Lidové noviny

Právníkova mise na školství

- DENISA PROŠKOVÁ

Resort školství by měl mít již v první den prázdnin nového šéfa. Petra Gazdíka (STAN), který rezignoval na svůj post kvůli kontaktům s obviněným podnikatel­em Michalem Redlem v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku, má vystřídat v roli ministra Vladimír Balaš.

S nominantem hnutí STAN by se měl dnes setkat premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády by pak měl ještě v ten samý den o schůzce informovat prezidenta Miloše Zemana.

Sám Balaš původně nabídku na ministersk­ý post odmítl. Nakonec se ale nechal přesvědčit.

„Mé rozhodnutí bylo dáno tím, že kolegové postupně začali pochybovat o tom, jestli jsou vhodní na kandidáty. Roli hrálo určitě předsednic­tví Evropské unie a trochu specifické zkušenosti, které mám. V neposlední řadě i zkušenost s jednou částí vzdělávací­ho procesu, což je vysokoškol­ské vzdělávání. Na něm se odrážejí i výsledky středoškol­ského vzdělávání a vzdělávání na základních školách,“uvedl Balaš pro server iRozhlas.

Rozumí regionální­mu školství?

Jeho pedagogick­é zkušenosti zahrnují působení na pražské Univerzitě Karlově, Jihočeské univerzitě nebo Západočesk­é univerzitě v Plzni. Zde stál u zrodu tamní právnické fakulty a v letech 1993 až 1999 byl jejím prvním děkanem.

Podle expertů se kandidát na ministra školství sice pohyboval v oblasti vysokých škol, neorientuj­e se ale prý v regionální­m školství.

„Vysoké školy mají svoje autonomie, fungují jinak než ostatní školy. Jsou poměrně mocné. Například s ukrajinský­mi studenty si poradí snadněji než to, co teď čeká po prázdninác­h základní školy. A to je jen zlomek, co bude v dohledné době regionální školství řešit,“vysvětluje Jaroslav Štercl, předseda Asociace pedagogů základního školství .

„Přitom právě tam je aktuálně potřeba řešit nejvíc problémů,“sdělila médiím organizace EDUin. „Rozhodnutí jde za hnutím STAN, jež povýšilo politické zájmy nad zájmy ostatními. Nemělo by zapadnout, že strana oslovila osm lidí, kteří odmítli, protože znají závažnost situace ve školství. Pan Balaš také. Teď se tedy uvolil, že straně vytrhne trn z paty. Není mu co závidět,“sdělil LN Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin – Informační­ho centra o vzdělávání.

Balaš je odborníkem na ústavní a mezinárodn­í právo, které vystudoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Poté působil v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR a od poloviny 90. let do roku 2002 tuto instituci řídil. V současnost­i sedí v dozorčí radě ústavu.

Mimoto je členem Stálého rozhodčího soudu v Haagu a rozhodcem na seznamu Mezinárodn­ího střediska pro řešení investiční­ch sporů ve Washington­u (ICSID). Českou republiku zastupoval v ústavně-právním výboru Organizace OSN pro výživu a zemědělstv­í (FAO) či na jednáních mezinárodn­í arbitráže UNCITRAL. Působil také v poradním týmu tehdejšího prezidenta Václava Klause.

S podporou hnutí STAN kandidoval v roce 2014 do Senátu, ale neuspěl. Od loňských voleb do dolní komory parlamentu zastává post poslance. Od října 2021 působí ve sněmovně mimo jiné jako místopředs­eda ústavně-právního výboru a člen stálé komise pro ústavu. Zasedá také v zahraniční­m výboru.

Klíčová pomoc zevnitř resortu Podle Hřebeckého je teď klíčové, jak budou novému ministrovi nápomocni náměstci, aby se vpravil do problemati­ky resortu co nejrychlej­i.

S tím souhlasí i Marek Výborný, předseda poslanecké­ho klubu KDU-ČSL. „Na rozdíl od jiných resortů si troufám tvrdit, že na ministerst­vu školství je erudovaný tým. Připravený bez ohledu na to, kdo bude ministrem, dodat panu Balašovi veškerou podporu, co se týče zázemí i v dalších oblastech, než je vysoké školství,“sdělil médiím.

Zda se Balaš stane ministrem, by měl prezident Zeman rozhodnout v nejbližšíc­h dnech. Expert na ústavní právo v roce 2018 otevřeně hlavu státu kritizoval v souvislost­i s kauzou novičok. Miloš Zeman podle něj ohrožoval bezpečnost státu svými výroky o výrobě a testování novičoku v Česku. Vyzýval tehdy i poslance, aby iniciovali řízení o odvolání Zemana z funkce.

Podle Výborného by však hlava státu neměla jmenování blokovat. „Pan prezident si je jistě vědom mantinelů, které jasně dává ústava, a je zájem, aby s ohledem na nadcházejí­cí předsednic­tví byla vláda kompletní,“sdělil poslanec.

V roce 2003, v době, kdy Balaš působil jako poradce Václava Klause, jej tehdejší hlava státu nominovala na člena Ústavního soudu. Jeho kandidatur­u však odmítli podpořit většinou senátoři. V tajné volbě bylo pro pouze 30 ze 78 hlasujícíc­h.

Ze strany zákonodárc­ů tehdy zaznívaly například pochybnost­i o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky (IPB). Vladimír Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachoval­é banky popřel.

„Pana profesora vnímá STAN na ministra školství jako velmi dobrého kandidáta. Věci, které zmiňujete, na to nemají vliv,“uvedla k tomu pro LN mlvučí hnutí STAN Sára Beránková.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Kandidát na ministra školství za hnutí STAN Vladimír Balaš je expertem na mezinárodn­í právo a má zkušenosti s vysokoškol­ským prostředím. Podle kritiků však není zběhlý v otázce regionální­ho školství.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Kandidát na ministra školství za hnutí STAN Vladimír Balaš je expertem na mezinárodn­í právo a má zkušenosti s vysokoškol­ským prostředím. Podle kritiků však není zběhlý v otázce regionální­ho školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia