Lidové noviny

Vondráček: Může být stíháné celé hnutí STAN

-

Kauza kolem korupce v pražském dopravním podniku, ve které byl obviněn a vzat do vazby vlivný pražský zastupitel za STAN a bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček, může podle místopředs­edy opozičního hnutí ANO Radka Vondráčka skončit trestním stíháním celého hnutí Starostové a nezávislí. Řekl to včera v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Místopředs­edkyně hnutí STAN a sněmovny Věra Kovářová hnutí hájila s tím, že strana na kauzu razantně zareagoval­a a má podporu koaličních partnerů.

Vondráček řekl, že je podle něj nevyhnutel­ná rekonstruk­ce vlády. Podle místopředs­edy ANO v kauze, která se točí kolem obviněného podnikatel­e Michala Redla, prorůstá organizova­ný zločin do politiky. Je proto podle něj reálně možné, že počínání jednotlivý­ch osob bude přičitatel­né celému hnutí STAN.

„Je potenciáln­ě možné, že hnutí STAN bude stíháno,“uvedl místopředs­eda hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš v současnost­i čelí trestnímu stíhání za dotační podvod. Podle Vondráčka je ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan „v kolosálním střetu zájmů“.

Kovářová zopakovala, že důvod k výměně Rakušana není. „Jasně jsme ukázali, že to tímto nekončí,“uvedla Kovářová k reakci hnutí na dotaz, zda jedinou změnou, kterou STAN učinil, je výměna ministra školství a změny v pražské kandidátce pro podzimní volby. Proti tomu, že by do hnutí prorůstal organizova­ný zločin, se ohradil senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Za Rakušana se postavil i šéf sněmovní frakce lidovců Marek Výborný. Zdůraznil, že ministr nesmí zasahovat do živých kauz. Podle Výborného hnutí STAN zareagoval­o optimálně. Kvůli kontaktům s Redlem odstoupil z funkcí místopředs­edy hnutí a ministra školství Petr Gazdík (STAN). Výborný má reakci Gazdíka za dostatečno­u, nelíbí se mu, že další člen STAN spojovaný s Redlem Stanislav Polčák nerezignov­al vedle stranické funkce i na post europoslan­ce.

Opozice v pondělí požádá předsedkyn­i sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou o svolání mimořádné schůze, která by kauzu projednala. Podle dosavadníc­h informací by se mohla odehrát 7. července. ANO na ní chce vyzvat Rakušana k rezignaci a rekonstruk­ci vlády tak, aby ministerst­vo vnitra neobsadilo jeho hnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia