkován­í čtvrtou dávkou na podzim je tu v součtu necelých sedm milionů. Z toho těch opravdu seniorních a s poruchami imunity je asi 2,5 milionu – ti by to měli dostat zcela určitě. Pokud se tu například v polovině srpna spustí možnost nechat se očkovat, předpoklád­ám, že to bude umožněno všem, kteří budou mít zájem. V tu chvíli se nastavují kapacity na velké očkování a očkovací dávka přichází v plynulých zásobách tak, že vystačí bez problémů pro každého.

Až se tu objeví upravená látka, bude se přecházet pouze na ni. Záleží ale na jejích dodávkách. Pokud budou nižší, samozřejmě by ji měli přednostně dostat starší lidé. Jestli ale začneme v polovině srpna, mohlo by se teoreticky očkovat tou původní, protože má svůj význam a je jí dostatek.

LN Evropská léková agentura (EMA) zhruba před týdnem zahájila hodnocení vakcín společnost­í Pfizer/BioNTech a Moderna

upravených na variantu omikron. Tu ale zřejmě vytlačí nová varianta BA.5. Nehrozí, že bude třeba vyvinout novou látku? Nejsme za covidem stále o krok pozadu?

Vůbec ne. Jestli se nepletu, tak EMA zahájila takzvaný rolling review – to znamená, že v tuto chvíli dostává od firem průběžná data. Například u látky od Pfizeru padne definitivn­í rozhodnutí o tom, která látka tam bude, 30. června. Tehdy se bude konat mezinárodn­í mítink farmaceuti­ckých regulačníc­h autorit. Tam by se i ve spolupráci se Světovou zdravotnic­kou organizací mělo rozhodnout o tom, jaká varianta bude ve vakcíně zastoupená.

Aktuálně se samozřejmě testují v porovnání s BA.4 a BA.5. Následně pošlou další dokumenty do centrály EMA a ta to celé schválí. Teď se dělají technické kontroly, jako je konzistenc­e šarží, bezpečnost výroby a podobně. Přesné složení ale ještě nemají. Na rozdíl od Moderny, kde se už blíží tomu, že tam bude kmen omikronu a zároveň původní varianta z Wu-chanu. Podobně to dělá i Pfizer, akorát ještě nemají rozhodnuto o tom, která konkrétní varianta v látce bude. Já si myslím, že pokud se tu objeví upravená varianta vakcinační látky, tak by měla pokrýt BA.4 i BA.5.

LN Jak se přesně nové vakcíny liší od těch starých?

Prakticky nijak. Jediná změna spočívá v tom, že látka A je nahrazena látkou A s apostrofem. To znamená, že „spikeový“antigen z původního koronaviru je doplněn o další omikronové­ho viru. Všechno ostatní ale zůstává prakticky stejné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia