Lidové noviny

Sokoly trápí drahá elektřina i úbytek členů

-

Českou obec sokolskou (ČOS) povede i v nadcházejí­cích třech letech starostka Hana Moučková. Bude to její páté funkční období. Delegáti o tom rozhodli včera na 13. sjezdu, který se uskutečnil v Tyršově domě v Praze.

Prvním místostaro­stou se stal Martin Chlumský, jenž je dlouholetý­m ředitelem sokolské školy. Jako místostaro­sta pokračuje Miroslav Kroc. Jednatelem byl opět zvolen Josef Těšitel. V předsednic­tvu ČOS pak zasednou Martin Vlk, Martin Zuzaňák, Pavel Kramoliš, Jan Boris Uhlíř a Jiří Juřena.

Moučková vede sokoly již od roku 2011. Je také první ženou, jež tento post zastává od založení organizace před 160 lety. „Musíme se vypořádat s rostoucími cenami energií, které jsou pro provozován­í sokoloven a sportovišť nepostrada­telnou komoditou. Intenzivně vyjednávám­e o tom, aby stát podpořil spolky a svazy a zajistil tak možnost sportování pro široké masy tak, jak bylo slibováno v programové­m prohlášení vlády,“uvedla Moučková. Vedle toho se podle ní Sokol bude muset vyrovnat s úbytkem členů po covidových restrikcíc­h. „Takže následujíc­í období bude – řekla bych – poněkud složité,“dodala.

Sokol, který se řadí mezi nejstarší spolky v Česku, vznikl 16. února 1862, kdy Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner založili Tělocvično­u jednotu pražskou. V současnost­i má Česká obec sokolská 152 000 členů. Od ostatních sportovníc­h organizací se odlišuje mimo jiné tím, že se věnuje i kulturně-společensk­ým aktivitám. Pod hlavičkou České obce sokolské tak působí asi dvě stovky divadelníc­h, loutkářský­ch, folklorníc­h a hudebních či pěveckých sborů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia